Posts Tagged ‘NRK’

Østfolds vakre bunader – siste sjanse 13.sept

fredag, september 11th, 2015

«Østfolds vakre bunader» har vandret fra museum til museum i Østfoldmuseene og hundrevis, kanskje 1000-vis  av publikummere, har sett de vakre draktene under deres Østfold-turné.  Utstillingen er nå på sin siste stopp. Ønsker du å se de flotte draktene samlet, så har du sjansen nå på søndag kl 12-15 på Folkenborg Museum i Mysen.

 

Mange besøkende med interesse for bunader

(Mange besøkende har vist interesse for bunadene i fra Østfold. Her fra Moss by- og industrimuseum i april.)

Bunadene i utstillingen  er utarbeidet av Østfold Bygdekvinnelag og Østfold Husflidslag, og både de nye, og de tidligere kjente plaggene, med alle varianter er representert. Utstillingen har blitt til gjennom et samarbeid med de to nevnte organisasjonene, samt Husflidskonsulenten i Østfold og Østfoldmuseene.

Bunader på NRK
NRK Østfold besøkte Folkenborg Museum  under arrangementet «Barn og Dyr» nå på søndag og laget et tv-innslag om de vakre bunadene. Innslaget ble vist på NRK Distriktsnyhetene for to dager siden. Her kan du se innslaget: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestfold/DKOS99090915/09-09-2015#t=9m32s

Om utstillingen
Utstillingen bygger på den store draktregistreringen som startet opp i 1998, der organisasjonene i samarbeid med Husflidskonsulenten i Østfold registrerte i alt 575 plagg fra fylket. Kartleggings- og registreringsarbeidet var både omfattende og tidkrevende, og ble gjennomført med støtte fra Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt på Fagernes.  Resultatet fra arbeidet viser at Østfold har en rik og stolt kulturarv innen feltet. Draktregistreringen har munnet ut i to nye rekonstruerte bunader; Herregårdbunad for kvinner, og Smaalenenes Mannsbunad. Disse to, en hel del andre bunader og drakter og en vakker Sølv Brudekrone fra ca. 1765 kan oppleves i utstillingen.

Utstillingen støttes økonomisk av: Østfold Fylkeskommune, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, Råde, Spydeberg, Marker, Rakkestad og Askim kommuner, Østfold Landbruksselskap.  Utstillingsgruppa understreker også at Østfolds bunader representerer det beste innen håndverkskunnskap. Det er viktig å videreføre den kompetansen våre bunadstilvirkere har til kommende generasjoner. Bunadsproduksjon er også en viktig næring, og behovet for nye utøvere vil øke i tiden som kommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mosselukta på NRKs «Sommerbåten»

onsdag, august 19th, 2015
Sommerbåten (foto Eli Halvorsen). Fra sak om Sommerbåten i Moss på nrk.no/ostfold. Se lenke.

Sommerbåten (Foto :Eli Halvorsen). Fra sak om Sommerbåten i Moss på nrk.no/ostfold – se lenke i saken under.

Da M/S Sjøkurs alias «Sommerbåten» den 14. august skulle komme til Moss, så kontaktet tv-programleder Marte Stokstad kontakt med Østfoldmuseene for å vite om det var mulig å få «Mosselukta på flaske» til tv-sendingen fra Moss. Vi antar at de hadde sett informasjon på våre nettsider om Mosselukta i våre samlinger på Verket 20,  og de var veldig entusiastiske – slik det kunne vi jo ikke takke nei til.

Og som spurt – så gjort, flasken med den særegne lukten ble levert til Sommerbåten i god tid før sending og under sendingen fikk både forfatter Jo Michelet og tv-kokk Hedstrøm i tillegg til de to programlederene, Anne Rimmen og Marte Stokstad lukte. Hos sistnevnte frembrakte lukten både tårer og noe som lignet brekninger – da hun luktet på flasken og rett etterpå skulle smake på Mosse-spesialiteten «Pølse i vaffel».

Konkurranse på Facebook – vi har kåret en vinner
Vi spurte våre følgere på Facebook følgende: «Er du en observant tv-titter? Vel, under NRK1s Sommeråpent kl 21:30 som gjester Moss ikveld, vil det bli vist frem en gjenstand som til vanlig kan sees/oppleves på Moss by- og industrimuseums arena Verket 20 – men hva er det som vises? Blant de riktige svarene i kommentar-feltet under, trekker vi 1 vinner av Museumskortet ( – besøk alle våre museer gratis i 1 år). «

Vi fikk 5 riktige svar på  spørsmålet og har dermed trukket en vinner, og vinneren ble: Michelle Salbuvik, Moss. Gratulerer!!

Dersom du kan ta kontakt med meg på epost: hilmar@arkiv.ostfoldmuseene.no eller ringe meg på 916 90073 evt 69115650 og oppgir din postadresse, så skal jeg sende meg Museumkortet for 1 år der du kommer gratis inn på våre museer i hele fylket – i 12 mnd! Mao – det kan avstedkomme mye moro bare på grunn av litt lukt på flaske!

Om Mosselukta
Mosselukta var et kjent og omstridt fenomen i Moss og årsaken/opphavet til lukten var fabrikken Petersons cellulose- og papirproduksjon. Mosselukt-installasjonen som idag kan oppleves på Verket 20 i Moss,  er laget av de to tidligere prosessoperatørene på Cellulosen i Moss, Bjørn Grønna og Jon Ragnar Willhelmsen i nært samarbeid med dr. ing. Sverre Storebråten,  som også er fast leverandør av råmaterialet. Her kan du lese mer: http://arkiv.ostfoldmuseene.no/museene/moss_by_og_industrimuseum/mosselukta-har-gjenoppstatt-pa-verket/

 

Poetiske påskegrøss i Olavskapellet

mandag, mars 30th, 2015
ØFB.CLA.UNR.00851 web

Publikum inviteres til mystikk og poesi i Olavskapellet. Dette bildet er trolig tatt i1930. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv.

Mandag 30. mars 19.00 inviterer Borgarsyssel Museum til et påskegrøss utenom det vanlige.

Streiftog

Harald Tusberg og André Bjerke i «Streiftog i grenseland». Bildet er lånt av ByFlimmer og er hentet fra NRKs arkiv.

I samarbeid med poetene Victoria Kielland og Aina Villanger – inviteres publikum til en okkult aften med poesi og visning av den norske  dokumentarserien Streiftog i grenseland (ca 50 min) som gikk på NRK tidlig på 70-tallet. I serien tar Harald Tusberg og André Bjerke for seg okkulte og parapsykologiske fenomener. Med denne serien som inspirasjon har Kielland og Villanger laget nye tekster som de vil fremføre for oss før filmvisningen.

Victoria Kielland, født 1985, er opprinnelig fra Fredrikstad og bor i Oslo. Hun er en av initiativtakerne til skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M. Hun debuterte i 2013 med  I lyngen, som hun ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for.

Aina Villanger er født i Skien i 1979 og debuterte med diktsamlingen Langsang – et flytans habitat, som høstet svært gode kritikker.

Seansen finner sted i det stemningsfulle Olavskapellet, som er like kaldt, som det er vakkert, så kle deg godt. Varm drikke er inkludert i billetten.

Borgarsyssel Museum – Olavskapellet
Mandag 30. mars 19.00.CC: 50,-

Arrangementet er en forlengelse av filmfestivalen By Flimmer – og ble gjennomført med stor suksess i Oslo tidligere i vår.

Forfatter Victoria Kielland. Foto:  Rolf M. Aagaard

Forfatter Victoria Kielland. Foto: Rolf M. Aagaard

Forfatter Aina Villanger. Foto: Finn Ståle Felberg

Forfatter Aina Villanger. Foto: Finn Ståle Felberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gammelt gårdsarbeid med besøk av NRK

fredag, juni 13th, 2014
Foto Bjørn Høie

Åshild Mysen og Tove Heen demonstrerer klesvask på gamlemåten. Foto Bjørn Høie

 

I strålende sommervær fikk Folkenborg museum besøk av nesten 150 elever på 6. trinn fra barneskolene i Eidsberg. Temadagen «Gammelt gårdsarbeid» har vært en tradisjon på museet i mange år. En mengde flinke og trofaste frivillige stiller opp for å lære elevene om livet på gården i gamle dager. Elevene får en opplevelse av hvor slitsomt, men også koselig, det var å leve før i tiden ved at de selv deltar i arbeidsprosessene.

I år fikk vi også besøk av et filmteam fra NRK. Sverre Krüger, kjent fra blant annet Schrödingers katt, er i ferd med å lage en dokumentarserie om det norske kulturlandskapet; Levende Landskap. Denne serien tar for seg noen av de store endringene det norske kulturlandskapet har gått og går gjennom.  Det fokuseres blant annet på viktige temaer som gjengroing, tap av biologisk mangfold, rovdyrproblematikk og økt behov for matproduksjon. De fem første episodene i dokumentarserien ble vist våren 2012, søndager i beste sendetid på NRK1. Nå er de i gang med ytterligere fem episoder som vil videreføre tematikken, samt på menneskene som lever i landskapet. Disse er klare for visning i løpet av vinteren 2014/2015.

Filmteamet var på Folkenborg hele dagen, og de kommer tilbake for å gjøre ytterligere opptak i kunstutstillingen i løpet av sommeren. Årets sommerutstilling på museet viser nemlig meget gode kunstverk som illustrerer nettopp «levende landskap».

Det var en sliten, men fornøyd gjeng elever som dro fra museet da dagen var over. Vi på museet vil gjerne få takke alle de frivillige som stiller opp og gjør dagen mulig! Vi vil også få takke årets flotte sjetteklassinger og lærerne deres som gjorde dagen så hyggelig.

 

Fartøyet «Jelse» på NRK P2 Museum

fredag, januar 24th, 2014
Portrett av «Jelsa» fra 1898. Eier: Edith Hamre. Eier av foto: Knut Sørensen

Portrett av «Jelse» fra 1898. Eier av foto: Knut Sørensen

Lørdag kl. 16.03 kunne vi høre Østfoldmuseenes kystkulturkonservator Morten Skadsem sammen med Knut Sørensen fortelle om fartøyet «Jelse» på NRK P2s programpost «Museum».

Jelse er en kravellbygd jakt som eies av Knut Sørensen, daglig leder ved Maritime Center Fredrikstad. Sammen med Morten fortalte de om det som kanskje er verdens eldste flytende fartøy på P2-programmet Museum. Man trodde tidligere at båten ble bygget på 1800- tallet. Etter nærmere undersøkelser viser det seg at fartøyet kan dateres tilbake til 1742. Dette er ikke mindre enn en sensasjon. Jelse er dermed over 100 år eldre enn det som tidligere har blitt betegnet som Norges eldste flytende fartøy. I dag ligger Jelse på Isegran.

For Riksantikvaren er det et svært interessant bevaringsprosjekt og de restaurerer nå fartøyet sammen med Østfoldmuseene.

Programmet ble sendt på NRK P2 lørdag 25.01.2014 kl. 16.03 og i reprise søndag 26.01.2014 kl. 08.03, men du kan fortsatt høre programmet på nett:

Last ned Podcast av programposten NRK P2 Museum (tilgjengelig fra 25.01.2014) ->>

Les mer om Jelse ->>


Godt besøkt julemarked på Borgarsyssel Museum

mandag, desember 2nd, 2013
Kjøring med hest og vogn var en populær aktivitet for barna. Her på museumstorget med utsalgsbodene i bakgrunnen. Foto: Ingvild Hasle

Kjøring med hest og vogn var en populær aktivitet for barna. Her på museumstorget med utsalgsbodene i bakgrunnen. Foto: Ingvild Hasle

Omkring 1250 besøkende hadde funnet veien til museet for å delta på årets julemarked på Borgarsyssel Museum. Da nissetoget ankom Borgarsyssel Museum litt før kl. 15 lørdag 30. november, sparket museet adventstiden i gang. Det yret av liv på museet!

Snøen har enda ikke lagt seg, men kaldt og pent vær sørget for at julestemning likevel senket seg over museet. På museumstorget ble det solgt alt fra hjemmelaget julepynt til leketøy og matvarer. Barna så ut til å kose seg i Wegnerbrakka der Sarpsborg Husflidlag arrangerte juleverksted. I Snekkenes fikk de være med på lefsebakst. Spesielt populært var det å få kjøre med hest og vogn rundt på museumsområdet.

Nytt av året var Nissejakten. Åtte nisser hadde gjemt seg på museet og barna fikk i oppgave å finne dem. Med seg som hjelpemiddel hadde de smarttelefoner. Det førte også til at de åpne husene var godt besøkt. I premie vanket det et flott eventyr om nissen Nils – Borgarsyssel Museums egen gårdsnisse.

Se innslag fra NRKs distriktsnyheter om nissejakten ->>

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Sultne besøkende spiste opp hver smitt og smule som var av mat. Gøttekællær, vafler, risgrøt og pølser gikk ned på høykant. Godt var det da å ha hjelp av driftige damer fra Sarpsborg Historielag som stod for matsalg i Wegnerbrakka.

Borgarsyssel Museum takker alle som bidro til å gjøre julemarkedet til en flott opplevelse; besøkende, selgerne, speiderne, medlemmer av Sarpsborg Historielag, Sarpsborg Husflidslag og Borgarsyssel Museum Venner samt de ansatte. Vi gleder oss allerede til neste julemarked!

PS! Vi inviterte publikum til å ta bilder på julemarkedet og delta i vår fotokonkurranse. Bildene ble vist på storskjerm i Wegnerbrakka og ble hentet fra Instagram og vi har tidligere annonsert at vinneren ville bli kåret denne uken. Vi har imidlertid ikke mottatt et tilstrekkelig antall bidrag til at vi kan kåre vinnere og utvider derfor konkurransen til også å gjelde våre arrangementer på Elingaard Herregård og på Kystmuseet Hvaler førstkommende helg.

 

NRK tv-innslag om istidskreps

torsdag, september 5th, 2013
Skriftserie nr. 6, "Istidsvandrere"

Skriftserie nr. 6, «Istidsvandrere»

NRK Østfold viste igår i sin Distriktsnyhetssending et tv-innslag om istidskrepsen. I innslaget ser man biolog Ingvar Spikkeland ved Haldenvassdragets kanalmuseum som måler vannkvaliteten i Rødenessjøen ved å se/vurdere/studere istidkrepsen. Det er EU-direktiver som krever vannmålinger og dermed har krepsen fått en nyttig rolle.

Se NRK-innslaget her 

Skulle du ønske å lese mer om krepsen i Østfolds innsjøer – så har Østfoldmuseene utgitt en skriftserie (nr.6) som heter Istidsinnvandrere – en fascinerende dyregruppe i Østfolds store og dype sjøer.  Den kan kjøpes i våre museumsbutikker  (v/Moss by- og industrimuseum og Fredrikstad museum). Du kan også henvende deg til Haldenvassdragets kanalmuseum om du ønsker å kjøpe skrifthefte. (Se kontaktopplysninger til høyre på siden)

 

Østfoldmuseene om juletradisjoner på NRK

onsdag, desember 19th, 2012

NRK Østfold radio har i julen og romjulen sendt et innslag de har kalt «Juletradisjoner»  i sine sendinger. Innslagene ble produsert rett før jul av reporter og programleder i NRK, Finn Børge Stenbek,  i samarbeid med flere ansatte ved Østfoldmuseene som i de ulike innslagene fortalte om ulike juletradisjoner, overtro og gjøremål.

Utstilling av julemat hos slakter Otto Skjøren i Sarpsborg. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv

7 innslag på ca 2-2,5 min ble spilt inn og temaene var bl.a om juleved, kroppsvask, julemåltidet, ølbrygging, fjøsnissen og stokketre (juletreet). Innslagene ble presentert med egen vignett (en vignett mye lik den Østfoldmuseenes hadde på egenproduserte julekalender på nett)  og de ble sendt  i både morgen- og ettermiddagssendingene på fm 94,8 (NRK P1).

NRK Østfold  produserte også radioinnslagene slik at andre NRK redaksjoner rundt om i landet kunne laste de ned og bruke de i sine sendinger. Og iht en epost vi mottok fra NRK nå rett over nyttår, så har følgende distriktskontorer sendt  en eller flere deler av serien:  Troms/Finnmark, Sørlandet, Buskerud og Telemark.

Dersom du ikke bor i Østfold,  kan du høre NRK Østfold direkte på nett – her: http://www.nrk.no/ostfold

Stor takk rettes til Hilde Serine Krogstad (Borgarsyssel museum), Kathrine Sandstrøm (Kystmuseet Hvaler) og Ingvild Hasle (Folkenborg museum) som bidro til at dette kunne la seg realisere sammen med NRK! Samt en takk til Lillian Nyborg (Halden historiske Samlinger) og Tove Thøgersen (Fredrikstad museum) som i romjulen stilte på direkten i ettermiddagssendingene i samme radiokanal,  og fortalte om henholdsvis Stjernegutter og om Julebukk og julebukktradisjoner.

Et  fint lite prosjekt med samarbeid på tvers mellom avdelingene i Østfoldmuseene!

 

Utstillingen Si det med blomster på NRK Østfoldnytt

torsdag, mai 10th, 2012

1. april åpnet utstillingen «Si det med blomster» på Tøihuset i Fredrikstad. 9. mai hadde NRK Østfold et innslag om denne utstillingen i sin sending av Østfoldnytt. Se innslaget her.

I hundre år eksisterte handelsgartneriet Chr. Hannestad i Fredrikstad. Med sine tre store avdelinger på Trara, Leie og Lisleby var gartneriene ikke bare store og synlige i Fredrikstad-distriktet, men var landets største og et av Skandinavias dominerende gartnerier.

I innslaget møter vi Knut Hannestad som er barnebarnet til grunnleggeren av Hannestad Gartnerier. Han var gartneriets siste eier før det ble nedlagt i 1992. Vi får også møte Antonia Reime ved Fredrikstad Museum som forteller om utstillingen.

SE INNSLAGET HER ->>

Det er Knut Hannestad som har donert arkivet til museet, og nå 20 år etter nedleggelsen kan gartneriets historie gjenoppleves på Fredrikstad Museum. Velkommen til utstillingen i Tøihuset i Gamlebyen.

Åpningstider Tøihuset:
Tirsdag – fredag: kl. 12.00 – 15.00
Lørdag – søndag: kl. 12.00 – 15.00
Mandag: stengt

«Naturen om våren» på NRK Østfold

tirsdag, mars 13th, 2012
Camilla Bjerk Olsen, biolog ved Haldenvassdragets Kanalmuseum

Camilla Bjerk Olsen, biolog ved Haldenvassdragets Kanalmuseum

Onsdag 14. mars tar Camilla med seg NRK Østfolds radiolyttere ut i skogen. Her forteller hun om naturen og dyra om våren. Følg med kl. 7.15.

I begynnelsen av mars skrev Camilla Bjerk Olsen om våryre dyr. I overgangen mellom februar og mars setter flere av dyra i gang med parringen. Camilla er utdannet biolog og er ansatt ved Haldenvassdragets Kanalmuseum. Innlegget var det første i serien «Naturen gjennom året».