Posts Tagged ‘tøihuset’

Julenisseverksted for barn på Fredrikstad Museum

mandag, november 23rd, 2015

 

Nisse - Foto Eileen Eriksen

Nisse – Foto Eileen Eriksen

Ved museet går allting an,
kom og vis oss hva du kan.
Vi tegner og limer,
mens julemusikken kimer.
Bli med å forme vårt Nisseland..

Ved Fredrikstad Museum skal vi ha et enkelt og koselig juleverksted de to første helgene i advent. Hos oss kan du forme din egen nisse og plassere den i det som skal bli museets Nisseland.

Lørdag 28. november, kl. 12.00 – 18.00
Søndag 29. november, kl. 12.00 – 16.00
Lørdag 5. desember, kl. 12.00 – 18.00

Oppmøte: Fredrikstad Museum, Tøihuset (ved siden av kirken i Gamlebyen).
Priser: Barn kr. 20,- / voksne: 60,- (Barn 0 – 5 år: gratis).
Billetten inkluderer selvfølgelig inngang til museet –  og å være med på  Julebarnevandring kl. 14.00

Barnevandring i Gamlebyen

torsdag, juli 16th, 2015
Foto: Frøydis Oseberg Pedersen

(Foto: Frøydis Oseberg Pedersen)

Er du flink til å rope høyt? Kan du se både opp og ned, og telle? Er du flink til å oppdage ting?  Bli med oss på en spennende historisk vandring for barn i Gamlebyen! Du får høre om dyra i byen i gamle dager, du får høre gamle historier og du får hjelpe til å løse noen oppgaver.

Hver dag kl. 13.00   (i perioden 6. juli – 31. august).
Oppmøte: Fredrikstad Museum, Tøihuset (ved siden av kirken i Gamlebyen).
Priser: Barn: 20,- / Voksne: 60,- (Barn 0 – 5 år: gratis).
Billetter kjøpes på Fredrikstad Museum og inkluderer inngang til våre utstillinger. Vandringen varer i ca. 45 min. og avsluttes på museet i Tøihuset. Små barn må ha med seg en voksen. Fredrikstad Museum tar ikke ansvar for barna under vandringen

Se også denne flotte redaksjonelle omtalen om vår barnevandringstilbud  i Fredrikstad Blad den 7. juli:

Fra Fredrikstad Blad 7. juli 2015

Fra Fredrikstad Blad 7. juli 2015

 

 

 

 

Blikkenslageren på Tøihuset

torsdag, juli 16th, 2015
Blikkenslagerverkstedet (Alle foto: Christine Lande, Østfoldmuseene)

Blikkenslagerverkstedet (Alle foto: Christine Lande, Østfoldmuseene)

Har du lyst til å møte Blikkenslager Kai Lystad i aksjon på Tøihuset i Gamlebyen? Han tar gjerne imot deg i sitt blikkenslagerverksted i 2.etasje på museet i Tøihuset søndag 26.juli og søndag 16.august, begge dager kl 12-16.
Her vil han arbeide, demonstrere og fortelle deg om blikkenslagerfaget.

Blikkenslagerverkstedet i vår andre etasje er det gamle verkstedet til blikkenslagermester Frank Syvertsen. Kai Lystad har rekonstruert verkstedet til å se ut som det gjorde på sin originale lokasjon.

Et besøk i blikkenslagerens verksted er inkludert i vanlig billettpris (60kr for voksne / 20 kr for barn) og gir samtidig tilgang til våre øvrige utstillinger; – Byhistorisk utstilling og Militærhistorisk utstilling i 2. etasje, samt utstillingen «Langåpent» – om konfeksjon i Fredrikstad i 1. etasje.

 

 

Blikkenslageren på Tøihuset

torsdag, juli 9th, 2015
Blikkenslagerverkstedet (Alle foto: Christine Lande, Østfoldmuseene)

Blikkenslagerverkstedet (Alle foto: Christine Lande, Østfoldmuseene)

Har du lyst til å møte Blikkenslager Kai Lystad i aksjon på Tøihuset i Gamlebyen? Han tar gjerne imot deg i sitt blikkenslagerverksted i 2.etasje på museet i Tøihuset  søndag 16.august, kl 12-16.  Her vil han arbeide, demonstrere og fortelle deg om blikkenslagerfaget.

Blikkenslagerverkstedet i vår andre etasje er det gamle verkstedet til blikkenslagermester Frank Syvertsen. Kai Lystad har rekonstruert verkstedet til å se ut som det gjorde på sin originale lokasjon.

 

Markering av Fashion Revolution Day på Fredrikstad Museum i Tøihuset

fredag, april 24th, 2015

Det er naturlig for Makeløs ved Kristin E. Halkjelsvik, i samarbeid med Fredrikstad Museum, å markere Fashion Revolution Day. Dette er en forlengelse av utstillingen «Langåpent» og er et dagsaktuelt tema!

Fashion Revolution Day, som markeres den 24. april, er en global kampanje hvor vi som forbrukere kan være med å bidra til en transparent motebransje. Følg Fashion Revolution Days facebookside.

Omvisning utstillingen «Langåpent», ved Ketil Brenna Lund, søndag 19. april kl. 13.00

fredag, mars 6th, 2015

Utstillingen «Langåpent» ble åpnet i Mars, på Tøihuset i Gamlebyen.

Søndag 19. april kl. 13.00 tilbyr vi en omvisning i utstillingen, ved Ketil Brenna Lund, eier av Lund & Tallaksen frem til 1995.

Lund & Tallaksen var en godt etablert institusjon på Torget i Fredrikstad. Fra oppstarten i 1892 utviklet familiebedriften seg til å bli en av de største manufaktur- og konfeksjonsbutikkene i Fredrikstad. Ketil Brenna Lund var siste leddet i bedriften, og han drev fram til nedleggelsen i 1995. Brenna Lund kan se tilbake på en lang periode som leder av en bedrift i en tid preget av store endringer. Hans rike førstehåndskunnskap trer tydelig fram i denne omvisningen, der det er godt rom for samtaler og spørsmål. Konservator Hege Steen Langvik kan svare på spørsmål og fylle ut bildet for resten av utstillingen «Langåpent».

Ketil Brenna Lund med kunde

Ketil Brenna Lund med kunde

 

Billetter kr 50. Gratis adgang for Fredrikstad Museums Venner.

Arrangeres i samarbeid med Fredrikstad Museums Venner.

 

 

ORD I GRENSELAND – Mot Fredrikstad – Krig og okkupasjon i 1814

fredag, august 29th, 2014

Fredrikstad i 1814 er tema for historiker Trond Svandals foredrag på Tøihuset i Gamlebyen. Fredrikstad Museum arrangerer i samarbeid med Litteraturfestivalen Ord i Grenseland foredraget «Mot Fredrikstad – Krig og okkupasjon i 1814».

Tid: Søndag, 7. september.
Sted: Fredrikstad Museum, Tøihuset, Gamlebyen
Pris: kr. 50,- betales ved inngang.

Se Litteraturfestivalens nettsider

 

Ord i Grenseland - logo

 

 

Spesialutstilling militærtrommer på Tøihuset

torsdag, juli 31st, 2014


IIl 2 Hentet fra Forsvarsmuseets småskriftserie, utg.nr 38, utgitt 2003

Helgen 2-3.august åpnet Fredrikstad Museum en liten spesialutstilling.  I anledning 1814-jubileet har museet fått låne tilbake en militærtromme fra Armemuseet i Sverige. Den sendte i 1814 ut  sine signaler til soldatene i Gamlebyen. Slike trommer var i daglig bruk i det militære og  ulikt signaler hørte til ulik eksersis.

Fredrikstad museum har i tillegg vært så heldig å få låne en privat samling militærtrommer  – samt en slåttetromme, som nå vises i Tøihuset. Tamburen, den militære trommeslageren, var en del av det militære og formidlet ulike ordre i form av forskjellige trommesignaler, både i leiren og ute i felt. Trommene, i alt  9 stykker dateres fra 1700-tallet, fram til den yngste – en skarptromme fra 1950, som ble brukt av Forsvarets musikkorps i Nord-Norge. De eldste trommene er laget av tre og dekorert med emblemer. Den sivile slåttetromma er rosemalt, mens flere av de militære trommene er forsynt med det norske riksvåpen.

(Alle illustrasjoner i nettsaken er fra Forsvarsmuseets småskriftserie, utg.nr 38, utgitt 2003.)

Utstillingen kan du se fra 2.august og frem til 31.desember i år – på Tøihuset, Gamlebyen – Fredrikstad.

Blikkenslager Kai Lystad røper noen blikkenslagerhemmligheter i Tøihuset, Gamlebyen, søndag 20. juli

fredag, juli 4th, 2014
Utstillingen "Blikk for blikk" i Tøihuset, Gamlebyen, Fredrikstad. Foto: Roderick Ewart

Utstillingen «Blikk for blikk» i Tøihuset, Gamlebyen, Fredrikstad. Foto: Roderick Ewart

Innerst i Fredrikstad Museums lokaler i 2. etasje i Tøihuset, finner vi utstillingen «Blikk for blikk» – det gamle verkstedet til Blikkenslagermester Frank Syvertsen som hadde tilhold på Gressvik. Kai Lystad har tatt vare på verkstedet og rekonstruert det for å vise det fram i museets lokaler i Gamlebyen. Søndag 20. juli kommer Kai til museet for å vise fram det gamle verkstedet og forteller om blikkenslagerfaget. Det blir selvfølgelig noen demonstrasjoner, og publikum har anledning til stille spørsmål. Utstillingen er åpen fra kl. 12 – 16 denne dagen.

 

 

Fredrikstad Festning 350 år – utstilling i Tøihuset, Gamlebyen

mandag, september 2nd, 2013

2013 er jubileumsåret da Fredrikstad festning feirer 350 år!

For 350 år siden startet den mest dramatiske og langvarige forandringen i byens historie – Fredrikstad ble en festningsby. Hele byen ble stengt inne bak voller og porter, og militære hensyn ble rådende i flere hundre år.

Ingen steder ble så godt dokumentert som våre gamle festninger. Den tids offiserer var gode karttegnere, mange også kunstnere, og det finnes hundrevis av ulike kart og tegninger av festningsanleggene. Fra et rikholdig utvalg i Riksarkivet har vi valgt kart og tegninger som viser hvordan festningen og byen har utviklet seg gjennom årene, hvordan den var, hvordan den ble, – og hvordan den kunne blitt.

Utstillingen gir et unikt bilde av byens utvikling, og viser samtidig hvordan Fredrikstad var en del av en felles europeisk kultur. Ikke minst gir den et bilde av hvilken betydning Fredrikstad festning hadde, og hvilke store planer som fantes for festningens og byens utvidelse.

Utstillingen er et samarbeid mellom Østfoldmuseene Fredrikstad museum, Forsvaret og  Forsvarsbygg.
For fullt program for jubileumsåret se www.forsvarsbygg.no

Velkommen!