Posts Tagged ‘utstilling’

Ny historisk utstilling om TrioVing og VingCard i Lilleeng Helsepark

onsdag, desember 9th, 2015
Gruppebilde av den første arbeidsstokken ved Christiania Staal & Jernvarefabrik A/S i 1915. Lokalene lå i Værftsgata 10. Fotograf ukjent/ Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.1973-00673

Gruppebilde av den første arbeidsstokken ved Christiania Staal & Jernvarefabrik A/S i 1915. Lokalene lå i Værftsgata 10. Fotograf ukjent/ Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.1973-00673

Gled deg til januar, da åpner vi vår nye glassplateutstilling i de tidligere fabrikklokalene til TrioVing og VingCard. Utstillingen har blitt realisert med støtte fra Lilleeng Helsepark som nå flytter inn i lokalene på Høyda i Moss.

Arbeid ved eksenterpressa. Fotograf ukjent. Ca. 1946 / Moss by- og industrimuseum

Arbeid ved eksenterpressa. Fotograf ukjent. Ca. 1946 / Moss by- og industrimuseum

Det var i 1914 Petter Fredrik Rosenvinge flyttet Christiania Staal- & Jernvarefabrik A/S fra Oslo til Moss og innledet en 100 år lang historie med produksjon av blant annet låser, beslag, skøyter og hullkort. I 2014 var det slutt for hjørnesteinsbedriften. Produksjonen på Høyda opphørte og virksomheten flyttet til Ski.

I forbindelse med flyttingen overtok Moss by- og industrimuseum TrioVing og VingCards historiske samling. Det er dette materialet utstillingen bygger på. På til sammen 11 glassplater formidles viktige milepæler i bedriftens historie i tekst og fotografier. I tillegg til glassplatene blir det også stilt ut en industriskulptur i form av en original eksenterpresse fra låsfabrikken.

Moss by- og industrimuseum ved konsulent Trine Gjøsund og konservatorene Camilla Gjendem og Bjørg Holsvik har stått for utvelgelse av fotografier og faglig innhold. Med på laget har de hatt med seg Interiørarkitekt Sigrid Aarønes og Odin Media ved Jahnne Feldt Hansen har stått for den grafiske utformingen.

Sjelden stabbursnisse viste seg på Borgarsyssel

mandag, november 30th, 2015
DSC_0136

Det var sterkt lys for stabbursnissen som vanligvis holder seg i skjul. Foto: Ingvild Hasle

Søndag 29. november mottok museumsledelsen flere meldinger fra store og små øyenvitner som hadde sett stabbursnissen på Borgarsyssel Museum. 

JM19

Bærbykjerringa var svært begeistret over at den sjeldne fjøsnissen valgte å vise seg på Jul på Borgarsyssel. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Den vanligvis så lyssky stabbursnisssen skal ha vært svært så meddelssom denne søndagen. Det som virkelig fikk nissestemmebåndene på gli var en tallerken grøt, som Bærbykjerringa og hennes barneflokk satte på stabburstrappa på Østfoldtunet. Han skal visstnok ha satt seg ned, spist grøt og snakket til barna. Han skal til og med ha latt barna komme svært nær seg på stabburstrappa.

– Dette er svært uvanlig til å være ham, melder Bærbykjerringa. Vanligvis ser vi bare snurten av ham, en rød luedusk som fyker forbi eller så ser vi bare at han har vært i fjøset og tatt seg av dyrene.

Mange var litt overrasket over at nissen ikke hadde med seg noen gaver eller godteposer, men Bærbykjerringa oppklarte dette raskt.

– Dette er ikke en julenisse, men en stabbursnisse, en sjelden avart av den mer kjente fjøsnissen. Denne nissen må faktisk gaver for å være snill. Vi pleier å ofre litt til nissen for at det skal gå gård og budskap godt i det kommende år. Noen ganger setter vi ut litt mat og øl, men denne gangen har vi også kostet på ham en ny lue, smiler Bærbykjerringa.

Så blir hun plutselig alvorlig.

– Denne nissen befinner seg i en slags mellomverden mellom vår egen og den mystiske underjordiske verden – og hvis han ikke er fornøyd med gavene våre kan han være ordentlig stygg. Jeg er ganske sikker på at det var han som dro maten bort fra kuene den julekvelden vi glemte å sette ut mat til han, kuene fra helt fra seg av sult da vi kom på morgenkvisten.

Ifølge bilder som ble tatt på åstedet var stabbursnissen i svært godt lage denne dagen. Han var tydelig tilfreds med både serveringen og selskapet. Les mer om nissens rolle i tro og tradisjon her.

Fjøsnissen var uvanlig sosial denne adventssøndagen. Foto: Ingvild Hasle

Fjøsnissen var uvanlig sosial denne adventssøndagen. Foto: Ingvild Hasle

Nissen valgte å vise sitt åsyn på det populære arrangementet Jul på Borgarsyssel, som nærmere 400 mennesker deltok på denne solrike adventssøndagen.

 

Stem på årets gjenstand i Halden – siste mulighet

søndag, november 15th, 2015

Hva ønsker du at skal kåres til årets gjenstand i Halden? Nå er siste sjanse til å bestemme hvilken av de 350 gjenstandene fra utstillingen Vi, de priveligerte? som best formidler Haldens historie. 

Resultatet av avstemmingen vil bli presentert av Gaute Jacobsen, avdelingsdirektør ved Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger, i Øvre Magasin på Fredriksten festning ca. kl. 15 førstkommende søndag under årets julemarked. Se mer om dette her.

Stem ved å følge denne linken.

 

Edvard Munch fotografier

søndag, oktober 25th, 2015

Munch plakat I 2013 var det 150 år siden Edvard Munch ble født. I forbindelse med jubileet, produserte Norske Kunstforeninger en utstilling med 20 reproduksjoner av Munchs fotografier. Utstillingen skal vandre  t.o.m. 2015. Fotografiene har blitt produsert i samarbeid med Robert Meyer og Munch-museet.

Utgangspunktet for utstillingen, er Edvard Munchs omlag 200 fotografier, arbeider som i begrenset grad har blitt belyst og da kun for spesielt interesserte. Munch fotograferte i to perioder av sitt liv, den første var fra 1902–1910 og den siste var fra 1926–1932.

Utstillingen kan sees på Ørje Brug -lørdager og søndager kl 12-16 –  følgende helger: 
17. – 18. oktober
24. – 25. oktober
31. oktober – 1. november.

 

 


Robert Meyer var landets først professor i fotografi i 1990, ved Kunsthøgskolen i Bergen. Etter studier hos Christer Strömholm i Stockholm, jobbet han i flere år som fotograf i inn- og utland. I 2010 presenterte han noen av bildene sine av Norske og internasjonale artister «Icons of the 60s» ved åpningen av Rockheim. Han har i tillegg til en rekke egne utstillinger, vært kurator i forbindelse med andre fotografers arbeider og  utstillinger. Han var i flere år kunstanmelder for aftenposten. Som forelegger og redaktør utga han også en rekke bøker om fotografi, samt tidsskriftet Norsk Fotohistorisk Journal. Robert Meyer har også tidligere vært Munch-stipendiat. Han unike samling med 10 000 historiske fotografier (The Robert Meyer Collection) ble overdratt til Nasjonalmuseet for Kunst, arkitektur og design i 2004. Dette er landets største foto-historiske kunstsamling.

Robert Meyer er basert i Ørje.  Les mer om Robert Meyer her

Utstillingsåpning: Glenn Skibsted på Galleri Rød Herregård

tirsdag, september 29th, 2015
Velkommen til ny utstilling på Galleri Rød Herregård 10. oktober kl. 12.00, Glenn Skibsted.

Velkommen til ny utstilling på Galleri Rød Herregård 10. oktober kl. 12.00, Glenn Skibsted.

10. oktober kl. 12.00 åpner en ny utstilling på Galleri Rød Herregård der Glenn Skibsted stiller ut sine vakre malerier.

Glenn Skibsted er vokst opp i Halden og er nå bosatt i Tistedal. Han har tidligere deltatt på utstillinger både i Norge, USA, Italia og Østerrike. Den kommende utstillingen på vakre Rød Herregård er likevel hans første, store separatutstilling.  Det er også første gang folk i Halden får en mulighettil å oppleve hans vakre malerier.

Den menneskelige natur, lys og miljø er basen i hans arbeider, som scener fra hverdagen hvor det å tenke, føle og handle er et naturlig ledd i utviklingen mellom mennesker.

Utstillingen åpner lørdag 10. oktober 2015  kl. 12.00 av Kristin Søhoel fra Østfoldmuseene, og Ove Billington vil glede oss med gode pianotoner.

Åpningstidene er lørdag og søndag kl. 12.00 – 16.00 og utstillingen avsluttes søndag 18. oktober.

Tør du å bli med på «A night at the museum» ?

tirsdag, september 8th, 2015
Skjelett i utstillingen på Fredrikstad Museum (Foto: Irene Almkvist Ellefsen, Østfoldmuseene)

Skjelett i utstillingen på Fredrikstad Museum (Foto: Irene Almkvist Ellefsen, Østfoldmuseene)

For oss som jobber ved museet kan det av og til virke som om museets byhistoriske utstilling oppe i Tøihusets 2 etasje blir mer «levende» i nattens og mørkets mulm. Det knirker og knaker i gulv og av og til er det noen skygger. Er det innbilning eller er det kanskje noe som skjer der oppe om natten?

Ingen av oss er skvetne så dette ønsker vi å utforske nærmere, og inviterer publikum til å være med. Vår faste historiske guide (eller vi håper det er han som dukker opp!)  vil gi deg en natt/lyslykt, tar deg med opp til 2. etasje der det er helt mørkt – og så får jo den som tør …oppdage hva som skjer videre!

Bli med og oppdag museet i mørket, fredag  11.september –  kl 19.00 og kl 21.00. (Dørene åpner kl 18. Ca. 30 pers pr omvisning.)
(Den siste omvisningen kl 21. passer best for barn over 12 år)

«A night at the museum» er gratis for publikum å være med på og er en del av Kulturnatt-programmet i Fredrikstad fredag den 11. september. Kulturnatt er også en del av Frederiksfesten og Fredrikstad Kommunes oppkjøring til 450 års jubileet i 2017.

Bjorn_m_logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velkommen til Ridderdagene 2015!

lørdag, august 15th, 2015
Ridderdagene Storedal Kultursenter helgen 21. august til 23. august.

Ridderdagene Storedal Kultursenter helgen 21. august til 23. august.

Helgen fredag 21. august til søndag 23. august arrangeres de årlige Ridderdagene på Storedal Kultursenter. Dette blir en helg fullspekket med aktiviteter for barn, ungdom, familier og alle friluftsintresserte. Aktivitetene vil være tilpasset både funksjonshemmede og funksjonsfriske deltagere.

PÅMELDING –>

Ridderdagene på Storedal er en videreføring av Erling Stordahls filosofi om økt livskvalitet for funksjonshemmede gjennom aktiviteter i friluftsliv, kultur og natur.

Sykkelløpet «Ridderrittet» vil bli arrangert sammen med mange andre friluftsaktiviteter og kulturelle opplevelser. Det legges også stor vekt på det sosiale i form av integrering i et arrangement hvor både funksjonshemmede og funksjonsfriske barn og ungdommer kan delta. Vi ønsker at deltagerne skal oppleve glede, mestring og begeistring gjennom fysisk aktivitet, samvær og sosialisering med andre.

Ridderdagene på Storedal er for ALLE: familier, barn, ungdom, mennesker med eller uten funksjonsnedsettelser. Ridderdagen på lørdag er spesielt tilrettelagt for fysisk funksjonshemmede (syns- og bevegelseshemmede), barn og ungdommer, og deres familier. I tillegg ønsker vi å invitere barn og ungdom med andre funksjonshemminger, samt familier med voksne funksjonshemmede.

Program

Sykling Ridderdagene

Sykling Ridderdagene

Fredag 21. august:

Ankomst for tilreisende og innkvartering

Kl. 16.00: Tandem «Sykling for alle» – en samling arrangert av Norges Cykleforbund.

Lørdag 22. august:

Kl. 10.00: Registrering og utlevering av startnummer

Kl. 11.45: Åpning av Ridderdagene

Kl. 12.30: Start Ridderrittet – 5 km, 10 km, 20 km og 40 km. Se løypekart –>

Kl. 12.30 – 17.00: Utstilling ved billedkunstner Dang Van Ty

Kl. 12.30 – 16.30:

Aktiviteter:
Skyting med laservåpen
Arkeologisk utgraving for barn
Klatring, hoppeslott, gå på truger, snekring av fuglekasser
Hoppeslott, «levende» bikuber
Diverse ridder- og speideraktiviteter

Klatrevegg

Klatrevegg

Kl. 14.00 – 16.00
Røde Kors – lær førstehjelp og prøv selv i teltet, for alle aldre!

Kl. 15.00 – 16.00
Tahirlekene

Kl. 17.00
Grilling

Kl. 18.30
Underholdning i Amfiteateret

Kl. 20.00
Introduksjon til seiling og vannaktiviteter for påmeldte deltagere i Kulturhuset
Informasjon om presisjonsorientering (Pre-O)

Kl. 20.00
Kveldstreff, underholdning/quiz/snacks i lavvo.
Transport til hotell for dem som bor der

Kl. 23.00:
Ro i Ridderleieren

Søndag 23. august:

Laserskyting

Laserskyting

Kl. 09.00:
Frokost i ridderleiren

Kl. 11.30
Friluftsgudstjeneste i Amfiteateret

Kl. 12.00-15.00
Utstilling

Kl. 12.00 – 15.00:
Aktiviteter:
Aktivitetene fortsetter. Nytt av året er: terapiridning til hest og ponniridning for barna, presisjonsorientering (Pre-O) som er en gren innen orienteringsidrett tilpasset alle uansett funksjonsnivå.

Kl. 12 – 14.00:
Røde Kors – lær førstehjelp og sikkerhet ved vann og vannredning – i Skjærviken

Kl. 12 – 14.00:
Røde Kors – Barnas Røde Kors, Bamsesykehus m.m. – på Storedal

Kl. 12.00-15.00
Seiling og vannaktiviteter kun for påmeldte deltagere

Kl. 15.00
Slutt for denne gang

Les mer på Ridderdagenes egne nettsider –>

Østfolds vakre bunader på Folkenborg museum

mandag, august 10th, 2015
Detalj av silkejakke. Foto Hilde Lauvalnd

Detalj av silkejakke.
Foto Hilde Lauvalnd

Vandreutstillingen ØSTFOLDS VAKRE BUNADER kommer til Folkenborg museum i august/september. Se åpningstider nedenfor.

På Folkenborg museum vises bunadene i den flotte Narvestadbygningen fra 1724.

Utstillingen viser bunader som er utarbeidet av Østfold Bygdekvinnelag og Østfold Husflidslag. Både nye og tidligere kjente plagg, med alle varianter, er representert.

I den store draktregistreringen som startet opp i 1998, ble det registrert i alt 575 plagg fra fylket. Registreringsarbeidet var både omfattende og tidkrevende, og ble gjennomført med støtte fra Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt på Fagernes. Resultatet fra arbeidet viser at Østfold har en rik og stolt kulturarv innen feltet.

Draktregistreringen har resultert i to nye rekonstruerte bunader; Herregårdsbunad for kvinner og Smaalenenes mannsbunad. Disse to kan oppleves i utstillingen sammen med en hel del andre bunader og drakter.

Dette har vært et samarbeid med Østfold Bygdekvinnelag, Østfold Husflidslag, Husflidskonsulenten i Østfold og Østfoldmuseene.Utstillingen støttes økonomisk av: Østfold Fylkeskommune, kommunene Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, Råde, Spydeberg, Marker, Rakkestad og Askim, og Østfold Landbruksselskap.

Østfolds bunader representerer det beste innen håndverkskunnskap. Det er viktig å videreføre den kompetansen våre bunadstilvirkere har til kommende generasjoner. Bunadsproduksjon er en viktig næring, og behovet for nye utøvere vil øke i tiden som kommer.

UTSTILLINGEN ER ÅPEN FØLGENDE DAGER:

Torsdag og fredag kl. 11-15
Søndag kl. 12-15 (søndag 6. september kl.12-16)

Kom på Hagedag – en dag i sansehagen

fredag, august 7th, 2015
Sansehagen på Storedal Kultursenter, foto: VKK.

Sansehagen på Storedal Kultursenter, foto: VKK.

Det Norske Hageselskap har siden 2011 arrangert 1000 åpne hager. Frem til 2015 har det vært en årlig begivenhet som setter hageglede i fokus. Nå arrangeres 1000 åpne hager annen hvert år, så neste gang du kan oppleve 1000 åpne hager er fra juni 2016. Storedal Kultursenter ønsker allikevel å  by på «1000 åpne hager» dag,  men da i egen regi og inviterer publikum til  «Hagedag – en dag i sansehagen».

Denne dagen vil vi ha ekstra fokus på hagen fra kl 12-16 og byr på følgende:

– Hageomvisning på Storedal,  kl 12.30 og 13.30
– Hagequiz (vi trekker 2 vinnere av Østfoldmuseenes Museumskort som gir gratis adgang til museene i 12 mnd)
Plant din egen karse og ta med hjem (barneaktivitet)
– Rådfør deg med gartneren.  Har du spørsmål om blomster, planter og hagestell i egen hage, – spør Storedals gartner
Vidar K. Kristiansen.  Han vil kunne gi gode svar på det meste.

Kaféen er åpen og det er mulighet for å kjøpe kaffe og vafler mm. Inne på senteret kan man også se kunstutstillingen til kunstneren Dang van Ty.

Hagen på Storedal som fikk tildelt Hageselskapets Hagekulturpris i 2013, ligger i et vakkert og unikt kulturlandskap og er et sted for naturopplevelser og rekreasjon.  Anlegget er også tilrettelagt for synshemmede, så her kan alle sanser brukes når man er på besøk. Akkurat nå er rosene i full blomst og bare de  er verdt en skue.

Pris: 20 kr barn/60 kr voksne (Barn 0-5 år gratis)  Inkl. i inng.billetten er 1 kopp kaffe.

Sansehagen på Storedal med Helleristningsutstillingen i bakgrunnen. Foto Hege-B Lindemark

Sansehagen på Storedal med skulpturen «Ode til lyset» i bakgrunnen.( Foto: Hege-B Lindemark, Østfoldmuseene)

Gammeldagse leker gjør lykke på Borgarsyssel

fredag, august 7th, 2015
barn i wegner web

Sunniva (4) , Maia (6) Tobias (10) og Emil (11) Holmen tester gammeldags leketøy i arbeiderleiligheta 1950 i Wegnerbrakka fra Hafslund. Lekene er en gave fra Fredriksens Fasonger. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Snurrebasser, spilledåser, papirdukker, blikkleker, småbiler, puslespill, korkpistoler og masse, masse mer. Nå kan barna leke i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka!

– Dette var kjempegøy! sier Tobias Holmen (10).

I hendene har han en litt korkpistol av tre. Ved hjelp av lufttrykk spretter den lille korken ut med et skikkelig smell. At lekene fra Fredriksens Fasonger falt i smak, da familien Holmen besøkte Borgarsyssel Museum i går er det liten tvil om, for de ble der hele dagen.

Lily Fredriksen web

Lilly Fredriksen i Fredriksens Fasonger har gitt 50-tallsleker som kan brukes i 1950-leiligheta på Borgarsyssel Museum. Foto. Christine Haugsten Ellefsen

Borgarsyssel Museum har nemlig fått en fantastisk gave fra Lilly Fredriksen, innehaver av Fredriksens Fasonger, Sarpsborgs desidert mest sjarmerende lekebutikk. En stor pose full av gammeldagse leker som sender tankene tilbake til 1950-tallet ligger nå i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka, klare for lek.

Barnevennlige utstillinger

Wegnerbrakka er opprinnelig bygget på Sundløkka i ca. 1850 som arbeiderbolig for Hafslund. Den inneholdt 12 leiligheter. Bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1989. Museet har innredet to leiligheter i bygningen, en leilighet som forteller om industriarbeidernes boligforhold i 1850 og en som forteller om boligforholdene i 1950.

– Mange blir veldig nostalgiske når de kommer inn i arbeiderleilighetene våre, særlig i 1950-leiligheten, men det er kanskje først og fremst de voksne. Vi ønsker å gjøre denne utstillingen enda mer relevant for barn. Det å ha tidstypiske leker i disse utstillingene, åpner opp for spennende diskusjoner om historie med barna. Hvordan ser disse lekene ut i forhold til de de har hjemme, hva lagde de leker av? Hva var typiske gutteleker og hva var typiske jenteleker? spør museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen.

Gode kopier

For mange er det uvant at det er lov å leke med gjenstandene i en museumsutstilling.

– Barn lærer på ulike måter, noen lærer best gjennom å se eller lytte, andre lærer best ved å berøre og bruke. Siden vi ikke har anledning til å bruke våre registrerte museumsgjenstander i lek,  må vi anstrenge oss for å finne gode rekvisitter eller kopier som kan skiftes ut når de «utlekt», og da er det gull verdt å ha Fredriksens Fasonger i nabolaget, forteller Christine.

Hva lekte ungene med i 1850?

Christine ønsker å skaffe leker som kan passe inn i 1850-leiligheten også, men det er noe mer utfordrende.

– Barn jobbet jo mer på den tida, og tilgangen på fabrikkerte leker var nok ikke stor for barn av industriarbeidere. Men unger leker jo uansett. De hadde nok en del hjemmelagde leker. Trebiler, hjemmelagde dukker, kanskje kongledyr. Ute var det nok mye ballek og kanskje trilling av tønnehjul? Her må vi gjøre litt mer research. Vi er veldig åpne for forslag, oppfordrer Christine.

Lekene som nå er tilgjengelige i 1950-leiligheten kan også kjøpes i Fredriksens Fasonger i St. Marie gate 63 i Sarpsborg.