Posts Tagged ‘sau’

Juleverksted og førjulshygge på Folkenborg

torsdag, desember 3rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mia og Synne Degnes fikk litt hjelp til å kjevle ut pepperkakene, og smakte litt på deigen for å sjekke peppermengden. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 29. november var det liv og røre på Folkenborg museum. Små og store koste seg med juleverksted og risgrøt, og småkaker i Historielagets kafé i Narvestadbygningen. 

Været var ikke av det beste denne morgenen, men innen museet åpnet hadde vinden nesten gitt seg og sola tittet fram.

Foto: Ingrid Brødholt

Været så truende ut på morgenen, men det ble en riktig fin dag. Foto: Ingrid Brødholt

Inne i Hagahuset var det juleverksted. Der ble det rullet honninglys, tovet epler og frosker, flettet julekurver, bakt pepperkaker og laget nellikappelsinkalendere. Noen av barna visste ikke hva en nellikappelsin skulle brukes til, så da var det godt å ha foreldre og besteforeldre som kunne forklare.

I Gutustua ble det bakt flatbrød, og stekt deilige krumkaker på svartovnen. På Husmannsplassen duftet det nydelig fra de nystekte brødene og laupene i bakerovnen.

Det var mange som ville kjøre en tur med hest og vogn, så hesten fikk gått mange turer over tunet. Sauene i fjøset syns nok det var hyggelig med besøk av alle barna som var inne for å lete etter smånissene.

Det var godt å komme inn og varme seg innimellom, med varm risgrøt i Museumslåven og småkaker og kaffe i Narvestadbygningen. I Narvestad sto også juletreet, og mange var med på juletregang da det begynte å bli mørkt ute.

Vi som jobber på Folkenborg museum ønsker å takke alle som var med denne dagen, både frivillige og publikum, for en riktig hyggelig dag!

God advent!

Saueklipping på Oremosenteret

tirsdag, september 22nd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Nyklipt og litt forvirret. Etter en liten stund fant hun flokken igjen, og da ble alt bra. Foto: Ingrid Brødholt

På Oremo i Degernes bor bonden Gunnar Lilleaasen. Han driver økologisk med sauer og bevaringsverdige norske storferaser, i tillegg til grønnsaker. Han kom med flotte kuer på årets Barn og dyr, og i går fikk jeg komme på besøk til dem for å hilse på kuene og sauene.

Kuene og sauene går sammen på beite, og går fritt ut og inn av en stor åpen låve. Selv om det har regnet mye en stund nå slik at det er blitt mye gjørme ute, har dyra det tørt og fint inne i låven.

Foto: Ingrid Brødholt

Disse to små kalvene heter Odin og Ingrid. Gjett hvem sistnevnte er oppkalt etter! Foto: Ingrid Brødholt

Lilleaasen har funnet ut at når ku og sau går sammen blir det mindre snyltere i dyrenes mager. Snyltere er parasitter som legger egg i gresset der dyr beiter. Dyrene får i seg eggene når de spiser gress, og i magen klekkes eggene. Larvene overvintrer i dyrenes mage og tar næring fra dem. Dette er et utbredt problem, og fører til at sauer må få mye medisin for å ta knekken på snylterne. Ved å la kuer og sauer beite sammen minsker mengden snyltere betraktelig, slik at sauene på Oremo ikke trenger å få så mye medisin. Det er en stor fordel for oss som skal spise sauekjøttet! Det er også en stor fordel for bonden, fordi lammene vokser fortere og oppnår høyere slaktevekt tidligere enn andre lam.

På Oremogården jobber det flere personer med sterke historier og med bakgrunn som rusmisbrukere. Her får de en ny sjanse, og de får vise at de mer enn «bare en narkoman». De blir tatt i mot med åpne armer, og det er lett å se at de trives på gården. Personenes ruskonsulenter er også fornøyde med ordningen.

Foto: Ingrid Brødholt

Klipperen heter Viktor og er fra Ukraina. Han har lang erfaring med sauer. Foto: Ingrid Brødholt

Gården har et eget snekkerverksted, hvor det snekres hagemøbler. I går var det klipping av sauer som sto på programmet, og av noe av ulla skal det lages puter til hagestolene! Sauene på Oremosenteret er av rasene Norsk kvit og Suffolk. Det er også ei søye av den gamle norske rasen med horn. Suffolksauene har svarte hoder og er en britisk kjøttsau. Det er, i følge mange briter, den sauerasen i verden som vokser raskest på ordinær fôring og beite. Det er et stort fortrinn her i Norge, med den korte beitesesongen vi har her sammenlignet med mange andre land. Det er en sauerase som er flink som mor, og på Oremosenteret har de ikke hatt noen kopplam i år.

Saueklipperen heter Viktor og er fra Ukraina, og han har lang erfaring med klipping av sau. Det så veldig lettvint ut når han håndterte sauene, men det er faktisk hardt arbeid! Sauene må legges i bakken bestemt og skånsomt, og de må snus og vendes slik at hele sauen blir klippet. På grunn av alt regnet som har kommet i det siste har sauene fått litt gjørme i ulla, men den vaskes før det blir produsert noe av den. Helt hvit ull selger best, så det er ulla med svarte innslag Oremosenteret skal bruke til stolputene.

Det var spennende å se hvordan kuene som var på besøk hos oss bor, og hvordan saueklipping i stor skala foregår!

 

En flott søndag på Folkenborg museum

fredag, september 11th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mathias Kjølberg (2,5 år) forklarte mamma Line hvordan gråtassen virket. Foto: Ingrid Brødholt

I strålende solskinn strømmet store og små til Folkenborg på søndag, for å være med på årets «Barn og dyr». 

Hundrevis av mennesker fikk oppleve husdyr på nært hold. Oremosenteret i Rakkestad viste fram rødkoller og telemarksfe og Askim kaninavlslag hadde med kaniner. Familien Grepperud fra Spydeberg hadde både med hest som trakk vogn og en som sto på stallen. Familien Johansen fra Askim kom med sauer, og demonstrerte saueklipping. I hønsegården spankulerte museets egne svarthøns. Barna viste tydelig at de syns var spennende med alle dyrene.

Tradisjonell husflid ble også vist fram. Folk fikk se hvordan lin blir bearbeidet fra plante til tråd, og hvordan ullgarn kan få de fineste farger fra blant annet lyng, røtter og løv. Gammeldags karding og spinning av ull ble demonstrert, og de som ville og var litt tålmodige kunne prøve å filte figurer av ull.

Mange var innom Narvestadbygningen og fikk se den flotte bunadsutstillingen som er laget i samarbeid med Østfold husflidslag og Østfold bygdekvinnelag.

Til tross for litt vind var sola framme hele dagen, og isen ble revet vekk fra butikken. På husmannsplassen ble de nybakte brødene og laupene solgt like raskt unna.

Vi som jobber på Folkenborg museum vil takke publikum og frivillige for en flott dag!