Posts Tagged ‘Teater’

Nissenatt på Isegran

tirsdag, desember 1st, 2015

nissenatt

Hver søndag frem til jul kan du oppleve «Nissenatt» på Isegran!
I helt spesielle og historiske omgivelser som gir en unik stemning! Søndagene 6., 13., og 20. desember kl. 16.00 og kl. 18.00 er det forestillinger.

Se www.nissenatt.no for mer info og billettbestilling.

 

Opplev «Olav den Heldige» i Olavskapellet

fredag, oktober 16th, 2015

12022488_835081299932541_8175972387676928791_o

Torsdagene 15. og 22. oktober kl.19.00 kan du oppleve  den opprinnelige forestillingen om «Olav den heldige og Lykkesverdet», som har blitt utviklet til å bli SPELET under Olavsfestivalen i Landeparken.
Forestillingen spilles i Olavskapellet på Borgarsyssel Museum og her fortelles historien om Olav Haraldsson med humor og mye fantasi. Bli med Olav og hans mann på en litt annerledes reise gjennom hans liv fra han er 8 år gammel til han dør på Stiklestad.
Den virkelige historien om Olav den Hellige forteller at han kristnet Norge og samlet landet til et rike. Denne forestillingen ser tilbake på Olavs historie og vikingtiden med et skråblikk. Den mest kjente vikingkongen i verden, Olav Haraldsson; den digre / den hellige? Hvor tøff var han egentlig? Ja, han fikk helgenstatus, men han var kanskje mer heldig?

 Se en forsmak på hva du kan vente deg her!

Billettinntektene fra forestillingen 15. oktober går til Flyktningehjelpen.

Ta med deg alle du kjenner, denne forestillingen passer alle mellom 5 – 120 år!

Bill. kr 200,- pr pers.
Billetter selges i forkant. Send en epost til: billetter.odh@gmail.com
(Eller i døren før forestillingen)

PS: Kle dere godt, Olavskapellet kan bli kaldt!

(Dette er et arrangement i ekstern regi – ikke i regi av Østfoldmuseene) 

Ny forestilling på Storedal Kultursenter neste sommer

søndag, september 20th, 2015

På Storedal Kultursenter er det planer om en ny og storslagen forestilling neste år. Det er Stiftelsen Storedal Kultursenter, Østfoldmuseene og Litteraturuka Sarpsborg som står bak oppsetningen. Produsent og instruktør er Karl Erik Solgård, mens Jonas Bjerketvedt er lyddesigner og musiker. Skuespiller Terje Strømdahl har hovedrollen.

Her er en liten teaser som ble laget i sommer:

«Fra mørke til lys» er basert på Erling Stordahls eget hørespill med samme tittel, men Karl Erik Solgård har frie hender i utformingen. En smakebit av forestillingen ble vist for et interessert publikum tidligere i sommer. Utdraget av forestillingen vekket stor interesse blant tilskuerne og det er allerede stor interesse for dette spennende prosjektet.  Om finansieringen kommer på plass, vil forestillingen bli å oppleve i det flotte amfiet på Storedal neste sommer.

Terje Strømdahl fikk Heddaprisen i 2001 og ble også nominert til samme pris i 2012.  I tillegg til å ha medvirket i flere filmer og TV-serier, har Strømdahl jobbet mye som skuespiller ved flere teater, blant annet ved Nationalteateret. Han har også virket som regissør. – Som skuespiller holder jeg øynene åpne. Erling var jo blind, men med tankene visker jeg ut det jeg ser, for å tilpasse meg rollen, sier skuespilleren.

Karl Erik Solgård har lang merittliste som instruktør, og var tidligere teatersjef ved Teater Ibsen i Skien.

Foto: Sarpsborg Arbeiderblad

Unike teaterkulisser restaureres av internasjonal sommerskole

onsdag, august 12th, 2015
Studentene Vanessa Schusderlapp (22) fra Tyskland og Odd Erlend Lundsbakken (29) fra Norge arbeider med å sikre originale stifter på deler av proscenium-buen.

Studentene Vanessa Schusderlapp (22) fra Tyskland og Odd Erlend Lundsbakken (29) fra Norge arbeider med å sikre originale stifter på deler av proscenium-buen.

Sommerskolen for malerikonservatorer har inntatt kulissemagasinet til Fredrikshalds teater. Fredrikshalds teater bygget i  1838 har unike kulisser som er 100 år gamle, og noen viser til og med gjenbruk av enda eldre kulisser.

Restaureringen av kulissene er et tidkrevende arbeid og trenger spesialkompetanse. I samarbeid med Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo arrangeres det en årlig sommerskole i Halden. Elleve bachelor- og masterstudenter fra Norge, Nederland og Tyskland deltar, ledet av to lærere Dowtje van der Mulen og Gunnar Heydenreich. Økonomisk støtte er gitt av Sparebankstiftelsen. Prosjektet skal være fullført i 2017.

Onsdag 12. august inviterer vi til Åpen dag og teaterhistorisk omvisning i Fredrikshalds teater og kulissemagasinet –>

Barokkopera på Fredrikshalds Teater

tirsdag, juni 9th, 2015
Fredrikshalds Teater i Halden, tegnet av Balthazar Nicolay Garben. Foto: Svein Norheim.

Fredrikshalds Teater i Halden, tegnet av Balthazar Nicolay Garben. Foto: Svein Norheim.

Som en del av Fredriksten Musikkfestuke har vi gleden av å presentere operaperler fra Barokken den 11 juni kl. 19.00. Konserten spilles også lørdag 13. juni kl. 17.00. Konsertarenaen kunne ikke passet bedre, nemlig Fredrikshald teater som er Norges best bevarte barokkteater.

Leder: Christopher Bucknall

Billetter kjøpes hos Billetservice på nett –>

Fredrikshalds Teater

mandag, juni 8th, 2015
Fredrikshalds Teater Foto: Svein Norheim

Fredrikshalds Teater Foto: Svein Norheim

Skrevet av Svein Norheim, Halden historiske Samlinger

18 . mars 1838 sto Fredrikshalds Teater ferdig. Da hadde arbeidet med å realisere en teaterbygning pågått i mange år – egentlig helt siden det første teateret i Halden ble bygget i 1820 og brant i den store bybrannen i 1826. Dette teateret var reist av «Det dramatiske Selskab i Fredrikshald», og det var også en etterfølger av dette selskapet som sto bak byggingen av «vårt» teater.

Balthazar Nicolai Garben 1794-1867.

Balthazar Nicolai Garben 1794-1867.

På foråret 1834 ble det satt i gang tegning av aksjer, og i 1835 ble byggearbeidene satt i gang. En tomt ble kjøpt inn, «Snedkerløkken», av skuespillerdirektøren rektor Jens Lyster Frølich. Teateret er tegnet av ingeniørmajor Balthazar Nicolay Garben. Garben ble ingeniøroffiser i 1810 og fra 1818 ledet han ingeniørvesenet på Fredriksten festning. Muligens var han også arkitekt for teaterbygningen av 1820. En annen som i denne tida sikkert har påvirket arbeidet, spesielt med scenen var P.F. Wergmann som var dansk teatermaler og oppholdt seg i perioder i Halden mellom 1835 – 1838. Han malte også teaterdekorasjoner i 1838.

Gerikter over dørene utvendig. Foto: Svein Norheim

Gerikter over dørene utvendig. Foto: Svein Norheim

Dette borgerskapets teater er i dag Norges best bevarte «barokkteater» med sin skrå scene, skuespillerrom, salong med balkong, foajéer og ballsal som alt tilhører den opprinnelige bygningen fra 1838. I 1850 blir Fredrikshalds Teater utvidet med selskapslokaler – to stuer, et kontor for direksjonen, entré og kjøkken.

Den eldste del av teateret er oppført i utmurt bindingsverk kledt utvendig med liggende panel med karniss-profil, «Halden-profilen». Tilbygget er utført i laftet tømmer og kledt utvendig med tilsvarende panel.

Det er umulig å lese bygningen utenfra og forstå at denne klassiske empirebygningen med sin strenge symmetriske fasadeoppbygging, er et teater. Den framstår som en stor trebygning, som vi kanskje kan tolke som et forsamlingslokale. Først innvendig åpenbarer denne perlen av en bygning sine utrolige flotte kvaliteter – et unikt teater.

Og det som gjør Fredrikshalds Teater enda mer spesielt, er at det er bevart et stort antall teaterkulisser og annet teaterutstyr. Til dels er det kulisser eldre enn selve teateret. I tillegg er det deponert ca. 100 teaterkulisser fra gamle Arendal Teater som ble revet i 1954. For best mulig å bevare kulissene har Halden historiske Samlinger kjøpt inn Misjonshuset rett ovenfor teateret til magasin for teaterutstyret.

Scenen, prosceniumsåpning og forteppe. På hver side ses losjene.  Figurovnene er ikke originale i teateret, men er fantastiske parovner fra Næs jernverk. Foto: Svein Norheim.

Scenen, prosceniumsåpning og forteppe. På hver side ses losjene. Figurovnene er ikke originale i teateret, men er fantastiske parovner fra Næs jernverk. Foto: Svein Norheim.

Vi må til Sverige og Danmark for å finne noe tilsvarende – til Hedemora og Ystad eller til Århus (Helsingør Teater) og Rønne på Bornholm. Eller enda lenger til land som Tyskland, Polen, Belgia, Nederland og England der det er de kongelige hoffteatrene som dominerer.

Fredrikshalds Teater som var et aksjeselskap, overdro sine aksjer til Foreningen Haldens Minder i 1977, og man kunne da starte en omfattende restaurering. I 1937 ble teateret også innredet som kino, og man ødela scenekjelleren ved å flytte inngangspartiet fra nordfasaden til vestfasaden med tilhørende garderober og toaletter og påfølgende tunnel under salongen til publikumsfoajéen.

Et tidligere nedslitt teater sto i 1982 fram som i sine glansdager, og det ble igjen en inspirasjon til oppstart et livlig teater- og revymiljø i Halden. Fredrikshalds Teater eies i dag av Halden historiske Samlinger og fungerer både som museum og en levende teaterbygning. Årlig brukes teateret til rundt 100 arrangementer – teaterforestillinger, revyer, konserter, seminarer, foredrag, utstillinger.

Høsten 2014 startet vi opp på en ny omfattende runde med utvendig restaurering. Vær og vind hadde gjort sitt på 32 år med bare nødtørftig vedlikehold på disse åra. Drøyt 3 millioner kroner er i disse dager (mai 2015) brukt på å sette Fredrikshalds Teater i god stand. Dette takket være storstilt gave fra Sparebankstiftelsen Halden, Halden Sparebank og Berg Sparebank foruten Stiftelsen UNI og Østfold fylkeskommune.

Internasjonalt studentprosjekt med restaurering av kulisser, Universitetet i Oslo Foto: Svein Norheim

Internasjonalt studentprosjekt med restaurering av kulisser, Universitetet i Oslo Foto: Svein Norheim

For tur nå står en innvendig restaurering for en betydelig kostnad. Men det skal vi greie!

Fredrikshalds Teater får 2,6 millioner i jubileumsgave

torsdag, februar 12th, 2015
Fredrikshalds Teater i Halden, tegnet av Balthazar Nicolay Garben. Foto: Svein Norheim.

Fredrikshalds Teater i Halden, tegnet av Balthazar Nicolay Garben. Foto: Svein Norheim.

Torsdag 12. juni offentliggjorde Sparebankstiftelsen Halden, Berg Sparebank og Sparebank1 Halden at de ville donere 2,6 millioner kroner til rehabilitering av Fredrikshalds Teaters eksteriør. Sparebankstiftelsen feirer 100 år i 2014 og de tre giverinstitusjonene ønsket å markere dette med en betydelig gave til viktig kunst- og kulturinstitusjon. Valget falt på Fredrikshalds Teater – et unikt teaterbygg i Norge og en viktig identifikasjons- og tradisjonsbærer i Halden og for Østfold.

Halden historiske Samlinger som eier og forvalter dette fantastiske bygget er selvfølgelig svært glade over valget. Det er snart 35 år siden teateret sist fikk en ansiktsløfting, og tidens tann har tæret hardt på vegger og tak. Nå kan hele det ytre bli satt i stand og tilbakeføres til opprinnelig prakt.

«Vi gleder oss umåtelig over gaven!» sier avdelingsdirektør Gro Kraft. «Dette er et teaterhus som ikke har sin like noe sted her i landet. Norges eneste intakte barokke teater og et av landets eldste teater i kontinuerlig bruk. Teaterhuset fra 1838 er en skjult diamant i norsk kulturliv som fortjener betydelig større plass i den nasjonale offentligheten. Nå som vi skal sette i stand husets eksteriør, vil vi samtidig starte arbeidet med å løfte det opp på det nivået et slikt bygg fortjener: et nasjonalt kulturansvar.»

Fra 3. juli til 17. august vil teateret være åpent for publikum hver torsdag til søndag 11.00-17.00 og vise utvalgte deler av teaterets unike samling med kulisser. Det er da mulig å studere bygget på egen hånd og se scenen rigget med kulisser fra teaterets tidlige historie – en bygate i København. I en av teaterets vakre salonger vil man kunne se utdrag fra flere av den praktfulle samlingen av kulisser fra Fredrikshalds Teater og fra Arendal teater. Med andre ord, denne sommeren er det for første gang duket for en særskilt museumsopplevelse i Fredrikshalds Teater.

Les også Halden Arbeiderblads omtale av saken ->>

Dramatisert omvisning på Elingaard

onsdag, juli 24th, 2013

MØT ELINGAARDS TIDLIGERE BEBOERE, HVER SØNDAG KL. 14.00

 

bilde4I sommer arrangeres det hver søndag klokka 14.00 dramatiserte omvisninger på Elingaard Herregård. I år har vi fått profesjonell hjelp av regissør Brit Lossius til hjelp med manuskript og å komme med god veiledning av skuespillerne. Resultatet er blitt en omvisning utenom det vanlige, som definitivt er verdt å få med seg i løpet av sommeren!

I løpet av runden på Herregården møter vi  Fru Birgitte Christine Kaas og hennes sønn Valentin, samt gårdsgutten Anders.

 

 

bilde2

Bilder fra Smaalensmarken 2012

mandag, juni 4th, 2012
Smaalensmarken 2. og 3. juni 2012.

Smaalensmarken 2. og 3. juni 2012.

2. og 3. juni gikk Smaalensmarken av stabelen på Borgarsyssel Museum. Med flott vær og et variert program med spennende aktiviteter ble arrangementet en stor suksess. De over 3000 fremmøtte  fikk blant annet oppleve den nyetablerte vikingleiren og fremføringen av et spesialskrevet utdrag fra stykket «Kardemomme by». Se bilder fra Smaalensmarken under.

Les forhåndsomtale av arrangementet her –>

En barokk opplevelse – Elingaard Herregård 13. mai

fredag, april 20th, 2012
Foto: Thomas Andersen

Året er 1615, og et fargerikt følge av langveisfarende ankommer Elingaard landeveien. Med seg bringer de musikk, estetikk, smak og tankegods fra et Europa i stor endring. Men på herregården denne søndagen er bare tjenestepiken hjemme….

Velkommen til barokkmusikk og teater i overraskende samspill !

Med ENSEMBLE 1704 i samarbeid med Østfold Teater : Hanna-Maria Grønneberg, Gudmund Groven, Hanna Børseth Rønningen, Øystein Elle, Morten Milde, Cathrine Bothner-By, Hans Olav Gorset og musikalsk leder Lars H. Johansen.
Regi: Brit Lossius.

Elingaard Herregård, søndag 13. mai
Kl. 14.00 og kl. 16.00

Billetter, kr. 250, kan reserveres hos Fredrikstad Museum ved Christine Lande:
chrlan@arkiv.ostfoldmuseene.no, tlf: 69 30 40 40.

Se også egen hjemmeside for En barokk opplevelse.