Posts Tagged ‘Olavskapellet’

Opplev «Olav den Heldige» i Olavskapellet

fredag, oktober 16th, 2015

12022488_835081299932541_8175972387676928791_o

Torsdagene 15. og 22. oktober kl.19.00 kan du oppleve  den opprinnelige forestillingen om «Olav den heldige og Lykkesverdet», som har blitt utviklet til å bli SPELET under Olavsfestivalen i Landeparken.
Forestillingen spilles i Olavskapellet på Borgarsyssel Museum og her fortelles historien om Olav Haraldsson med humor og mye fantasi. Bli med Olav og hans mann på en litt annerledes reise gjennom hans liv fra han er 8 år gammel til han dør på Stiklestad.
Den virkelige historien om Olav den Hellige forteller at han kristnet Norge og samlet landet til et rike. Denne forestillingen ser tilbake på Olavs historie og vikingtiden med et skråblikk. Den mest kjente vikingkongen i verden, Olav Haraldsson; den digre / den hellige? Hvor tøff var han egentlig? Ja, han fikk helgenstatus, men han var kanskje mer heldig?

 Se en forsmak på hva du kan vente deg her!

Billettinntektene fra forestillingen 15. oktober går til Flyktningehjelpen.

Ta med deg alle du kjenner, denne forestillingen passer alle mellom 5 – 120 år!

Bill. kr 200,- pr pers.
Billetter selges i forkant. Send en epost til: billetter.odh@gmail.com
(Eller i døren før forestillingen)

PS: Kle dere godt, Olavskapellet kan bli kaldt!

(Dette er et arrangement i ekstern regi – ikke i regi av Østfoldmuseene) 

Hva betyr olsok? Hvem var Olav den hellige? Finn det ut i helga!

fredag, juli 24th, 2015

Har du lurt på hva olsok betyr, og hvordan det var vanlig å feire denne høytiden i riktig gamle dager?

Middelalderarkeolog og konservator ved Borgarsyssel Museum, Mona Beate B. Vattekar er ekspert på middelalder og Olav den hellige. Møt henne i helgen! Foto Østfoldmuseene - Ingvild Hasle

Middelalderarkeolog og konservator ved Borgarsyssel Museum, Mona Beate B. Vattekar er ekspert på middelalder og Olav den hellige. Møt henne i helgen! Foto Østfoldmuseene – Ingvild Hasle

 

Lørdag 25. og søndag 26. juli har du mulighet til å lære mer om både Olav den hellige, Olavskapellet, hvorfor vi feirer olsok, og ikke minst hva olsok betyr. Museets konservator, middelalderarkeolog Mona Beate Buckholm Vattekar, forteller villig vekk til alle som vil vite om alle disse spennende temaene.

Når du synes du har lært nok om olsok kan du jo hilse på alle dyrene i Barnas Gård (lam, høner og kaniner) eller prøve deg på stylter. Museumsbutikken er også åpen – og der kan man kjøpe vafler, brus, is og kaffe/te.

 

Og forresten; til uka er det jo faktisk olsok, selveste 29. juli.  Det skal vi også feire på museet, det kan du lese mer om her.

 

 

Årets første sommersøndag på Borgarsyssel

søndag, juni 21st, 2015
DSC_0061

Museumsvert Einar ønsker velkommen til museumssommer. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Søndag 21. juni åpnet Borgarsyssel Museum for sommeren.

Det var perfekt museumsvær, hverken for varmt eller for kaldt, og god stemning i friluftsmuseet. Mange benyttet anledningen til å få med seg bunadsutstillingen «Våre vakre bunader», som hadde siste visningsdag i dag, før den vandrer videre til Ørje, men de ivrigste museumsgjestene var nok barna i Barnas gård. Vi deler et lite knippe bilder.

Kom og besøk oss i sommer! Vi har åpent fra 12.00 – 17.00, hver dag frem til 17. august. 60 kr for voksne og 20 kr for barn, men hvis du vurderer å komme flere turer i sommer, eller har tenkt å besøke en av de andre museene i Østfoldmuseene, anbefaler vi museumskortet. Det koster 100 kr og og gir inngang i alle Østfoldmuseenes avdelinger så mange ganger du vil.

 

Vollgata i endring

mandag, mai 18th, 2015

DSC_0038

Det nærmer seg sommer og byggestart for museets nye formidlingsbygg. I den forbindelse vil fasaden langs Vollgata slik vi kjenner den endre seg. Olavsgalleriet og Vollgata 10 vil bli revet mens Vollgata 8 og 12 flyttes til det som skal bli et nyopprettet torg på plassen bak Olavskapellet. På den måten vil det bli  gitt nytt liv til gamle hus  på Borgarsyssel Museum, samtidig som et nytt bygg vil være med på å gi  liv til gamle gjenstander.

Poetiske påskegrøss i Olavskapellet

mandag, mars 30th, 2015
ØFB.CLA.UNR.00851 web

Publikum inviteres til mystikk og poesi i Olavskapellet. Dette bildet er trolig tatt i1930. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv.

Mandag 30. mars 19.00 inviterer Borgarsyssel Museum til et påskegrøss utenom det vanlige.

Streiftog

Harald Tusberg og André Bjerke i «Streiftog i grenseland». Bildet er lånt av ByFlimmer og er hentet fra NRKs arkiv.

I samarbeid med poetene Victoria Kielland og Aina Villanger – inviteres publikum til en okkult aften med poesi og visning av den norske  dokumentarserien Streiftog i grenseland (ca 50 min) som gikk på NRK tidlig på 70-tallet. I serien tar Harald Tusberg og André Bjerke for seg okkulte og parapsykologiske fenomener. Med denne serien som inspirasjon har Kielland og Villanger laget nye tekster som de vil fremføre for oss før filmvisningen.

Victoria Kielland, født 1985, er opprinnelig fra Fredrikstad og bor i Oslo. Hun er en av initiativtakerne til skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M. Hun debuterte i 2013 med  I lyngen, som hun ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for.

Aina Villanger er født i Skien i 1979 og debuterte med diktsamlingen Langsang – et flytans habitat, som høstet svært gode kritikker.

Seansen finner sted i det stemningsfulle Olavskapellet, som er like kaldt, som det er vakkert, så kle deg godt. Varm drikke er inkludert i billetten.

Borgarsyssel Museum – Olavskapellet
Mandag 30. mars 19.00.CC: 50,-

Arrangementet er en forlengelse av filmfestivalen By Flimmer – og ble gjennomført med stor suksess i Oslo tidligere i vår.

Forfatter Victoria Kielland. Foto:  Rolf M. Aagaard

Forfatter Victoria Kielland. Foto: Rolf M. Aagaard

Forfatter Aina Villanger. Foto: Finn Ståle Felberg

Forfatter Aina Villanger. Foto: Finn Ståle Felberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva kan du om middelalderen i Sarpsborg?

fredag, januar 30th, 2015
Før Olav den Hellige falt på Stiklestad gjorde han store ting i Sarpsborg.

Olav den Helliges død av Peter Nicolai Arbos fra 1859. Før Olav den Hellige falt på Stiklestad gjorde han store ting i Sarpsborg.

Poengsum:  

Din ranking:  

Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum – blir ny i «gammel» stil

mandag, juli 14th, 2014

Middelalderhagen slik den ble anlagt på 1930-tallet og slik den fremstår i dag. Dra pekeren over visningsvinduet for å veksle mellom nytt og gammelt bilde. Foto: Østfold fylkes billedarkiv og Christine Lande.

I år feirer den vakre Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum sitt 84. år. Den ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. I vår skrev jeg en artikkel om vår vakre lille hage – som kommer i denne høstens årbok – og i mitt arbeid med å grave frem hagens lange historie fant jeg mange spennede gamle bilder.

Middelalderhagen i 1930. Foto: Østfold Fylkes Billedarkiv

Middelalderhagen på 1930-tallet. Foto: Østfold Fylkes Billedarkiv

Spesielt dette ene bildet gjorde inntrykk på meg. Det ble tatt kun få år etter at hagen ble anlagt, og det ga meg inspirasjon til å føre Middelalderhagen tilbake til sitt opprinnelig utseende med stenkanter rundt de fire urtebedene. De siste årene har det ikke vært kanter rundt bedene. Mest sannsynlig har bedene blitt utvidet noe for mange år siden, og i den forbindelsen ble nok disse stenkantene tatt bort og dessverre ikke satt tilbake.

Så her var det bare å brette opp ermene! Det opprinnelig utseende til hagen måtte på plass igjen! Gartnerens blikk falt på en eldre etablert stenkant i granitt rundt hagen tilhørende et av husene på museets område, blant de ansatte kalt «Det gule huset». Dette huset har blitt brukt som kontorbygning for de ansatte, mens vi ventet på at administrasjonsbygningen skulle bli ferdig restaurert. Her så jeg en mulighet og begynte jobben med å bryte løs granittstenene – for å gjenbruke dem som stenrammer til urtebedene i Middelalderhagen.

Jeg fikk uvurderlig hjelp til steinprosjektet mitt. Både av min gartnerkollega i Østfoldmuseene, Vidar Krog Kristiansen, som til daglig jobber som gartner på vakre Storedal Kultursenter. Også av den ivrige gartnerstudenten Kjell Østerud, som på eget strålende initiativ gjerne ville hjelpe til i Middelalderhagen! Kjell ble i juni endelig ferdig utdannet gartner – og vi gratulerer!

Vi gravde, slet og slegget løs de meterlange granittsteinene ved det gule huset – og det holdt til to av de fire bedene. Men vi trengte jo mer stein… Da vi fridde til Johansen Monumenthuggeri i Skjeberg – stilte de opp med en gang! De kom og leverte en pall med flott granittstein til de to siste bedene – tusen hjertelig takk til Johansen Monumenthuggeri og John-Einar Opsund, for strålende service og donasjon!

Nå er alle de fire bedene igjen omkranset av stenkanter – og tilbakemeldingene har vært udelt positive! Hagen fikk et renere og mer strukturert uttrykk – og jeg liker veldig godt verdien av å kunne tilbakeføre hagen til sånn den opprinnelig var.

Er veldig takknemlig for all hjelp til prosjektet – og for at ledelsen i Østfoldmuseene lar en entusiastisk gartner få utfolde seg!

Se bildene fra hele prosessen, i bildegalleriet – og vær hjertelig velkommen til å besøke Middelalderhagen!

Vennlig Hilsen Gartneren, Christine Lande

Alterskapet i Olavskapellet

tirsdag, mai 27th, 2014

Månedens gjenstand i juni er dette vakre alterskapet i Olavskapellet på Borgarsyssel Museum (BrM.01174). Det ble ferdigstilt i 1936, og er en kopi av alterskapet fra Kvæfjord kirke i Troms. Originalen befinner seg i Universitetets Oldsaksamling i Oslo, og er antagelig laget av Lübeck-kunstneren Benedikt Dreyer omkring 1520.

Denne typen alterskap med forgylte og mangefargede skulpturer av hellige personer ble vanlig i mellom- og Nord-Europa fra ca. 1300. Skapene har hengslede dører (fløyer), slik at bildene skal kunne vises eller skjules etter liturgiske krav.

Skapets midtre del har tre nisjer med utskårede skulpturer. I midten troner Olav den hellige med St. Antonius på sin venstre side og St. Egedius på sin høyre side. Skapets to fløyer er delt i to bemalte felt hver. Det øverste feltet på

Hele alterskapet. Foto: Espen Nordenhaug

Hele alterskapet. Foto: Espen Nordenhaug

venstre fløy viser Sta. Margaretha og St. Nikolas, og det nederst St. Andreas og Sta. Barbara. Det øverste feltet på høyre fløy viser en biskop sammen med Sta. Katharina, mens det nederste feltet fremstiller Sta. Birgitta og St. Kristoffer.

Da Borgarsyssel Museum i sin tid søkte om å få laget en kopi av alterskapet fra Kvæfjord kirke, var forutsetningen at det skulle lages en kopi slik som det opprinnelige alterskapet ville ha sett ut i middelalderen, med hensyn til treverk og bemaling. I et brev fra Universitetets Oldsaksamling til Borgarsyssel Museums leder Ingebret Aas, datert 28. januar 1935, heter det: «Å lave et «gammelt» skap med en defekt maling og det hele vil bare bli hunbug, det vil jo også ha minimal interesse med et slikt skap i Sarpsborg, når originalen står her i Oslo. En fullstendiggjørelse vil imidlertid gi oss et skap slik det i sin tid utgikk fra verkstedet i Lübeck og det vil ha sin meget store interesse»[1].

Museet engasjerte treskjærer Rob Evensen til å lage skapet, mens de utskårede skulpturene i skapets midtre del ble laget av billedhuggerne Sigurd Nome og Jacob Kaland. Bemaling av skap og fløyer var det teater- og dekorasjonsmaler Wilhelm Krogh-Fladmark som sto for.

For et relativt nystartet museum ble dette et større og dyrere prosjekt enn man først hadde forestilt seg, og man strevde for å få nok penger til å finansiere det. Bare det å få malt skapet etter de rette konserveringsmessige prinsipper kom på 1200 kroner. I tillegg til dette kom betalingen til billedhuggerne Nome og Kaland for skulpturene. I museets brevarkiv går det frem at de til sammen skulle ha kroner 2780,- for 1777 timers arbeid, samt materialer og leie av verkstedlokaler. Selv om denne summen også innebefattet betaling for ytterligere en utskåret figur til Olavskapellet, ser vi fort at alterskapet kostet museet en anselig sum penger.

Alterskap. Foto: Espen Nordenhaug

Alterskap. Foto: Espen Nordenhaug

Da kopien endelig sto ferdig, til påske i 1936, ble den utstilt i Universitetets Oldsaksamling sammen med originalen. I mai samme år kom kopien endelig til Borgarsyssel Museum, og her har den i årenes løp gledet mang en besøkende. Og selv snart 80 år etter at den ble laget skinner skapets klare og fine farger imot oss, akkurat slik de gjorde det for de besøkende i Rå kirke i Kvæfjord i senmiddelalderen.

 

For å se hvordan det originale skapet ser ut i dag, klikk på linken nedenfor:

http://no.wikipedia.org/wiki/Alterskapet_fra_Kv%C3%A6fjord_kirke

Tekst: Mona Beate Buckholm Vattekar – Østfoldmuseene

Foto: Espen Nordenhaug – Østfoldmuseene

Kilder

Borgarsyssel Museums brevarkiv

Primus gjenstandsdatabase

Wikipedia

Snl.no


[1] Borgarsyssel Museums brevarkiv 1935.7

26. og 27. juli kan du lære om Olav den Hellige og Olsokfeiring

onsdag, mars 5th, 2014
Olavskapellet,foto: Mona Beate B. Vattekar

Olavskapellet,foto: Mona Beate B. Vattekar

På Borgarsyssel museum, i Olavskapellet kan du lørdag 26.juli og søndag 27.juli høre/lære mer om Olav den hellige og om Olsokfeiring. Museet holder åpent begge dager kl 12 -17.

Den 29. juli er det stor Olsokfering på museet. Her er program og hva som skjer den dagen.

 

Ukens gjenstand fra Borgarsyssel Museum: Kirkeskipet i Olavskapellet

onsdag, september 18th, 2013
Kirkeskipet i Olavskapellet på Borgarsyssel Museum. Foto: Mona Beate Vattekar.

Kirkeskipet i Olavskapellet på Borgarsyssel Museum. Foto: Mona Beate Vattekar.

Olavskapellet med kirkeskipet som henger fra taket. Foto: Mona Beate Vattekar.

Olavskapellet med kirkeskipet som henger fra taket. Foto: Mona Beate Vattekar.

I taket på Olavskapellet henger det et skip. Det ble laget i Tyskland omkring 1860, antagelig av en krigsinvalid. Skipet ble kjøpt i Tyskland etter 1. verdens-krig av skipsmegler Christian Trondsen fra Sarpsborg, og det ble heng opp i Trondsens hjem.  I 2010 gjorde flere sponsorer det mulig for Borgarsyssel Museum å kjøpe inn skipet til museet.

Ordet kirkeskip brukes både om skipet som henger i taket og om menighetens tilholdssted under gudstjenesten. Benevnelsen skip om denne delen av kirkerommet er internasjonal. Ordet symboliserer kirkebygget som et skip med Guds folk om bord på vei over livets hav til himmelens havn.

Tradisjonen med å henge opp skip i taket i kirkene går helt tilbake til 1400-tallet i Europa.

 


Tekst og foto:

Mona Beate Buckholm Vattekar

Kilde:

Borgarsyssel Museums arkiv

Wikipedia