Posts Tagged ‘radio’

Fra arkivet – en annerledes julekalender

torsdag, desember 10th, 2015
Julekalender Radio Prime 2011

Konservator Mona Beate Buckholm Vattekar og formidler Hilde Serine Krogstad er med i årets julekalender på Radio Prime Sarpsborg. Foto: Espen Nordenhaug

I disse førjulstider henter vi opp en sak fra arkivet. I 2011 bidro Mona Beate Vattekar og Hilde Serine Krogstad fra Borgarsyssel Museum i Radio Primes julekalender som tok for seg juleforberedelsene slik de var før i tiden. Gjennom 16 innslag ga de deg et innblikk i de tradisjonelle juleforberedelsene. Hør innslagene nederst på siden.


JULEN 2011

Radio Prime Sarpsborg presenterer i år en annerledes julekalender. Fra 1. desember kan du hver hverdag fram til jul høre Østfoldmuseenes Mona Beate Buckholm Vattekar og Hilde Serine Krogstad fortelle deg hvordan juleforberedelsene var før i tiden. Du kan også høre innslagene her hos oss.

HØR INNSLAGENE NEDERST PÅ DENNE SIDEN.

Gjennom i alt 16 innslag vil de gi deg et innblikk i de tradisjonelle juleforberedelsene – fra hvordan slakteprosessen foregikk til ølbrygging og fram til det store julemåltidet.

Innslagene sendes først i programmet Tidenes Morgen som går på Radio Prime FM 106,5 i tidsrommet 07.00 – 10.00 alle hverdager fram til jul. Programmet er også tilgjengelig gjennom deres nettsider. Deretter vil innslagene bli publisert fortløpende på denne siden.

23. DESEMBER – JULEMÅLTIDET

Mange forbinder jul med god mat. Så gjorde man også før, og julemåltidet bestod av mat som man ellers i året ikke spiste mye av. Hva man spiste varierte i de ulike landsdelene alt ettersom hva man hadde tilgang til. Langs kysten var fisk den viktigste matressursen mens i innlandet var kjøttretter mer vanlig.

Maten skulle stå på bordet gjennom hele jula, helt til hellige tre kongers dag den 6. januar, og alle som kom innom i løpet av jula måtte spise litt. Det er flere forklaringer til denne skikken. Hilde Serine forteller mer i lydklippet under.

ØSTFOLDMUSEENE ØNSKER ALLE EN RIKTIG GOD JUL!

22. DESEMBER – JULETREFEST

Den første juletrefesten vi kjenner til ble arrangert allerede i 1840-årene. Opprinnelig var juletrefesten et veldedighetsarrangement som ble iverksatt av prestefamilien i bygda, skolemesteren og/eller søndagsskolelæreren. I lydklippet under forteller Mona Beate mer om juletrefesten som tradisjon, også her i Østfold.

21. DESEMBER – HUSVASK

Storrengjøring av hjemmet foretas gjerne i forbindelse med markeringen av julehøytiden. Før i tiden var nok storrengjøringen ofte enda mer grundig, og husfruene hadde sjelden tid til å stille. Dørterskler, bord og stoler skulle skures og fjøs og stall skulle sopes. Noen steder ble til og med gårdsplassen feiet. I dag er det Hilde Serine sin tur til å fortelle deg mer.

20. DESEMBER – Å SKYTE INN JULA

Å skyte inn jula med kraftig smell fra børse, pistol eller kruttminer ble praktisert helt fram til begynnelsen av 1900-tallet. Det var vanlig å skyte ett eller tre skudd fra gårdstunet. Skuddene ble besvart med nye skudd fra nabogårdene. Slik holdt man gjerne på helt til kruttet tok slutt – alle ville være den som løsnet det siste skuddet. Også denne skikken forbindes med overtro, noe Mona Beate forteller mer om i lydklippet under.

19. DESEMBER – JULEBADET

Før i tiden hørte det med til sjeldenheten med hel kroppsvask. Til jul skulle imidlertid alle bade, «enten det var nødvendig eller ikke». Først badet mannen på gården, deretter kona og barna og til sist var det tjenestefolkene sin tur. Badevannet måtte så stå til 1. juledag før det kunne tømmes ut – ellers kunne de underjordiske bruke vannet til å få makt over menneskene som hadde badet i det. Hilde Serine forteller mer i kydklippet.

16. DESEMBER – BAKING (REPRISE)

Før i tiden var baking kvinnenes ansvar, og arbeidet foregikk i eldhuset som gjerne lå et stykke unna resten av husene på gården grunnet brannfaren. Flatbrød ble bakt i god tid før jul fordi det holdt seg godt og lot seg lagre over lengre tid på stabburet. Når julefeiringen nærmet seg ble det i tillegg bakt lefser og annen høytidsbakst som var laget av finere mel enn hverdagsbaksten. Hør Hilde Serine fortelle mer om baketradisjonen her. Dette er reprise fra 6. desember.

15. DESEMBER – JULEGAVER

I romertiden ga man hverandre gaver som en del av et gjensidighets- og belønningssystem som minner om det vi finner i det før-industrielle norske bondesamfunnet. På den tiden foregikk gaveoverrekkelsen på nyttårsdagen den 6. desember (Nikolasdagen). Det var først på 1500-tallets Tyskland at gaveutdelingen ble flyttet julaften for å knytte det mer til Jesusbarnet – Guds gave til menneskeheten. Mona Beate forteller mer i lydklippet under.

14. DESEMBER – JULETRE

Juletreet har sin opprinnelse i håndverkerlaugene i Sør-Tyskland og Sveits på 1500-tallet og spredde seg via Danmark og til Norge. Det første norske juletreet vi kjenner til er fra 1820-tallet. I begynnelsen var det et by- og rikmanssfenomen, men ble snart også vanlig for folk flest. Treet er i seg selv et symbol på liv. Hilde forteller mer om juletreskikken i lydklippet under.

13. DESEMBER – LUCIA OG LUSSI

Lucia var en romersk jomfru som levde i Syrakus på Sicilia.  Hun ble angitt av sin hedenske forlovede for brudd på keiserens lover og døde med en brennende lampe i hånden. Navnet ble etterhvert assosiert med Lucifer (djevelen) og vetten Lussi. Lussi fungerte som et arbeidstilsyn som kontrollerte at alt grovarbeid og juleforberedelser var unnagjort før lussinatt. Her kan du høre mer om Lucia og Lussi.

12. DESEMBER – FJØSNISSEN

I dag tenker vi gjerne at nissen kryper gjennom pipa med en sekk med julegaver til barna. I gamledager var det fjøsnissen, eller gardvorden som han også ble kalt, man trodde på. Han bodde i fjøs eller uthus på gårdene og hadde som oppgave å beskytte gården. Fjøsnissen var nok noe ganske annet enn den moderne julenissen. Mona Beate forteller mer i lydklippet under.

9. DESEMBER – JULENEK

Siste innslag i julekalenderen før helgen tar for seg julenektradisjonen. Å sette ut julenek er en gammel norsk juleskikk som den dag i dag praktiseres. Det første juleneket vi vet om ble beskrevet av Erik Pontoppidan i 1753, men allerede da ble det omtalt som en gammel skikk. Det finnes mange teorier om hvorfor man satt ut julenek. Her kan du høre Hilde Serine fortelle mer om denne skikken.

8. DESEMBER – JULEVED

Under julefeiringen skulle ingen rom i huset stå mørke og kalde. Dette krevde mye oppvarming, og det å hente ut vedlasset fra skogen var tungt men nødvendig arbeid. Dette var det mannen i huset som stod for. Juleveden skulle være tørr og kraftig, fortrinnsvis av bjørk og furu. Også til veden var det knyttet overto – veden ville brenne mye bedre om den ble den hugget på voksende måne og helst med løvet på. Her kan du høre Mona Beate fortelle om juleved.

7. DESEMBER – JULEPYNT

Å pynte til jul har vært en tradisjon i mangfoldige år, også før juletreets tid. Etter storrengjøringen ble ornamenter og dekorasjoner tegnet med kritt på den gjenværende soten på veggene. Noen risset også inn ornamenter på veggbord og bjelker. Likevel var det julebordet dekket med hvit duk og massevis av mat som var den viktigste julepynten. Hør Hilde fortelle mer om julepynt under.

6. DESEMBER – BAKING

Før i tiden var baking kvinnenes ansvar, og arbeidet foregikk i eldhuset som gjerne lå et stykke unna resten av husene på gården grunnet brannfaren. Flatbrød ble bakt i god tid før jul fordi det holdt seg godt og lot seg lagre over lengre tid på stabburet. Når julefeiringen nærmet seg ble det i tillegg bakt lefser og annen høytidsbakst som var laget av finere mel enn hverdagsbaksten. Hør Hilde Serine fortelle mer om baketradisjonen her.

5. DESEMBER – LYSSTØPING

Støping av lys var en tidkrevende prosess. Stearin kom først på 1800-tallet og før dette brukte man talg, hovedsaklig av får, som man dyppet veken i. Det var mye overtro forbundet med dette. Hør Hilde Serine fortelle om lysstøping i innslaget her.

2. DESEMBER – ØLBRYGGING

Å brygge øl til vintersolverv er en gammel tradisjon. Selvbrygget øl fantes i de fleste hjem, noen steder med alkohol og andre uten. Bryggingen startet som regel en eller to uker før jul, på voksende måne og flo sjø.  På solvervdagen skulle ølet være klart til å smakes på – godt øl var viktig for omdømmet! Hør Mona Beate fortelle om denne gamle tradisjonen på Radio Prime under.

1. DESEMBER – SLAKTING

I dag tar Mona Beate for seg temaet slakting. Slakteprosessen begynte allerede om høsten og var nok en langt mer brutal affære enn den som er vanlig i dag. Hør innslaget fra Radio Prime under.

Østfoldmuseene om juletradisjoner på NRK

onsdag, desember 19th, 2012

NRK Østfold radio har i julen og romjulen sendt et innslag de har kalt «Juletradisjoner»  i sine sendinger. Innslagene ble produsert rett før jul av reporter og programleder i NRK, Finn Børge Stenbek,  i samarbeid med flere ansatte ved Østfoldmuseene som i de ulike innslagene fortalte om ulike juletradisjoner, overtro og gjøremål.

Utstilling av julemat hos slakter Otto Skjøren i Sarpsborg. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv

7 innslag på ca 2-2,5 min ble spilt inn og temaene var bl.a om juleved, kroppsvask, julemåltidet, ølbrygging, fjøsnissen og stokketre (juletreet). Innslagene ble presentert med egen vignett (en vignett mye lik den Østfoldmuseenes hadde på egenproduserte julekalender på nett)  og de ble sendt  i både morgen- og ettermiddagssendingene på fm 94,8 (NRK P1).

NRK Østfold  produserte også radioinnslagene slik at andre NRK redaksjoner rundt om i landet kunne laste de ned og bruke de i sine sendinger. Og iht en epost vi mottok fra NRK nå rett over nyttår, så har følgende distriktskontorer sendt  en eller flere deler av serien:  Troms/Finnmark, Sørlandet, Buskerud og Telemark.

Dersom du ikke bor i Østfold,  kan du høre NRK Østfold direkte på nett – her: http://www.nrk.no/ostfold

Stor takk rettes til Hilde Serine Krogstad (Borgarsyssel museum), Kathrine Sandstrøm (Kystmuseet Hvaler) og Ingvild Hasle (Folkenborg museum) som bidro til at dette kunne la seg realisere sammen med NRK! Samt en takk til Lillian Nyborg (Halden historiske Samlinger) og Tove Thøgersen (Fredrikstad museum) som i romjulen stilte på direkten i ettermiddagssendingene i samme radiokanal,  og fortalte om henholdsvis Stjernegutter og om Julebukk og julebukktradisjoner.

Et  fint lite prosjekt med samarbeid på tvers mellom avdelingene i Østfoldmuseene!

 

«Naturen om våren» på NRK Østfold

tirsdag, mars 13th, 2012
Camilla Bjerk Olsen, biolog ved Haldenvassdragets Kanalmuseum

Camilla Bjerk Olsen, biolog ved Haldenvassdragets Kanalmuseum

Onsdag 14. mars tar Camilla med seg NRK Østfolds radiolyttere ut i skogen. Her forteller hun om naturen og dyra om våren. Følg med kl. 7.15.

I begynnelsen av mars skrev Camilla Bjerk Olsen om våryre dyr. I overgangen mellom februar og mars setter flere av dyra i gang med parringen. Camilla er utdannet biolog og er ansatt ved Haldenvassdragets Kanalmuseum. Innlegget var det første i serien «Naturen gjennom året».

 

Reisendekartet på NRK Østfolds radiosending

torsdag, november 24th, 2011
Det skandinaviske reisendekartet, foto: Bodil Andersson

Det skandinaviske reisendekartet, foto: Bodil Andersson

Blandt greiner, steiner og knapt synlige stier fulgte en radioreporter fra NRK Østfold med da Det skandinaviske reisendekartet og prosjektet De reisende i Buskerud la ut på oppdagelsesferd med mål om å finne et godt skjult kulturminne i skogene rett utenfor Svinesund. 

Spill av lyd

Hør innslaget på NRKs nettsider

Stedet de så etter har tidligere vært tilholdssted for tatere. Liv Andersen i Buskreudprosjektet er av romanislekt og har fått vite om stedet av andre reisende. Besøket viste hvor vanskelig det kan være å finne kulturminnene som forteller om reisendefolkets historie. Det som tidligere var åpne områder har nå vokst igjen. Nettopp derfor er det så viktig at dette arbeidet nå gjøres. Ved å kartlegge steder som dette vil også etterkommerne få kjennskap til områdene, forklarer Liv Andersen.

Radioreportasjen var et innslag i programmet Morran på NRK Østfold, og vil ligge tilgjengelig på NRK nett-tv i omtrent en måned. Reportasjen begynner ca. 1 time og 48 minutter inn i sendingen 22.11.11.

Les mer om reisendekartet her ->>