Posts Tagged ‘Pepperkaker’

Juleverksted og førjulshygge på Folkenborg

torsdag, desember 3rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mia og Synne Degnes fikk litt hjelp til å kjevle ut pepperkakene, og smakte litt på deigen for å sjekke peppermengden. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 29. november var det liv og røre på Folkenborg museum. Små og store koste seg med juleverksted og risgrøt, og småkaker i Historielagets kafé i Narvestadbygningen. 

Været var ikke av det beste denne morgenen, men innen museet åpnet hadde vinden nesten gitt seg og sola tittet fram.

Foto: Ingrid Brødholt

Været så truende ut på morgenen, men det ble en riktig fin dag. Foto: Ingrid Brødholt

Inne i Hagahuset var det juleverksted. Der ble det rullet honninglys, tovet epler og frosker, flettet julekurver, bakt pepperkaker og laget nellikappelsinkalendere. Noen av barna visste ikke hva en nellikappelsin skulle brukes til, så da var det godt å ha foreldre og besteforeldre som kunne forklare.

I Gutustua ble det bakt flatbrød, og stekt deilige krumkaker på svartovnen. På Husmannsplassen duftet det nydelig fra de nystekte brødene og laupene i bakerovnen.

Det var mange som ville kjøre en tur med hest og vogn, så hesten fikk gått mange turer over tunet. Sauene i fjøset syns nok det var hyggelig med besøk av alle barna som var inne for å lete etter smånissene.

Det var godt å komme inn og varme seg innimellom, med varm risgrøt i Museumslåven og småkaker og kaffe i Narvestadbygningen. I Narvestad sto også juletreet, og mange var med på juletregang da det begynte å bli mørkt ute.

Vi som jobber på Folkenborg museum ønsker å takke alle som var med denne dagen, både frivillige og publikum, for en riktig hyggelig dag!

God advent!

Jul på Folkenborg

torsdag, desember 4th, 2014
Foto: Ingrid Brødholt

Ingrid Maria Kulgren beundret juletreet i Narvestadbygningen. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 30. november kom store og små til Folkenborg museum for å være med på juleverksted, spise grøt, gå rundt juletreet og hilse på selveste nissefar.

Det var hestekjøring og ridning, og mange barn hilste på sauene i fjøset. I fjøset lette både barn og voksne høyt og lavt etter smånissene som hadde gjemt seg.

I Hagahuset var det juleverksted. Det er nok noen heldige foreldre og besteforeldre som får honninglys eller tovede epler til jul i år! Pepperkakebakingen gikk unna, og mange kunne bekrefte at kakene var akkurat passe pepret.

I Narvestadbygningen solgte Historielaget småkaker og kaffe, og i Blåsalen ble mange med på juletregang. På Husmannsplassen var det flatbrødbaking og fortellerstund, og i Gutustua ble det bakt nydelige krumkaker.

Det var en hyggelig start på adventstiden, og Folkenborg museum ønsker alle våre hjelpere og besøkende en riktig god jul!

Jul på Folkenborg

onsdag, november 26th, 2014
Foto: Hilde Lauvland

Velkommen til Folkenborg første søndag i advent! Foto: Hilde Lauvland

Søndag 30. november kan du oppleve julestemning på Folkenborg museum! Første søndag i advent arrangerer vi Jul på Folkenborg med juleverksted, utstillinger og hygge for hele familien.

Baking, småkaker og gammeldags juletre
I de gamle stuene bakes det flatbrød, og du kan se hvordan krumkaker blir stekt på svartovn akkurat som i gamledager. I Narvestadsbygningens blåsal er stemningen høytidelig og juletreet pyntet slik det ble gjort på slutten av 1800-tallet. Klokken 15.30 tennes lysene på treet, og alle er velkomne til juletregang. I Narvestadbygningen også kan du kose deg med kaffe og småkaker, og få kjøpt bokser med hjemmebakte småkaker av Eidsberg historielag.

Dyr i fjøset, hestekjøring og kornband
Barna kan hilse på dyra i fjøset og ta en kjøretur med hest og vogn. Det blir salg av kornband som kan glede småfuglene på kalde vinterdager.

Risgrøt og julegaver
I kafeen i Museumslåven selges risgrøt og saft. I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverksted og nissejakt
I Hagahuset er det juleverksted for barna. Her kan de bake pepperkaker, tove epler, lage honninglys og sin egen julekalender av appelsin og nellikspiker. Noen smånisser har gjemt seg rundt i utstillingene, og museet trenger barnas hjelp til å finne dem igjen! Nissene har tatt med seg hver sin bokstav, og når man har funnet alle nissene har man også funnet løsningsordet. Da vanker en liten premie!

Utstillinger i Museumslåven
Møter mennesker i mellom. Carl Lumholtzs fotografier fra Mexico 1890-1910
I Museumslåven kan du se et utvalg av fotografiene til den norske utforskeren Carl Lumholtz, i utstillingen Møter mennesker imellom. Fotografier fra Mexico 1890-1910. Utstillingen viser mange av fotografiene han tok av folkene Huichol og Tarahumara. Dette er utstillingens siste dag på Folkenborg, så benytt anledningen til å se de flotte bildene som skildrer livet hos noen av Mexicos urbefolkning for hundre år siden.

Hestekjøretøy
Vognsamlingen i tredje etasje viser et hestekjøretøy for all slags transport, fra enkle kjerrer til store innelukkede herskapsvogner.

Det er gratis inngang på museet denne dagen. Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

 

Førjul på Folkenborg

mandag, november 25th, 2013
Nisse med spark av Kjell E. Midthun

Nisse med spark av Kjell E. Midthun

Søndag 1. desember fra kl. 13 – 16.30 kan du få julestemning på Folkenborg museum! Første søndag i advent arrangeres Førjul på museet, med juleverksted og hygge for store og små.

Du kan hilse på dyra i fjøset, og kjøre med hest og vogn. På Husmannsplassen kan du kjøpe med deg nybakt brød fra bakerovnen, og i Gutustua bakes det både krumkaker og flatbrød. Se juletreet i Narvestadbygningen pyntet slik man gjorde på slutten av 1800-tallet, og bli med på gang rundt treet hvor vi synger de tradisjonelle julesangene.

I kafeen i Museumslåven kan du kjøpe risengrynsgrøt og saft, og i Narvestadbygningen selges julekaker og kaffe.

I Hagahuset er det juleverksted for barna. Her kan du bake pepperkaker, lage juletrekurver, tove fine epler og lage din egen julekalender av appelsin og nellikspiker. Det har gjemt seg noen smånisser i utstillingene og museet trenger hjelp til å finne dem!

Vi må huske på småfuglene når det er jul, så ikke glem å kjøpe med deg et kornband! I vår hyggelige museumsbutikk selges blant annet bøker, keramikk med 1700-tallsmønster og emaljerte kjøkkenredskaper som kan bli flotte julegaver.

Nissebilder, stemmerettsjubileum og hestekjøretøy i Museumslåven

I Museumslåven stiller Kjell E. Midthun ut sine koselige og humoristiske nissebilder. Dette er en salgsutstilling hvor du kan kjøpe både trykk og postkort med den tradisjonelle norske nissen i forskjellige miljøer og situasjoner. To helt unike postkort, tegnet av Midthun spesielt for Folkenborg, selges i et begrenset opplag!

I andre etasje viser vi utstillingen Stemmerettsjubileet 1913-2013 som er en vandreutstilling laget til hundreårsjubileet for kvinners stemmerett. I tredje etasje i Museumslåven kan du se et bredt utvalg av hestekjøretøyer.

Inngang på museet er gratis denne dagen, men husk å ta med kontanter da museet dessverre ikke tar betalingskort.

Velkommen til Førjul på Folkenborg! Kanskje kommer Folkenborgnissen også?

Den tradisjonelle Julemessa

mandag, desember 5th, 2011
Julekort er både en populær ting å selge og kjøpe. Dette trekker de yngre selgerne til julemessa. Foto: Dag Krogstad.

Julekort er både en populær ting å selge og kjøpe. Dette trekker de yngre selgerne til julemessa. Foto: Dag Krogstad.

Å kunne dra på julemesse er en hyggelig tradisjon i adventstiden, og i år intraff denne tradisjonen på Kanalmuseet den 4. desember. Mye er med på å skape julestemning. Barna fikk være med på julebaksten i form av pepperkakebaking, og inni tømmerkoia i museet fikk barna i år høre julefortellinger fra Astrid Lindgrens Bakkebygrenda. Å kunne gå rundt i museet å se på alt som befant seg der, var spennende for store og små. Spesielt alle dyrene skapte fasinasjon hos barna; og de ville gjerne hente de voksne som gikk å så på julesalget, for å vise hva som var mest spennende.

I andre etasje var den store julemessa. Her kunne man få fatt i mang en godbit. Man kunne redde julebaksten, ved å få tak i hjemmebakte julekaker. Noe som var spesielt populært, og derfor forsvant fort fra bodene. Ellers kunne man få tak i hjemmebrygget juleøl og sjokolade. Mer tradisjonelle ting som stikketøy i alle størrelser, former og farger, var det også å få tak i. De yngre har tatt opp en ny tradisjon ved bodene, og sto for salget av julekort, noe som har blitt populært etter at scrapbooking-basillen har bitt mang en hobbyaktivist.

I 1. etage hadde Galleri Lille Martine kunstutstilling, der man kunne kjøpe all kunsten rett fra veggen. Og fotografi av naturbilder var også her for salg.

Kunstutstillingen vil være på Ørje Brug også neste helg, lør og søn 10. og 11. desember, 11-16.

Fine broderier. Foto: Dag Krogstad

Fine broderier. Foto: Dag Krogstad

Hjemmebrygget juleøl er spennende å smake på. Foto: Dag Krogstad.

Hjemmebrygget juleøl er spennende å smake på. Foto: Dag Krogstad.

Morsomme strikkeluer. Foto: Dag Krogstaad

Morsomme strikkeluer. Foto: Dag Krogstaad