Posts Tagged ‘Reisendekartet’

Fredrikstad Museum har åpent lørdager og søndager. Besøk oss i Tøihuset og se den nye utstillingen «Nasjonens barn»

fredag, april 11th, 2014
(Bilde fra arkivet etter Norsk misjon blant hjemløse, Riksarkivet.)

(Bilde fra arkivet etter Norsk misjon blant hjemløse, Riksarkivet.)

Velkommen til utstillingen «Nasjonens barn» i Tøihuset, Fredrikstad Museum.

I prosjektet Nasjonens barn har noen av dem som ble tatt som barn valgt å komme sammen med sine fortellinger om det som skjedde. De gjør dette for at historien ikke skal bli glemt og for å gi kommende generasjoner bedre mulighet til å velge annerledes enn det Norge gjorde på 1900-tallet. For dette fortjener de en stor honnør.

Deres bidrag består av fotografiske portretter, videointervjuer, fotografier og dokumenter. Denne utstillingen er den første der deler av materialet blir publisert.

Bernt Eide

Under åpnigen vil Lars Emil Hansen, direktør ved Oslo museum vil snakke om hvorfor de har valgt å ha en utstilling av denne typen, og Bernt Eide som har laget utstillingen vil etter åpningen holde foredrag.

Dokumentasjonsprosjektet Nasjonens barn

I perioden 1896 -1986 drev Den norske stat et organisert arbeid for å fjerne romanikulturen i Norge. Dette var noe det var bred politisk enighet om. I tillegg til Stortinget og departementene var politi, psykiatri, kirken og barnevernet involvert. Målet skulle nås delvis gjennom å ta barna og delvis gjennom tvungen bosetting, kontroll og assimilasjon. Andre virkemidler ble også tatt i bruk: Det ble gjort straffbart å reise på tateres vis. Og det ble gjort straffbart å handle på tateres vis. Tatere ble også kollektivt stemplet som undermåls, og ble offer for psykiatriske tvangstiltak i større grad enn befolkningen ellers. Tatere ble utsatt for tvangssterilisering eller presset til å akseptere sterilisering. Til slutt ble det til og med forbudt for tatere å ha hest. Men helt fra starten var det klart at det som rammet taterne aller hardest, var å ta barna.
Dette er det svarteste kapittel i den frie, demokratiske staten Norges historie. Dette er vel dokumentert gjennom pressens arbeid med disse sakene de siste 20 år. Det er også dokumentert gjennom en rekke forskningsprosjekter. Norge har også, gjennom to ulike regjeringer, bedt om unnskyldning for det som skjedde. Likevel ser det ikke ut til at dette blir tatt inn i «den store fortellingen om Norge» som noe det er avgjørende vesentlig for oss å huske.

Velkommen til ustillingsåpning:

Fredrikstad museum, Tøihuset søndag 6. april kl. 13.00

Entre: 50,-/20,-

Taternes liggesletter på NRK Museum

tirsdag, august 13th, 2013
NRK Museums reporter, Jan Henrik Ihlebæk, intervjuer Holger Gustavsen og Bjørn Godin Nikolaysen om Reisendekartet og livet på liggeslettene. Her ved Tillekor i Tistedalen. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene

NRK Museums reporter, Jan Henrik Ihlebæk, intervjuer Holger Gustavsen og Bjørn Godin Nikolaysen om Reisendekartet og livet på liggeslettene. Her ved Tillekor i Tistedalen. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene

NRK Museum ga forrige uke hele programtiden til Østfoldmuseene/Halden historiske Samlinger og Reisendekartet med programmet Taternes liggesletter. Det er fortsatt mulig å lytte til programmet på hjemmesiden til NRK Museum.

I programmet forteller Bjørn Godin Nikolaysen, Landsorganisasjonen for Romanifolket og Holger Gustavsen fra Taternes Landsforeningom minner fra liggesletter og livet på reisefot. De snakker dessuten om jobben med å utvikle Reisendekartet sammen med Østfoldmuseene og Bohusläns museum i Sverige. Sammen med prosjektleder Bodil Andersen reiser vi fra liggesletten Tillekor i Tistedalen til Skojareberget i Ed i Dalsland.

Lenker fra artikkelen:

NRK Museum
NRK Museum – Taternes liggesletter
Landsforeningen for Romanifolket
Taternes Landsforening
Reisendekartet.no
Reisendekartet.no – Tillekor
Reisendekartet.no – Skojarberget

 

 

 

 

 

 

Reisendekartet.no i ny drakt

torsdag, april 18th, 2013
Det skandinaviske reisendekartet på nett. Foto: skjermdump www.reisendekartet.no

Det skandinaviske reisendekartet på nett. Foto: skjermdump www.reisendekartet.no

I går møttes 75 personer i Fredrikshalds Teater da det nye reisendekartet.no (resandekartan.se i svensk versjon) endelig kunne presenteres etter år med arbeid.

Les Reisendekartets takkemelding her ->>

Hva er Reisendekartet?

Reisendekartet skildrer romanifolkets liv og historie i Skandinavia. Vi har valgt å fortelle om menneskene, livet og historien gjennom steder folket har benyttet seg av. Dette er en historie som er ukjent for mange. Reisendekartet vil fortelle om denne skjulte kulturarven. Visjonen er at kartet og historieskrivingen gjennom dette arbeidet skrives om, og gir romanifolket sin rettmessige plass i den skandinaviske kulturen og historien.

På Reisendekartet får du lære mer om romanifolket og dets rolle i Skandinavia gjennom å lese om steder folket har brukt.

Det skandinaviske reisendekartet er utviklet i samarbeid mellom taternes organisasjoner og museer i Sverige og Norge.

Slik bruker du Reisendekartet

Med valgknappen kan du selv bestemme utseendet på kartbildet. Foto: reisendekartet.no

Med valgknappen kan du selv bestemme utseendet på kartbildet. Foto: reisendekartet.no

Leter du etter spesielle steder kan du bruke menyen for steder, eller lete deg frem på kartet. Hvert eneste sted som er oppført har en egen side med mer informasjon. Du kan klikke på bildene på stedets side for å få vite mer om hva de viser.

Du kan også bruke søkeruten øverst til høyre. Der kan du skrive inn det du leter etter. Det er kanskje et spesielt sted, et slektsnavn eller noe annet du er interessert i. Det er mulig å zoome både inn og ut i kartbildet, og du kan velge å se på hvilket som helst sted du ønsker. Alle stedene vi forteller om på Reisendekartet finnes imidlertid enn så lenge i den sørlige delen av det svensknorske grenseområdet. Lengst til venstre på kartbildet kan du velge hvilken visningsmodus det skal ha.

Nå kan fotografier fra hvordan veistrekningen ser ut ved det aktuelle stedet vises. Foto: reisendekartet.no

Nå kan fotografier fra hvordan veistrekningen ser ut ved det aktuelle stedet vises. Foto: reisendekartet.no

Visse steder vi forteller om ligger inntil større bilveier. Da kan du velge å flytte det lille personsymbolet som finnes øverst på zoom-linjen når det er mulig å bruke den.

Sett symbolet der du vil ta en kikk med Googles fotofunksjon med bilder over det aktuelle stedet. Når du vil kikke på kartbildet igjen, klikker du bort personsymbolet ved hjelp av krysset øverst til høyre i Googles kartvindu.

Besøk Reisendekartet her ->>

Det blir kontinuerlig lagt til nye plasser i kartet. Dessuten lever bloggen videre – under menypunktet Nyheter.

Lansering av Reisendekartet

tirsdag, mars 12th, 2013


Vis Fredrikshalds Teater i et større kart

Efter närmare tre års arbete ska nu Det skandinaviske reisendekartet som utvecklats av Halden historiske Samlinger lanseras. Lanseringen sker som ett seminarium på Fredrikshald Teater den 17 april. Projektgruppen berättar om sitt arbete och visar den nya kartan som på Internet berättar om romanifolket/taternes kulturminnen.

Arbetet med kartan har givit Östfoldmuseenes avdelning i Halden ökad mångfald, och då inte bara genom att projektledaren är svensk. Mest genom alla de lärdomar presonalen vid museet dragit av att arbeta nära tillsammans med en nationell minoritetsgrupp. Vi vill gärna tro att vi har givit också tillbaka kunskaper och erfarenheter till samarbetsorganisationerna Landsorganisasjonen for romanifolket och Taternes Landsforening från Norge, Kulturgruppen för resandefolket från Sverige och projektägarkollegan Bohusläns museum. Vår önskan är att det vi lärt nu kommer också dessa organisationer till glädje i framtiden. Vi planerar också för ett framtida samarbete så snart projekttiden för Det skandinaviske reisendekartet går ut i sommar.

Förutom samtalet om Reisendekartet, hur vi arbetat med romanifolkets kulturminnen och inte minst varför vi gjort det innehåller lanseringsdagen andra spännande saker. Avdelingsdirektör Vibeke Mohr från Kulturrådet och den svenske Riksantikvarien Lars Amréus deltar och talar om mångfaldens kulturminnen. Det blir också en paneldebatt om minoriteternas kulturminnen i framtiden. Dessutom berättar Anna Gustavsen från Taternes Landsforening om Livet på reisefot. Vi får också se teaterföreställningen Resandeblod som spelats på över 300 platser runt om i Sverige.

Lanseringsseminariet är öppet för alla. Läs det fullständiga programmet her.

 

Reisendefolket (minst) 500 år i Skandinavia – en følelsesladet markering

onsdag, september 26th, 2012
Innvielse av Skojareberget i Dals-Eds kommune i Sverige. Dette var en fast boplass for mange familier av reisendefolket på 18- og 1900-tallet. Foto Svein Norheim.

Innvielse av Skojareberget i Dals-Eds kommune i Sverige. Dette var en fast boplass for mange familier av reisendefolket på 18- og 1900-tallet. Foto Svein Norheim.

Musikk har alltid vært viktig for reisendefolket. Konsert på Stallbacken i Ed med Fredrik Fredriksson, Nora Pettersen, Hilde Iren Borge Strøm og Vilhelm Johansen. Foto: Svein Norheim.

Musikk har alltid vært viktig for reisendefolket. Konsert på Stallbacken i Ed med Fredrik Fredriksson, Nora Pettersen, Hilde Iren Borge Strøm og Vilhelm Johansen. Foto: Svein Norheim.

Innvielsen av Skojareberget innledet markeringen Reisendefolket (minst) 500 år i Skandinavien. Bakgrunnen for markeringen er en nedtegnelse i Stockholms stads Tänkebok fra september 1512 om at reisendefolket var kommet til byen. Dette anses for å være den første sikre dokumentasjonen om folkets tilstedeværelse i Skandinavia.

Det ble mange etterlengtede møter når en stor skare samlet seg for å være til stede under innvielsen av Skojareberget på ettermiddagen den 14. september. Hele 130 personer møtte opp på den nyanlagte

Ulike typer taterhåndverk ble presentert under jubileumsdagene. Foto Svein Norheim.

Ulike typer taterhåndverk ble presentert under jubileumsdagene. Foto Svein Norheim.

parkeringsplassen. Flere avisartikler og innslag i lokal-TV hadde fortalt om arrangementet uken i forveien, og annonsering i lokalaviser både i Sverige og i Norge lokket besøkende fra grenseområdet. Mange reisende kom langveis fra for å være med på disse dagene.

Arrangørene kan meddele at dagene gikk over all forventning. «Akkurat som vi hadde ønsket kunne vi sette fokus på styrken i reisandekulturen. På samværet. På møtene. På kulturen. På historien. Når vi nå går igjennom vårt bildemateriale for å kunne dele med oss av alt som skjedde, møtes vi av mye glede. Samtidig innebar dagene også tårer, sorg og lengten, men vi kunne dele våre følelser og kan bruke dem som et godt grunnlag i møte med fremtiden

Reisendefolkets kultur og historie ble presentert for publikum to dager til ende, og et utvalg av hva som foregikk disse to dagene kan man lese om i denne rapporten:

Reisendefolket (minst) 500 år i Skandinavien ->>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Østfoldmuseenes blogger

tirsdag, januar 10th, 2012
Reisendekartet.no og Herregårdsnettverket.no

Reisendekartet.no og Herregårdsnettverket.no

Østfoldmuseene inviterer publikum til brukermedvirkning og dialog gjennom to ulike blogger. Bloggene driftes og forfattes av ansatte ved Østfoldmuseene og vil gi innblikk i deres arbeid. Besøk bloggene ved å klikke på lenkene under.

Herregårdsnettverket

Herregårdsnettverket er et faglig samarbeidsforum for museer som enten definerer seg som «herregårdsmuseer» eller har ansvar for anlegg av denne typen som del av sitt virkefelt, det være seg slott, adelige setegårder, lystgårder, storgårder, bypaléer, bispeboliger, klostre. Institusjonene har personale med museumsfaglig og/eller tematisk kompetanse innen fagfeltet, og har ressurser til å delta i prosjekter i regi av nettverket. Nettverket er også åpent for andre deltagere (universiteter, høyskoler, frittstående forskere mv.) som kan bidra med faglige eller tekniske ressurser.

Nettverket skal arbeide for økt kunnskap på området, bidra til utvikling av de deltagende institusjonene og at det oppnås resultater innen feltet som helhet.

Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum er hovedansvarlig museum for «Herregårdsnettverket» og stiller med sekretariatet. Det er arkivar Trond Svandal som per i dag skriver for denne bloggen.

Det skandinaviske reisendekartet

Det skandinaviske reisendekartet har vært virksom siden april 2010. Bloggen er et svensk/norsk prosjekt, og bidragsyterne er tilknyttet Bohusläns Museum og Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger. De arbeider med kulturhistoriske spor av minioritetsgruppen reisendefolket/romanifolket/tatere i grensetraktene mellom Sverige og Norge.

Østfoldmuseene lanserer to nye blogger

tirsdag, januar 10th, 2012
Østfoldmuseenes tre blogger er Kystkulturbloggen, Herregårdsnettverket og Reisendekartet. Montasje: Espen Nordenhaug

Østfoldmuseenes tre blogger er Kystkulturbloggen, Herregårdsnettverket og Reisendekartet. Montasje: Espen Nordenhaug

Østfoldmuseene utvider sin tilstedeværelse på internett og sosiale medier og lanserer to nye blogger. De nye bloggene er Kystkulturbloggen og Herregårdsnettverket. Som navnene tilsier fokuserer bloggene på to vidt forskjellige temaer.

Da Østfoldmuseene lanserte nye nettsider ved utgangen av 2010, var det for å ta skrittet ned fra pidestallen og ut mot publikum. Vi ønsker å invitere til brukermedvirkning og dialog slik at innholdet også påvirkes av dere. Som en videreføring av denne tanken lanseres nå to nye fagblogger. I tillegg finnes Det skandinaviske reisendekartet som ble opprettet allerede i april 2010. Bloggene driftes og forfattes av ansatte ved Østfoldmuseene og vil gi innblikk i deres arbeid. Samtidig inviterer vi nå til dialog mellom fagpersoner og publikum gjennom bloggenes kommentarfelt.

Kystkulturbloggen

Kystkulturbloggen skrives av Inge Bugge Knudsen. Inge er konservator for kystkultur ved Fredrikstad Museum, Østfoldmuseene. Gjennom bloggen ønsker han å formidle stoff som er relatert til kystkultur, med utgangspunkt i det som forfatteren er interessert i innen temaet. Bloggen er derfor ikke begrenset til Fredrikstad, ei heller Østfold.

Herregårdsnettverket

Herregårdsnettverket er et faglig samarbeidsforum for museer som enten definerer seg som «herregårdsmuseer» eller har ansvar for anlegg av denne typen som del av sitt virkefelt, det være seg slott, adelige setegårder, lystgårder, storgårder, bypaléer, bispeboliger, klostre. Institusjonene har personale med museumsfaglig og/eller tematisk kompetanse innen fagfeltet, og har ressurser til å delta i prosjekter i regi av nettverket. Nettverket er også åpent for andre deltagere (universiteter, høyskoler, frittstående forskere mv.) som kan bidra med faglige eller tekniske ressurser.

Nettverket skal arbeide for økt kunnskap på området, bidra til utvikling av de deltagende institusjonene og at det oppnås resultater innen feltet som helhet.

Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum er hovedansvarlig museum for «Herregårdsnettverket» og stiller med sekretariatet. Det er arkivar Trond Svandal som per i dag skriver for denne bloggen.

Det skandinaviske reisendekartet

Det skandinaviske reisendekartet har vært virksom siden april 2010. Bloggen er et svensk/norsk prosjekt, og bidragsyterne er tilknyttet Bohusläns Museum og Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger. De arbeider med kulturhistoriske spor av minioritetsgruppen reisendefolket/romanifolket/tatere i grensetraktene mellom Sverige og Norge.

Reisendekartet på NRK Østfolds radiosending

torsdag, november 24th, 2011
Det skandinaviske reisendekartet, foto: Bodil Andersson

Det skandinaviske reisendekartet, foto: Bodil Andersson

Blandt greiner, steiner og knapt synlige stier fulgte en radioreporter fra NRK Østfold med da Det skandinaviske reisendekartet og prosjektet De reisende i Buskerud la ut på oppdagelsesferd med mål om å finne et godt skjult kulturminne i skogene rett utenfor Svinesund. 

Spill av lyd

Hør innslaget på NRKs nettsider

Stedet de så etter har tidligere vært tilholdssted for tatere. Liv Andersen i Buskreudprosjektet er av romanislekt og har fått vite om stedet av andre reisende. Besøket viste hvor vanskelig det kan være å finne kulturminnene som forteller om reisendefolkets historie. Det som tidligere var åpne områder har nå vokst igjen. Nettopp derfor er det så viktig at dette arbeidet nå gjøres. Ved å kartlegge steder som dette vil også etterkommerne få kjennskap til områdene, forklarer Liv Andersen.

Radioreportasjen var et innslag i programmet Morran på NRK Østfold, og vil ligge tilgjengelig på NRK nett-tv i omtrent en måned. Reportasjen begynner ca. 1 time og 48 minutter inn i sendingen 22.11.11.

Les mer om reisendekartet her ->>