Posts Tagged ‘omvisning’

Tør du å bli med på «A night at the museum» ?

tirsdag, september 8th, 2015
Skjelett i utstillingen på Fredrikstad Museum (Foto: Irene Almkvist Ellefsen, Østfoldmuseene)

Skjelett i utstillingen på Fredrikstad Museum (Foto: Irene Almkvist Ellefsen, Østfoldmuseene)

For oss som jobber ved museet kan det av og til virke som om museets byhistoriske utstilling oppe i Tøihusets 2 etasje blir mer «levende» i nattens og mørkets mulm. Det knirker og knaker i gulv og av og til er det noen skygger. Er det innbilning eller er det kanskje noe som skjer der oppe om natten?

Ingen av oss er skvetne så dette ønsker vi å utforske nærmere, og inviterer publikum til å være med. Vår faste historiske guide (eller vi håper det er han som dukker opp!)  vil gi deg en natt/lyslykt, tar deg med opp til 2. etasje der det er helt mørkt – og så får jo den som tør …oppdage hva som skjer videre!

Bli med og oppdag museet i mørket, fredag  11.september –  kl 19.00 og kl 21.00. (Dørene åpner kl 18. Ca. 30 pers pr omvisning.)
(Den siste omvisningen kl 21. passer best for barn over 12 år)

«A night at the museum» er gratis for publikum å være med på og er en del av Kulturnatt-programmet i Fredrikstad fredag den 11. september. Kulturnatt er også en del av Frederiksfesten og Fredrikstad Kommunes oppkjøring til 450 års jubileet i 2017.

Bjorn_m_logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opplev uforglemmelige Marta

onsdag, april 15th, 2015

Lørdag 18. april kl. 12.30 kan du møte den fabelaktige «Marta» på Tøihuset! Marta er en meget spesiell tjenestejente fra 1700-tallet, med meninger og mye og mangt, og hun tar deg med på en levende og uforglemmelig omvisning.

Marta i Farta. Foto Øyvind Tvete

Marta i Farta. Foto Øyvind Tvete

Billettene gir også adgang til museet og våre utstillinger i to etasjer, museumsbutikken, lekeområde for barn og vår lille museums-kafé.

Utstillinger på Tøihuset for tiden er:
– «Tidene skifter – byen består» – Byhistorisk utstilling, 2. etasje
– «Langåpent» – et historisk tilbakeblikk på kleshandel i Fredrikstad og utfordringer ved dagens tekstilindustri.

Tid: Lørdag 18. april kl. 12.30 (Museet åpner kl 12.00)
Sted: Fredrikstad Museum, Tøihuset, Gamlebyen
Billetter: Voksne 50 kr /Barn 20 kr

Vi gjør oppmerksom på at det også vil foregå et 1700-talls marked i Tøihussalen rett ved museet denne lørdagen. «Marked anno 1700» som arrangeres fra kl 10-18,  skriver bl.a på sine Facebook-sider:

 – Ønsker du deg barokksko? En 1700-tallskjole? Spise krydderkake anno 1700, eller skaffe deg en bok om tiden som mange av oss er veldig glad i? Stoffer til kjolen du ønsker deg kan du kjøpe hos oss – eller kanskje strikke en 1700-talls genser? På Marked anno 1700 selges også enkeltvise antikviteter, kopier av blankvåpen, håndlagde kniver, knapper, strikkede plagg, håndlagde og tidsriktige lærvesker, klær og rekvisitter fra Norsk Kammeropera – og ikke minst klær og utstyr du trenger om du er eller ønsker å bli med innen 1700-talls reenactment / levende historie. For mer informasjon – se siden her.

 

Omvisning utstillingen «Langåpent», ved Ketil Brenna Lund, søndag 19. april kl. 13.00

fredag, mars 6th, 2015

Utstillingen «Langåpent» ble åpnet i Mars, på Tøihuset i Gamlebyen.

Søndag 19. april kl. 13.00 tilbyr vi en omvisning i utstillingen, ved Ketil Brenna Lund, eier av Lund & Tallaksen frem til 1995.

Lund & Tallaksen var en godt etablert institusjon på Torget i Fredrikstad. Fra oppstarten i 1892 utviklet familiebedriften seg til å bli en av de største manufaktur- og konfeksjonsbutikkene i Fredrikstad. Ketil Brenna Lund var siste leddet i bedriften, og han drev fram til nedleggelsen i 1995. Brenna Lund kan se tilbake på en lang periode som leder av en bedrift i en tid preget av store endringer. Hans rike førstehåndskunnskap trer tydelig fram i denne omvisningen, der det er godt rom for samtaler og spørsmål. Konservator Hege Steen Langvik kan svare på spørsmål og fylle ut bildet for resten av utstillingen «Langåpent».

Ketil Brenna Lund med kunde

Ketil Brenna Lund med kunde

 

Billetter kr 50. Gratis adgang for Fredrikstad Museums Venner.

Arrangeres i samarbeid med Fredrikstad Museums Venner.

 

 

Mange tok turen til Trollull fellesmagasin!

onsdag, september 3rd, 2014

I 2003 ble stålullproduksjonen ved Trollull A/S lagt ned. I 2012 åpnet Østfoldmuseenes fellesmagasin Trollull dørene i det gamle fabrikkbygget, og 26. og 27. august 2014 kunne publikum se hva vi jobber med bak de vanligvis låste dørene.

Vi var spente på om noen ville komme å se på det flotte magasinlokalet vårt, og etter fire omvisninger og 33 besøkende var vi godt fornøyd med arrangementet. Spesielt hyggelig var det å få besøk av noen av de av de tidligere ansatte ved Trollull A/S. De kunne fortelle om store forandringer på bygningen, både utvendig og innvendig. Enkelte ting var likevel som før. I verkstedet er det gjort minimale endringer og man kan lett mimre tilbake til dengang Trollull A/S var en av de største produsentene av stålull.

Publikum fikk informasjon om samlingsforvaltningsarbeidet i Østfoldmuseene og de fikk se en film om innflyttingen av helgenhodet fra 1400-tallet. Etter dette var det omvisning i det nyoppussede lokalet, samt en kort innføring i arbeidshverdagen vår på Trollull fellesmagasin. Til slutt viste vi stolt frem magasinene, og hvordan vi oppbevarer og arbeider med gjenstandene når de ikke er på utstilling. Her fikk de besøkende et gjensyn med det ferdig konserverte helgenhodet, trygt plassert i klimastyrte magasin.

3

Omvisning i mottaket
Foto: Øyvind Andersen – Østfolodmuseene

Siste dramatiserte omvisningen og kåseri om glass på Elingaard

onsdag, august 20th, 2014

Dramatiserte-Elingaard---ut

Søndag 24.august er siste mulighet for å få med seg dramatisert omvisning på Elingaard Herregård i Onsøy. Det er meget populære omvisninger på herregården der publikum får stifte nærmere bekjentskap med ulike personligheter som har bodd og levd på herregården.  Søndag 24.august kl 14.00 er altså siste mulighet denne sesongen.

Men,  herregården stenger ikke søndag 24.august, for søndagen  31.august er det kåseri og omvisning i utstillingen «Skål for Norge». Kåseriet  om gamle glass og Nøstetangen  holdes av Randi Gaustad, tidl. konservator ved Nasjonalmuseet , som kanskje er en av Norges fremste ang kunnskap om gammelt glass. Kåseriet starter kl 14.00.

Billetter: 50 kr voksne/20 kr barn.

 

 

 

1000 åpne hager på Storedal

tirsdag, august 5th, 2014

Er du glad i blomster og hagestell? Søndag 10.august inviterer Storedal Kultursenter til 1000 åpne hager. Arrangementet er i samarbeid med Det Norske Hageselskapet og er årlig og landsdekkende. I år har vi vært så heldig å få Arne Kristiansen som er lokalleder for Sarpsborg og Skjeberg hagelag på besøk. Han vil i løpet av dagen gi oss et innblikk i plantenes rike. Vi vil gi staudene litt ekstra oppmerksomhet i år, og Arne Kristiansen gir oss omvisninger i hagen med mini-foredrag der han tar for seg ulike plantetemaer som formering av planter, vanning og gjødsling. Det vil også være rom for å stille spørsmål og komme med ønsker for tema.

Foto Vidar K. Kristiansen

Foto Vidar K. Kristiansen

Prisen for å delta på omvisningen ligger i inngangsbilletten. Det vil bli omvisning kl. 12, 13, 14 og 15. Kaféen er åpen fra kl. 12-16. Vi tar desverre ikke kort.

Velkommen til en dag med hageglede!

Sommersesongen snart over på Rød Herregård

torsdag, september 27th, 2012

Dekketøyet i spisestuen er stort nok til et selskap på 80 personer, i bøhmisk krystall, sølvtøy med familien Ankers adelige våpen og engelsk porselen fra ca. 1850. Foto Lillian Nyborg

Sesongen 2012 nærmer seg slutten også på Rød Herregård. Søndag 30. september er siste dag med omvisninger inne i huset. Parken er selvsagt åpen hele året. Siden sesongåpningen i begynnelsen av mai har gården vært åpen og godt besøkt av en lang rekke besøkende.

Om lag 2.500 har vært med på en av de guidede omvisningene inne i huset. Vi som har vist rundt, har hatt gleden å ta imot både en lang rekke grupper som begynte å ankomme allerede i april, så vel som turister og andre interesserte besøkende som har møtt opp til de faste omvisningene.

Rød Herregård er et fantastisk sted. Det er både huset og interiørene og historiene som knytter seg til det, om personene og deres liv og virke, den verden de levde i, og ikke minst herregårdshagen, som trekker folk til Rød. Helheten utgjør et unikt anlegg som mange vet å sette pris på, og som mange oppsøker. Mange har da også vist stor interesse, enten med spørsmål eller kommentarer og bidrag. Mange har blitt fascinert og nesten overveldet over det de har fått se under omvisningene. Her har de fått formidlet Røds historie, både fra undertegnede og Lisa og Cicilie, som har hatt gleden av å vise frem huset denne sommeren.

Og selv om høsten nå er her, og sesongen går mot slutten, kan nok Rød se frem til en ny og spennende sesong i 2013. Velkommen tilbake da!

Foto fra Trond Svandals siste omvisning for grupper i 2012:

Omvisninger søndag 30. september kl 12, 13 og 14.

Teskt: Trond Svandal

Mange ønsker å oppdage museets opplevelsesskattekammer

onsdag, september 5th, 2012
Hva ser du i lupa? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Hva ser du i lupa? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Nå som skolen er i gang i igjen etter sommerferien, strømmer det til elever i alle aldre til Haldenvassdragets Kanalmuseum. Her får de ulike tilbud tilpasset ulike ønskemål og aldersgrupper.

Agronomelever fra videregående skole har vært på besøk og fått omvisning i utstillingene, med skogbruk og fløting som tema; og biologielever kommer for å ha ekskursjon med biotiske og abiotiske faktorer som tema.

Fremmedspråklige elever fra Oslo har fått vært med på fisketur og tatt ut fisk av garn, og deretter dissekert fisken. Slik får elevene lære mer om norsk kultur og natur, og lærer nye ord og utrykk. Samtidig som noen oppdager likheter til fiskearter fra sitt hjemland.

I keramikken laget av Tor Alex Erichsen skjuler det seg flere ulike arter. Foto: Camilla Bjerk Olsen

I keramikken laget av Tor Alex Erichsen skjuler det seg flere ulike arter. Foto: Camilla Bjerk Olsen

I sommer har vi også hatt kunstutstilling med Tore Hansen og Tor Alex Erichsen. På tampen av sommeren har derfor elevene på Marker skole utnyttet anledningen til å oppleve ekte og spennende kunst på nært hold. Mange synes det er spennende å oppdage skjulte dyr i kunsten, man er altså på oppdagelsesjakt i kunstverket.

Men ikke bare store elver kommer på besøk i museet. Også de som er i barnehagen liker å komme og oppdage alle de utstoppede dyrene i utstillingene, mate fiskene og krepsen i akvariet; og få oppleve kreps som skifter skall på nært hold.

Selv om man har vært på museet tidligere, oppdager besøkende at det stadig er noe nytt å oppleve å lære.

Den nye utstillingen «Stopp pesten! Redd edelkrepsen!» har også skapt interesse. Slik at for eksempel representanter fra Fylkesmannen i Østfold har kommet for og se nærmere på og lære mer om edelkrepsen som er i fare for å bli utryddet, på grunn av den svartelistede arten signalkreps og parasitten den tar med seg i form av krepsepest.

Dramatisert omvisning på Elingaard 19/8 avlyst

fredag, august 17th, 2012

Elingaard Herregård. Foto: Christine Lande

Grunnet sykdom må vi desverre avlyse den dramatiserte omvisningen på Elingaard Herregård, søndag 19. august.

Herregården holder imidlertid åpent som vanlig, og vi kan tilby publikum vanlige omvisninger i Hovedhuset.

Åpent: 12 – 16. Omvisninger fortløpende ved interesse.

Signaturopplevelser i august

mandag, august 6th, 2012

Østfold er rik på historier og kultur og Østfoldmuseene har den store gleden å kunne tilby unike Signaturopplevelser i vårt fylke. Vi har valgt ut historier om våre herregårder og våre omfattende kyst- og industritradisjoner  – to ulike rundreiser der publikum kan bli kjent med både storfolk og tjenere, arbeidere og gründere. På alle turene vil våre formidlere knytte historiene sammen på bussen og gi dere en reise i både tid og rom. Natur og kultur flettes sammen, og avstikkere til spennende museumsopplevelser suppleres med smak av herregårdsøl og lokal akevitt. I tillegg vil du kunne nyte en lunsj med lokal forankring underveis.  Dette bør du ikke gå glipp av – book deg plass på turene nå!


Tur 1 – “Rundtur i herregårdslandskapet Østfold”

Rød er en av Østfolds herskapelige herregårder du får oppleve under signaturreisen

Rød er en av Østfolds herskapelige herregårder du får oppleve under signaturreisen

Klikk for å bestille tur.

Klikk for å bestille tur.

Turdatoer: 17.juni, 12.august og 26.august: kl 10.00  alle datoer. Turen varer ca. 6 timer.

Oppmøtested: Hovedinngangen ved Borgarsyssel museum, Sarpsborg

Guide: Trond Svandal – utdannet historiker og arbeider til daglig ved Rød Herregård, Halden.

 

Stopp 1: Borgarsyssel museum, Sarpsborg: «Olavsvollen og Snekkenes»

Foto av et av de best bevarte områdene av Olavsvollen, tatt på “Børærmen” eller Borgarmen under en befaring sammen med Riksantikvarens representanter tidligere i høst (V-Ø). Foto: Mona Beate Buckholm Vattekar.

Hva var Olavsvollen, hvorfor ble den bygget, hvor lå den, og kan man se spor etter den i dag?

Lær om byetableringen i 1016! Bli med på 70-årslag i 1745 i Werenskioldsalen og hør om katastrofen som rammet Borregård hovedgård i 1702.

 

 

Stopp 2: Halden historiske samlinger/Rød Herregård: «Parken på Rød Herregård»

Rød Herregård, Halden historiske Samlinger. Foto: Espen NordenhaugBli med på en guidet tur i parken på Rød Herregård. Lær om den 300 år gamle parken som har vært bygd om flere ganger. Besøk bjørnegrotta, eremitthytta og paviljongen fra 1756 sammen med en engasjert og kunnskapsrik vert. For den romantiske anbefales en vandring i den eldgamle lindetunnellen, dette er stedet for svermeri!

 

 

Lunsj i Halden:  Herregårdssuppe m/brød  + kaffe/te, vann

Stopp 3: Fredrikstad museum/Elingaard Herregård, Onsøy: «Fru Birgitte – en dramatisert omvisning på Elingaard»

Tenk deg at det er mulig å besøke Herregården og møte dem som levde der for 250 år siden! Hva kunne tjenerskapet fortelle deg om livet på adelsgården, og hva om du fikk møte den myndige fru Birgitte og hennes levemann av en sønn? Kom til Elingaard og bli møtt av en guide litt utenom det vanlige.

Her vil du også kunne få smake på Elingaards herregårdsøl!

 


Tur 2 – “Kyst og industri – en arbeideropplevelse i Østfold”

Brotet Amfi, Kystmuseet Hvaler.

Brottet Amfi, Kystmuseet Hvaler.

Klikk for å bestille tur.

Klikk for å bestille tur.

Turdatoer: 15.juni, 20.juni og 15.august kl 10.00 – alle datoer. Turen varer ca. 6,5 timer.

Oppmøtested: Hovedinngangen ved Borgarsyssel museum, Sarpsborg

Guide: Svein Norheim – fagkonsulent ved Halden historiske Samlinger og har lang erfaring ved museene.

Stopp 1: Borgarsyssel Museum: «Olavsvollen og Wegnerbrakka»

Foto av et av de best bevarte områdene av Olavsvollen, tatt på “Børærmen” eller Borgarmen under en befaring sammen med Riksantikvarens representanter tidligere i høst (V-Ø). Foto: Mona Beate Buckholm Vattekar.Hva var Olavsvollen, hvorfor ble den bygget, hvor lå den, og kan man se spor etter den i dag? Lær om byetableringen i 1016! Besøk arbeiderleiligheter fra 1850 og 1950 i arbeiderbrakka til Hafslund.

 

 

 

Stopp 2: Moss by- og industrimuseum: «Mossefossen» 

Moss by-og industrimuseumGrunnlaget for mølledrifta og et industrieventyr. Bli med på en vandring langs fossen og hør den spennende historien om den mangfoldige industrien i Moss. Her blir det også smaking på Morsa Aquavit 1833 – med opprinnelse fra brennevinsproduksjonen i Moss på 1800-tallet.

 

 

Lunsj i Moss:  Mosse-retten på Café Riis + kaffe/te, vann

Stopp 3: Kystmuseet Hvaler:  «Stenbrottet ved Skjelsbosundet»

Brotet, foto: Espen NordenhaugBli med til brottet og møt stenhoggere i arbeid. Prøv kreftene dine med hammer og meisel, og se hvordan smeden vedlikeholder verktøyet ditt i smia. Etter endt arbeidsøkt kan du slå følge med en av stenhoggerne som skal hjem til middag i Emilstua.

 

 

 


Priser og betingelser

Billett pr person: kr. 750,-

Prisen inkluderer bussreise m/egen guide under hele turen, billett/inngang ved 3 stk. museumsavdelinger, lunsj (mat + kaffe/te, vann) og smaking av herregårdsøl eller akevitt (avhengig av hvilken tur som velges). Mat/drikke utover dette dekkes av den enkelte.


Generelt

Turene egner seg best for voksne – evt. barn fra 12-15 år ifølge med voksen.

Turene starter opp v/hovedinngangen til Borgarsyssel museum i Sarpsborg, ca. 1 times kjøring fra Oslo og turene slutter samme sted. Her er det en rekke gratis parkeringsplasser – og evtentuelt kommunal gateparkering.

Turene vil vare mellom 6-6,5 timer, men vi gjør oppmerksom på at endringer kan forekomme avhengig av trafikk og uforutsette hendelser underveis. Østfoldmuseene kan ikke holdes ansvarlig for slike eventuelle hendelser.

Bussene vi har leid inn skal være med god standard og utstyrt med både toalett og air condition.

Språk under hele turen inkl. på museene vil være norsk.


Vilkår

For at bussturene skal gjennomføres forutsettes det et minimum av:  10 deltagere pr tur.

Østfoldmuseene vil gi beskjed 2 dager i forveien av turdato – om turen har nok deltagere/bookinger til å gjennomføres.

Avbestilling/kansellering skjer iht Visit Oslo/Visit Oslofjord vilkår/krav.


Betaling for turen

Betaling gjøres i forkant av turen gjennom onlinebookingsystemet til Visit Oslo og Visit Oslofjord som også er medlem av Reisegarantifondet.