Posts Tagged ‘sommersesong’

Sommersesongen på Borgarsyssel Museum 2015

lørdag, august 1st, 2015
I Barnas gård er det godt å være. Foto: Hilde Serine Krogstad

I Barnas gård er det godt å være. Foto: Hilde Serine Krogstad

21. juni åpnet endelig sommersesongen på Borgarsyssel Museum og vi har nå åpent  alle dager fra søndag 21. juni
til søndag 16. august 12.00 – 17.00. 

Hver dag blir det omvisninger kl. 13, 14, 15 og 16.En dyktig omviser tar deg med inn i de antikvariske husene og gir deg innblikk i deres spennende historie.

Bli kjent med dyrene i Barnas gård, og slå deg løs i Barnas lekeområde med gammeldagse leker. Der er Ida eller Eirin, som passer på dyrene våre. Det er rom for kosing med både sauer, høner og kaniner, men på dyrenes premisser.

Vi har åpne arbeiderleiligheter fra 1850 og 1950, der du kan lære om industriarbeidernes dagligliv i Sarpsborg, mens du drikker kaffe fra åpen grue.

Utstilling: Med kulturminner i skolesekken – 4.-klassingenes elevutstilling 2015 (i Vognskjulet)

Barn kan prøve seg på Barnas gåtefulle museumssafari, der de skal jakte på dyr i friluftslivmuseet, både levende og døde. (Med penn og papir – ikke pil og bue).

Vi kan også by på åpen museumsbutikk med enkelt matsalg, gaver, leker, bøker mm.

Hver helg i sommersesongen kan du komme til museet og lære noe spennende:
Søndag 21. juni: Sesongåpning – se vandreutstillingen ”Østfolds vakre bunader” før den vandrer videre til Haldenvassdragets Kanalmuseum på Ørje

27. – 28. juni: Lær å strikke en enkel katt

4. – 5. juli: Vær med å slå gresset med ljå og heng det til tørk på hesjene

11. – 12. juli: Prøv deg som vever

18. – 19. juli: Lær å lage klutedukke—arbeiderbarnas leketøy

25. – 26. juli: Bli kjent med Olavskapellets historie og hør om St. Olav og olsokfeiringen

28.-29. juli: Olsokfeiring med tidebønn, filosofikafé, sniktitt på 1000-årsstien, olsokgudstjeneste og foredrag. I samarbeid med Olavsdagene og Den norske kirke – detaljert program kommer på www.olavsdagene.no

1. – 2. august: Vær med å kjøre inn høyet med hest og vogn

8. – 9. august: Møt gartneren i middelalderhagen og lær om urtene og plantene

Lørdag 15. august: Prøv gammeldagse leker i Wegnerbrakka

Søndag 16. august: Barnas dag *egne priser – vi avslutter sommersesongen med en hyggelig familiedag

Ordinær inngang: Voksne kr 60 og barn (6 t.o.m. 17 år) kr 20

 

 

 

Årets første sommersøndag på Borgarsyssel

søndag, juni 21st, 2015
DSC_0061

Museumsvert Einar ønsker velkommen til museumssommer. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Søndag 21. juni åpnet Borgarsyssel Museum for sommeren.

Det var perfekt museumsvær, hverken for varmt eller for kaldt, og god stemning i friluftsmuseet. Mange benyttet anledningen til å få med seg bunadsutstillingen «Våre vakre bunader», som hadde siste visningsdag i dag, før den vandrer videre til Ørje, men de ivrigste museumsgjestene var nok barna i Barnas gård. Vi deler et lite knippe bilder.

Kom og besøk oss i sommer! Vi har åpent fra 12.00 – 17.00, hver dag frem til 17. august. 60 kr for voksne og 20 kr for barn, men hvis du vurderer å komme flere turer i sommer, eller har tenkt å besøke en av de andre museene i Østfoldmuseene, anbefaler vi museumskortet. Det koster 100 kr og og gir inngang i alle Østfoldmuseenes avdelinger så mange ganger du vil.

 

Kampen mot svertesoppen på Aarslandstua

fredag, april 17th, 2015
Aarslandstua

Aarslandstua. Foto: Roderick Ewart

Aarslandsstua er opprinnelig fra Glengsgata hvor familien Aarsland drev gjestgiveri og høkeri. Huset er bygd omkring 1830 og påbygd like før 1850.

Østfoldmuseenes driftsavdeling er i gang med å ruste opp Aarslandsstua for sommersesongen. Driftssjef Steinar Helgesen kan opplyse om at Aarslandstua skal skrapes, vaskes, settes inn med soppdrepende middel og til slutt males med linoljemaling. Råtne bord skal skiftes ut.

På Borgarsyssel er svertesoppen et stort problem. Svertesopp er en samlebetegnelse på sopparter som har svart farge. Det er mange årsåker til at svertesopp angriper,  men det faktum at museet ligger rett ved en fuktig foss er den mest plausible forklaringen. Svertesopp er først og fremst et estetisk problem, men store mengder svertesopp kan svekke malinglaget og holde på fuktigheten lenger enn «friskt» treverk. Dette kan øke risikoen for råte.

Riksantikvarens beste råd mot svertesopp, er linoljemaling påført av kyndige håndverkere. Med den rette mengden og den rette typen linoljemaling er det absolutt mulig å få bukt med soppen.  Les mer om svertesopp på antikvariske bygg her.

 

Sesongåpning Fredrikstad Museum fredag 27. mars kl. 12.00

torsdag, mars 5th, 2015

Endelig er det klart for ny sesong på Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum! Velkommen til oss i Tøihuset, Gamlebyen.

I vinter har vi, i tillegg til å bygge nye temporære utstillinger, gjort en del endringer i resepsjonsarealet, barneaktivitetsområdet og vår lille kafè, så velkommen til et «nytt» museumsområde.

Torsdag 26. mars åpner vi nye temporære utstillinger om konfeksjon og manufaktur i Fredrikstad – kalt «Langåpent» og «Topp til tå – Made in Fredrikstad».
I tillegg står byhistorisk utstilling i andre etasje, og militærhistorisk utstilling (som åpner cirka 15. juni)

Alle utstillingene inngår i vanlig billettpris; 50 kr voksne / 20 kr barn.

Våre åpningstider vår og sommer 2015:
Fra og med 27.03 – til og med 19.06: tirsdag – søndag, kl. 12.00 – 15.00
Fra og med 20.06 – til og med 30.08: alle dager kl. 12.00 – 16.00

Velkommen til en ny spennende sesong hos Fredrikstad Museum – og følg med på våre nettsider for info om arrangementer på våre historiske arenaer!

 

Vennlig Hilsen
Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum
Tlf sentralbord: 69115650
Epost: fredrikstad.museum@arkiv.ostfoldmuseene.no

 

 

 

Takk for i sommer!

fredag, august 22nd, 2014
Pernille Laursen med en av sauene. Foto: Siw Nordgård

Pernille Laursen med en av sauene. Foto: Siw Nordgård

Søndag 17. august var det Barnas dag på Borgarsyssel Museum. Dette var siste dagen med Barnas museumsstafett, og det var siste åpningsdag for sommersesongen i friluftsmuseet. Borgarsyssel Museum vil gjerne takke publikum for en fantastisk sommer. Det er lenge siden vi har hatt så godt vær, og vi har mange minner fra besøk av store og små, tobeinte og firbeinte. Dette har vært vår beste og triveligste sesong på lenge.

Denne sommeren har vi nesten fordoblet besøket av barn i skoleferien, og vi har allerede hatt nesten 1500 flere besøkende totalt i 2014 enn vi hadde i hele 2013.

Suksessen takker vi spesielt våre fantastiske verter Einar, Marie, Ida og Ida-Serine for. En spesiell takk går også til Pernille og Eirin fra Kalnes videregående som har tatt seg godt av dyrene i Barnas gård for oss. Alle har virkelig gjort en stor innsats! Sauen og lammene, kaninene, hønene og hanen har jobbet og kost seg i hele sommer, og sammen har de gledet mange barn!

Det tette samarbeidet vi har med våre verter gir oss muligheter vi har drømt om lenge. Vi har hatt besøk av hesten Almelill, har gjennomført slåttonn og har hesjet og kjørt inn høyet sammen med publikum. Vi håper mange har kost seg med dette, og at vi sammen har lært litt om sesongarbeid og dyreliv på gården før i tida. Våre verter lærer til og med bort å spikke barkebåter, og museumsdammen har fått nytt liv.

Spikking av barkebåter, foto: Ingrid Brødholt

Spikking av barkebåter, foto: Ingrid Brødholt

Den tradisjonelle Smaalensmarken var heldigvis på plass igjen i år, og 2000 mennesker fant veien til museet de to dagene arrangementet pågikk. Barna fikk bake hardangerlefse, tvinne hoppetau og lære seg å spikke. Mange lekte arkeologer, kastet øks i vikingleiren, eller fikk seg en ridetur med fjordingen og ponnien som var på besøk. Fra scenen fikk vi oppleve barn og unge i «Fargespill», og Bondeungdomslagets leikarring, Ungdommens kulturmønstring og Kulturskolen deltok. Svingen torader laget god stemning på torget, og Gammeltraktorens venner laget også godlyder for dem som er interesserte i gamle landbruksmaskiner. Det var utstilling og demonstrasjon av håndverk, bunader og ikke minst utstillingene «Med kulturminner i skolesekken» laget av skolebarn i Sarpsborg og «Byen vår» laget av barnehagebarn.

Borgarsyssel Museum takker alle deltagende i årets Smaalensmarken for deres fine bidrag, og minner om at vi ikke kan makte så store arrangementer uten den store oppslutningen fra de frivillige som gang på gang stiller opp for museet som verter, for å demonstrere håndverk og dele kunnskap med oss og publikum. I sommer har for eksempel Sarpsborg Husflidslag lært oss om brikkevev, snorhjul og tilberedning av lin.

I år har Borgarsyssel feiret den vakre Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum. Den har rukket å bli 84 år. Den ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. I sommer har vår gartner Christine Lande delt sin kunnskap om planter med publikum.

Som tidligere år, var St. Nikolas kirkeruin også i år fylt til randen under olsokgudstjenesten. Olsokfeiringen i Sarpsborg var et samarbeid mellom Olavsdagene, Borgarsyssel Museum og Den norske kirke. Feiringen inneholdt i år for første gang et heldagsprogram, og startet allerede kl. 9 på morgenen med tidebønn i Skjeberg kirke. Der deltok blant annet prosjektkoret bestående av «munker» og «nonner». Deretter var det pilegrimsvandring fra Skjeberg kirke til St. Nikolas kirkeruin på Borgarsyssel Museum. Vandringen gikk langs den nymerkede pilegrimsleden, som er en del av Anne-Sophie Hygens prosjekt med å sette fokus på middelalderhistorien i Østfold. For Sarpsborgs del skal pilegrimsleden gjennom kommunen stå klar til byjubileet i 2016. Borgarsyssel har med dette startet oppkjøringen til jubileet i 2016 og gleder oss til å utvikle et godt konsept, se på byetablering, middelalder og byhistorie. I sommer har vår middelalderarkeolog Mona Brate Vattekar hatt omvisninger i Olavskapellet hvor hun har fortalt om Olav den hellige og om hvorfor vi feirer Olsok.

En regntung søndag markerte vi avslutningen på en solrik sommer og en god sommersesong med Barnas dag. Til tross for regnet kom det 230 mennesker for å oppleve speiding sammen med Borg speidergruppe, kjøring med hest og vogn og for å lære å karde og spinne – når de bare fikk klippet sauen. Dette var dessuten siste frist for å delta i Barnas museumsstafett, og årets oppslutning er vi veldig fornøyd med.

Borgarsyssel Museums bidrag til 200-årsjubileet for grunnloven var sommerutstillingen «1814-2014. Østfoldingers opplevelser av krig og okkupasjon». Utstillingen blir stående utover høsten, så det er ikke for sent å oppleve den. Skoleklasser er særlig inviterte til å komme, og vi vil prøve å tilrettelegge for ulike grupper. Ta kontakt med vår formidler Hilde Serine Krogstad.

Sesongåpning på Kystmuseet Hvaler

tirsdag, juni 18th, 2013
Jenni og Cecilie ønsker velkommen på Kystmuseet sommeren 2013. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler.

Jenni og Cecilie ønsker velkommen på Kystmuseet sommeren 2013. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler.

Søndag 23. juni åpner Kystmuseet årets sommersesong. Vi holder åpent hver dag frem til 18. august kl. 12:00 – 16:00. På museet, som ligger lunt til på det gamle småbruket Nordgården på Spjærøy, kan du få et innblikk i livet til både fiskerbonden, sjømannen og stenhogger`n. Om du vil kan du slenge deg på gresset i den historiske frukthagen hvor du finner en rekke gamle og sjeldne fruktsorter.

Cecilie Pedersen og Jenni Caspersen er museumsverter på Kystmuseet. De har begge sin tredje sesong på museet og kjenner etter hvert godt til den lokale kulturhistorien. Cecilie studerer til lektor ved Universitetet i Trondhjem og Jenni er masterstudent i arkeologi ved Universitetet i Oslo. De er opptatt av at Kystmuseet skal være et godt sted å være, og ønsker velkommen til gode opplevelser på det stemningsfulle småbruket.

Jenni og Cecilie er museumsverter på Kystmuseet Hvaler. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler

Jenni og Cecilie er museumsverter på Kystmuseet Hvaler. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler

 

 

 

 

 

 

 

 

Hver dag i skoleferien kan du hilse på Ømus på Kystmuseet. Han står klar med skipssekker fulle av oppgaver for små og store barn. Les mer om Ømus og Barnas museumsstafett her. Hummeren Harald bor på Kystmuseet og han gleder seg til å hilse på alle barna som kommer på besøk. Har du forresten hørt om havfrua på Torbjørnskjær? Hummeren Harald har møtt ho flere ganger og forteller deg både om henne og andre havfruer på Hvaler. Hesten «Hera» og «Hønehuset» er en del av Kystlekeplassen og venter på besøk av barn som vil leke.

Hummeren Harald. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler

Hummeren Harald. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler

Hummeren Harald. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler.

Hesten Hera. Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Kystmuseet Hvaler.

 

 

 

 

 

 

 

Utstillingen «Kvinners kår i 100 år» åpner på Kystmuseet lørdag 29. juni. Utstillingen er laget i forbindelse med 100 års jubileet for kvinners stemmerett, og er en vandreutstilling som i hele 2013 vil bevege seg rundt i Østfold. Fra 29. juni til 5. august kan du se utstillingen på Kystmuseet Hvaler. Les mer om stemmerettsjubileet her.

I museumsbutikken kan du få kjøpt maritime suvenirer, bøker og hefter med kulturhistoriske temaer og lokalhistorisk litteratur samt kaffe, brus og kake. Vi har dessverre ingen kortterminal så husk kontanter!

Sommersesongen snart over på Rød Herregård

torsdag, september 27th, 2012

Dekketøyet i spisestuen er stort nok til et selskap på 80 personer, i bøhmisk krystall, sølvtøy med familien Ankers adelige våpen og engelsk porselen fra ca. 1850. Foto Lillian Nyborg

Sesongen 2012 nærmer seg slutten også på Rød Herregård. Søndag 30. september er siste dag med omvisninger inne i huset. Parken er selvsagt åpen hele året. Siden sesongåpningen i begynnelsen av mai har gården vært åpen og godt besøkt av en lang rekke besøkende.

Om lag 2.500 har vært med på en av de guidede omvisningene inne i huset. Vi som har vist rundt, har hatt gleden å ta imot både en lang rekke grupper som begynte å ankomme allerede i april, så vel som turister og andre interesserte besøkende som har møtt opp til de faste omvisningene.

Rød Herregård er et fantastisk sted. Det er både huset og interiørene og historiene som knytter seg til det, om personene og deres liv og virke, den verden de levde i, og ikke minst herregårdshagen, som trekker folk til Rød. Helheten utgjør et unikt anlegg som mange vet å sette pris på, og som mange oppsøker. Mange har da også vist stor interesse, enten med spørsmål eller kommentarer og bidrag. Mange har blitt fascinert og nesten overveldet over det de har fått se under omvisningene. Her har de fått formidlet Røds historie, både fra undertegnede og Lisa og Cicilie, som har hatt gleden av å vise frem huset denne sommeren.

Og selv om høsten nå er her, og sesongen går mot slutten, kan nok Rød se frem til en ny og spennende sesong i 2013. Velkommen tilbake da!

Foto fra Trond Svandals siste omvisning for grupper i 2012:

Omvisninger søndag 30. september kl 12, 13 og 14.

Teskt: Trond Svandal