Posts Tagged ‘offshore’

Mosseungdom oppdager stolt industrihistorie

fredag, oktober 9th, 2015
Lyken var stor når elevene fikk være modeller for offshoredraktene fra Hansen Protection.

Anne Verene Andersen bruker elevene som modeller for offshoredraktene fra Hansen Protection. Foto: Hanne Løkka. Moss kommune.

Industrien i Moss har produsert et bredt spekter av varer i flere hundre år. Noen produkter har gått i glemmeboken mens andre har satt Moss på verdenskartet. I disse dager skal alle 8. klassingene i de kommunale skolene besøke museet og stifte bekjentskap med mange av disse produktene. Dette tradisjonsrike industridesignprosjektet fikk sin kickstart tirsdag 7. oktober da alle elevene var samlet til et spennende møte med produktdesigner Anne verene Andersen fra Hansen Protection. Her fikk de et innblikk i hvordan en designer og produktutvikler tenker og arbeider. Lykken var stor da noen av elevene ble invitert til å være modeller for offshoredraktene som produseres ved bedriften.

I museet venter utstillinger av flotte produkter fra bedriftene Helly Hansen, IL-O-VAN, Moss Rosenberg verft, Rosenvinge, Trioving og Vingcard.

Helly Juell Hansen startet opp produksjon av oljeklær for fiskere i 1877. Allerede året etter ble disse klærne markedsført på Verdensutstillingen i Paris (Exposition Universelle). Bedriften har siden vunnet en rekke priser for sine produkter, og HH er en internasjonalt kjent merkevare.

I 1923 vendte en delegasjon fra IL-O-VAN i Moss hjem fra Verdensutstillingen i Rio de Janeiro med en gullmedalje i bagasjen, hedret for sine eminente aluminiumsprodukter. Noen år senere gikk også bedriftens nyskapende skjenkekjele sin seiersgang over Europa. På folkemunne ble den kalt for vørtekaka, for folk syntes formen på den kunne minne om en slik.

Moss Rosenberg Verft fikk stor internasjonal oppmerksomhet på 1970-tallet for sine gass- og kjemikalietankere. Spesielt viktige ble de høyteknologiske LNG-skipene med kulegasstankene. Internasjonal oppmerksomhet på 1970- tallet fikk også beslag- og låseprodusenten TrioVing for sin mekaniske hullkortlås for hotelldører. Dette var verdens første anvendbare hullkortlås som kunne kodes om for hver hotellgjest. Dette ble starten på industrieventyret for VingCard som ble dannet som eget selskap.

Alle gjenstandene vi viser fram, har gjort seg fortjent til heder og ære. Noen av produktene har kanskje gått ut på dato, men er historisk interessante og kan fortelle oss noe om trender og tendenser. En redningsvest eller et kokekar som hadde utmerket design for hundre år siden er ikke nødvendigvis et godt produkt i dag. Teknologiske nyvinninger, nye materialer og nye produksjonsmuligheter er viktige faktorer som endrer industriproduktenes design og bruksområder.

Prosjektet tar for seg hva industridesign er, hvordan en industridesigner arbeider og ikke minst – hvilken rik og verdenskjent industridesignhistorie som har opphav i Moss. Prosjektet er et samarbeid mellom Den Lokale Kulturelle Skolesekken, Moss by- og industrimuseum og Hansen Protection.

Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum

mandag, mars 9th, 2015
Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly-Hansen samlingen

Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly Hansen-samlingen. Foto: Trine Gjøsund

En stor samling fra mossebedriften Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

Bjørg Holsvik, konservator ved Moss by- og industrimuseum kan fortelle at hele 56 gjenstander fra Helly Hansen-samlinga  er lagt ut i Digitalt Museum. Samlingen består av  nyere Offshore seilertøy og det er stor sannsynlighet for at dette er klær du har sett før.

– Helly Hansen leverte offshore seilertøy til deltakerne i Jorden Rundt-seilasen Whitbread Round the World Race, Volvo Ocean Race og Seilasen Djuice. Dette er moderne, avanserte og superteknisk Offshore seilertøy laget til de «proffe seilerne», forteller Bjørg Holsvik.

Krevende arbeid på dugnad

Arbeidet med å registrere, merke og fotografere gjenstandene har blitt gjort på dugnad.  Museet kunne ikke sette hvem som helst på denne oppgaven.

– For å greie å registrere tekstilene, måtte vi hente inn kompetanse fra de som kjenner plaggene aller best. Vi har vært så heldige å få tidligere syersker fra Helly Hansens produktutviklingsavdeling og en tidligere ansatt fra markeds/eksportavdelingen med oss i registreringsarbeidet. På torsdagene har Brit Magda Ahlsen, Anne Eriksen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund frivillig møtt opp på museet og tatt for seg tekstil for tekstil.

Les også: Dyktige syersker i Moss.

Kvinnene har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på plagget, hvem som har designet det, datering m.m på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket og opplysningene overført til den det digitale registreringsprogrammet Primus. Jan Erik Olsen har lagt opplysningene inn i Primus. Trine Gjøsund har fotografert hver enkelt plagg.

– Arbeidet har vært en møysommelig og tidkrevende prosess, men nå ser vi konkrete resultater. I dag mandag 26. januar ligger hele 56 Offshoreplagg ute på Digitalt Museum.

Holsvik gir all ære til de frivillige som har bidratt.

– Arbeidet som våre frivillige har gjort er særdeles verdifullt for museet og byen Moss. Disse damene sitter på en kompetanse og nærhet til gjenstandene som ingen museumsansatte gjør. Vi får dokumentert tekstilene på en grundig måte og får fram ny informasjon.

Les også: Skrev bok om sine 49 år i Helly Hansen

Publikum kan bidra

At tekstilene nå er lagt ut på Digitalt Museum betyr at de blir tilgjengeliggjort for publikum. Bjørg Holsvik beskriver dette som veldig positivt.

– I praksis vil det si at historie-, design- og seilinteresserte i hele verden kan klikke seg inn og få informasjon om seilerplaggene i vår Helly Hansen-samling. På Digitalt Museum inviteres også publikum til å kommentere gjenstandene, komme med korrigeringer, nye opplysninger og personlige historier. Slik ligger det an til at Helly Hansens produkthistorie ytterligere dokumenteres.

Arbeidet fortsetter

De frivillige damene fra Helly Hansen har sagt seg villige til å fortsette arbeidet. I neste ledd av registreringsarbeidet er det etter all sannsynlighet Helly Hansens eldre tekstiler som skal registreres. Konservatoren har store ambisjoner for fremtiden til denne samlingen.

– Om fem år håper vi at hele tekstilsamlingen fra Helly Hansen kan være tilgjengelig på Digitalt Museum. Det er det konkrete målet. Vi skal heller ikke legge skjul på at vi også drømmer om å lage en fysisk utstilling med utgangspunkt i Helly Hansen-samlingen, men det er et spørsmål om økonomi.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum