Posts Tagged ‘papir’

Norskopplæring over papirmassebaljen

onsdag, desember 2nd, 2015
Papirmassen har lagt seg jevnt utover papirrammen. Foto: trine Gjøsund

Papirmassen har lagt seg jevnt utover papirrammen. Foto: Trine Gjøsund

Av Vibeke Nielsen, museumsvert.

 

Lærerne ved Moss Voks er flinke til å flytte undervisningen ut av klasserommet og flittige brukere av museet som alternativ arena. Her er en norsk-klasse godt i gang med å lage papir på museets verksted.

Papirlaging er en populær aktivitet som museet har tilbudt i mange år. Hvert år har vi fast papirprosjekt for 4. trinn ved Mosseskolene, og vi har også hatt det som sommeraktivitet for barn.

Å lage sitt eget papir er veldig morsomt, og man trenger slett ikke å være barn for å gjøre det! Museet har også fått bestilling på denne aktiviteten fra voksne grupper. Vi benytter papir som vi makulerer, for deretter å kjøre det i en kjøkkenmaskin med vann. Da får vi en tykk grøt, som igjen blandes ut i vann. Museet har spesielle rammer, og utstyr som brukes til å fange papirmassen, slik at vi kan lage et ark.

Gjengen fra Moss Voks koste seg med papirlaging – og praten gikk lett over arbeidet.

 

 

Storproduksjon av papir på museet

onsdag, februar 25th, 2015
Hennie og Tuva fra Melløs skole lager papir. Foto: Trine Gjøsund

Hennie og Tuva fra Melløs skole lager papir. Foto: Trine Gjøsund

– Er det ekkelt å ta hendene ned i der? spør Ylva Sofie da en medelev løfter opp papirrammen fra den rennende papirmassen, vel vitende om at det snart er hennes tur til å prøve seg. Hun er en av de 350 fjerdeklassingene i Moss som i disse dager skal lage sitt første papirark i museet.

For noen av elevene er dette deres første møte med museet. Andre har vært her opp til flere ganger, sammen med familien eller med barnehagen.

Den første stasjonen der elevene skal gjøre et arbeid er «papirmassebordet» med en papirmakuleringsmaskin og en vertikalkutter (kjøkkenmaskin.) Papirmassen blir laget av brukt papir fra de museumsansattes kontorer. Først kuttes det brukte papiret i småbiter i makuleringsmaskinen, så blandes de små papirbitene med vann og kjøres til en grøt i kjøkkenmaskinen. Når grøten er ferdig går turen videre til kjøkkenbenken der papirene skal lages.

Når elevene samles rundt benken der papirmassen skal omgjøres til papir blir det som oftest veldig stille. Konsentrasjon må til for å få med seg hvordan dette skal gjøres. Det er spenning i lufta når papirrammene forsiktig løftes ut av massebadet; Ligger papirmassen jevnt? Er papirmassen uten hull? Når papirmassen skal overføres fra rammen til kluten er det ekstra spennende. Her kan det nemlig fort gå galt.

Etter hvert går praten livligere. – tenk at både dopapir, matpapir og pengesedler er papir. – Og det at man kan lage papir av elefantbæsj er litt rart, sier Hennie (9).

Velkommen til utstillingen i Verket 20

lørdag, oktober 11th, 2014
Utstllingsplakat "Fra Moss jernverk til Peterson Moss".

Utstllingsplakat «Fra Moss jernverk til Peterson Moss». Klikk for å forstørre.

Opplev tidsreisen FRA MOSS JERNVERK TIL PETERSON MOSS – en utstilling om dagligliv, arbeid og industri.

Prosjektet er Moss by- og industrimuseums bidrag til Grunnlovsjubileet 2014, og bygger på vår innsamling, dokumentasjon og forskning på dagliglivet, arbeidet og industrien nord for Mossefossen.

Fra det hele startet med etableringen av Moss jernverk på Nordbakke i 1704 til den siste papirrullen ble produsert på Peterson i 2012, er det gått over 300 år.

I dag  er røyken fra pipene borte, området har fått navnet Verket Moss, og det blir lagt planer for en ny bydel.

Vi håper publikum i alle aldre får glede av et besøk i utstillingen her i den gamle arbeiderboligen Verket 20.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit stod for den offisielle åpningen av utstillingen i Verket 20 torsdag 14. august.

Petersons Veteranklubb utenfor Verket 20. Foto:Mbi/Høegh Eiendom

Petersons Veteranklubb utenfor Verket 20. Foto:Mbi/Høegh Eiendom

Lærte å lage resirkulert papir

torsdag, januar 17th, 2013

Søndag 27. januar var  publikum innom og lærte å lage resirkulert papir på Moss by- og industrimuseum – en populær aktivitet for store og små.

Papirlaging på Moss by- og industrimuseum (Foto: Trine Gjøsund, Østfoldmuseene)

Peterson Paper i Moss har lagt ned papirproduksjonen, men den lille Papirfabrikken i Moss by- og industrimuseum lever i beste velgående. Denne søndagen ønsket vi barn og voksne velkomne til museet for å lage papir. De som ønsket  å lære om moderne papir og papp produksjon i Østfold kunne se filmen «Hvordan lages en pappeske». Denne filmen kan du fortsatt se i utstillingen.


Fjerdeklassingene produserer papir på Moss by- og industrimuseum

onsdag, mars 7th, 2012
Tobias og Christina lager papir. Foto: Trine Gjøsund

Tobias og Christina lager papir. Foto: Trine Gjøsund

TREFOREDLINGSINDUSTRIEN I NORGE SLITER, MEN PÅ MOSS BY- OG INDUSTRIMUSEUM FORTSETTER VI MED PAPIRPRODUKSJON

For sjette år på rad var alle skoleelevene på 4. trinn i Moss kommune invitert til museet for å lære om moderne cellulose- og papirproduksjon samt å lage håndlaget papir. Dette er et samarbeid mellom Østfoldmuseene og Den Lokale Kulturelle skolesekken i Moss.

Industriell cellulose- og papirproduksjon: Museets temautstilling Cellulose og papir er laget i samarbeid mellom Peterson Linerboard og Moss by- og industrimuseum. I denne utstillingen får elevene lære om moderne papirproduksjon og om hvordan en pappeske ble/blir til ved Peterson Linerboard i Moss og Sarpsborg.

100 % resirkulering: Museet har sin egen lille ”papirfabrikk” hvor maskinparken består av en papirmakuleringsmaskin, en vertikalkutter, papirrammer og en hydraulisk presse. Ved hjelp av makuleringsmaskinen og vertikalkutteren lager elevene 100 % resirkulert papirmasse av brukt papir. Det endelige papiret blir laget for hånd og hengt til tørk over natten.

Hvor mye papir bruker vi i hverdagen? I tillegg til å lære om papirproduksjon vil elevene få en bevisstgjøring på hvor mange ulike typer papir vi omgir oss med i hverdagen, alt fra pengesedler og identitetspapirer til bleier og dopapir.

Vi gledet oss stort over alle de ivrige og flinke barna som fylte museet vårt i mars!

——————————————————————————————————————————

For nærmere informasjon: kontakt konsulent Trine Gjøsund, Moss by- og
industrimuseum, Tlf: 69 20 52 76, Mob: 480 67 270, trigjo@arkiv.ostfoldmuseene.no