Posts Tagged ‘verket’

Besøk Verket 20 i Moss på søndag!

søndag, desember 6th, 2015
Verket Moss og de gamle arbeiderboligene. Foto: Espen A. Nordenhaug

Verket Moss og de gamle arbeiderboligene. Foto: Espen A. Nordenhaug

Moss by- og industrimuseums filial i den gamle arbeiderboligen Verket 20 holder åpent førstkommende søndag mellom kl. 12 og 15. Her kan du i fred og ro oppleve historier om arbeidet, dagliglivet og industrien som har utspilt seg i denne bydelen helt fra Moss jernverk til Peterson Moss!

Er du i beit for julegaver? Den innholdsrike utstillingskatalogen som kom fra trykkeriet i forrige uke selges for kr. 100,-

Gaten gjennom Verket er julepyntet og kafé er det også litt lenger opp i gata!

VELKOMMEN!

Byplanleggerne

onsdag, september 9th, 2015

 

Marius (helt t. v.) Emilie, Kristine og Celine

Marius (helt t. v.) Emilie, Kristine og Celine

Om tolvåringene får overta som byplanleggere i Moss vil vi i framtida få en riktig så hyggelig by. Framtidas Moss får kanskje ikke nok boliger og kontorbygg, men til gjengjeld får byen flere grønne parker og lekeområder, ny svømmehall med spa, flere skoler og barnehager og ikke minst flere Mac Donalds!

I disse dager har sjetteklassinger i Moss besøkt Bylab og Moss by- og industrimuseum. For andre år på rad er det arkitektur og byplanlegging som står på timeplanen. Først får elevene møte byplanlegger Terje Pettersen og arealplanlegger Vibeke Arnesen på Bylab. Dernest følger en arkitekturhistorisk vandring gjennom Dronningensgate ledet av konservator Camilla Gjendem. Vandringen ender i museet der elevene selv får prøve seg som byplanleggere. Den konkrete oppgaven er å planlegge framtidig bebyggelse rundt Mosseelva og Verket ved hjelp av notater og LEGO klosser.

Byplanleggerne er et samarbeidsprosjekt mellom Moss kommune ved Bylab og Kommunalavdeling for kultur og oppvekst og museet.

Marius, Emilie, Kristine og Celine godt i gang men planlegging av området på Verket. De er enighet rundt bordet om at det er viktig å planlegge godt før en begynner å bygge. Det er dumt å ombestemme seg etter at byggingen er i gang. Jentene syns det er viktig at en by har mange butikker, mens Marius, syns også det er viktig å bygge noen kontorbygg og fabrikker for de voksne og barnehager for barna. Så langt i prosessen har de også fylt området med flere kafeer, en barneskole ved sjøkanten, en fotballbane og en ishall, en stor lekeplass, en bank og et par boligblokker.

Fv. Sander, Linn Celine, Mina, Sindre og Tobias.

Fv. Sander, Linn Celine, Mina, Sindre og Tobias.

-Dette bør bli en ren bydel som ikke forurenser, forklarer Sander. Tidligere på dagen har de lært begrepet en bærekraftig by. Derfor har disse byplanleggerne kun lagt inn en kort stubbe med bilvei som ender i et parkeringshus. Resten av området er forbeholdt gående og syklister.

Mina og Linn Celine (i midten) liker butikker. De har fått på plass et stort kjøpesenter. Sindre ivrer mer for parker, fine badestrender med stupetårn og en god båthavn ved sjøkanten. -Noe som også er viktig er at bydelen skal virke. At det blir greit å være der, avslutter Tobias.

Opplev vakre bunader og Godværskafé 1. påskedag

søndag, mars 1st, 2015
Østfolds vakre bunader

Østfolds vakre bunader. Foto Janine Bauer

Få med deg en unik kulturopplevelse 1. påskedag i Møllebyen og på Verket. Besøk utstillingen «Østfolds vakre bunader « i Moss by- og industrimuseum. Legg også turen innom Verket 20 og hygg deg med vaffel og kaffe i bakgården.

Godværskafé i Verket 20

Godværskafé i Verket 20

Opplev de mange personlige fortellingene i utstillingen i den gamle arbeiderboligen, og hils på museumsverten som formidler områdets industrihistorie gjennom 300 år. Samtidig sørger hun for en servering fri for papptallerkener og pappkrus.

På Palmesøndag gikk folk mann av huse for å være med på åpningen av «Østfolds vakre bunader». 135 voksne og 20 barn var innom museet, og veldig mange fikk med seg den eventyrlige åpningen der felespiller Elise Tegnér trollbandt publikum med brudemarsj fra Onsøy og springer fra Spydeberg før hun geleidet ordfører, bunadsfaglig og avdelingsdirektør inn i utstillingen med de fargerike og vakre østfoldbunadene.

På 1. påskedag er lederen i Østfold Husflidslag Gro Staal Marthinsen til stede i bunadsutstillingen og viser rundt og svarer på spørsmål fra publikum.

 

Velkommen til en opplevelsesrik 1. påskedag kl. 12-15 i Moss by- og industrimuseum i Fossen 21 og Verket 20.

Tekst: Torill Wyller. Foto: Janine Bauer

Bilder fra utstillingsåpningen

Mosselukta har gjenoppstått på Verket

fredag, august 15th, 2014

 

Jon Ragnar Wilhelmsen tar en siste test før modellen skal monteres i bakgården til verket 20. (Foto: Østfoldmuseene - Moss by- og industrimuseum)

Jon Ragnar Wilhelmsen tar en siste test før modellen skal monteres i bakgården til verket 20. (Foto: Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum)

I anledning Moss by- og industrimuseums utstilling «Fra Moss jernverk til Peterson Moss – en utstilling om dagligliv, arbeid og industri», har tidligere ansatte på Peterson arbeidet med å gjenskape «Mosselukta». Den velkjente, litt stramme lukta ble borte med nedleggelsen av cellulose- og papirproduksjonen på Peterson den 13. april 2014.

«Mosselukta» var omstridt. En pest og en plage for byen, mente noen, mens den for andre symboliserte lukten av penger og nødvendige arbeidsplasser. Lørdag den 9. august var Bjørn Grønna, Jon Ragnar Wilhelmsen og Stein Oskar Pedersen i full sving med å montere modellen i bakgården til den nye utstillingen i Verket 20. Jon Ragnar Wilhelmsen har dekorert modellen med motiv fra Peterson. Den tekniske innretningen er utviklet av flere tidligere ansatte ved Peterson. De kjemiske dråpene som lager lukta er importert fra Sverige. «Modellen fungerer utmerket og det lukter akkurat som i gamledager», kunne de tre karene konkludere. Vi anbefaler alle som ønsker et gjenmøte med «Mosselukta», og å bli bedre kjent med dagliglivet, arbeidet og industrien på Verket, om å ta turen til vår innholdsrike utstilling. Vi holder til i Verket 20!

Fra 15. til 24. august har vi åpent alle dager fra kl. 11-17. Mandag 25. august stengt. Fra 26. til 31. august har vi åpent fra 11-15. Godværskafé alle dager fra kl. 12-15.

Stein Oskar Pedersen og Bjørn Grønna tester om Mosselukta holder mål (Foto: Østfoldmuseene - Moss by- og industrimuseum)

Stein Oskar Pedersen og Bjørn Grønna tester om Mosselukta holder mål (Foto: Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum)

Mosselukta som kommer fra Sverige blir overført til en beholder i modellen. Foto frå venstre: Bjørn Grønna, Jon Ragnar Wilhelmsen og Stein Oskar Pedersen (Foto Østfoldmuseene - Moss by- og industrimuseum)

Mosselukta som kommer fra Sverige blir overført til en beholder i modellen. Foto frå venstre: Bjørn Grønna, Jon Ragnar Wilhelmsen og Stein Oskar Pedersen (Foto Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum)

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var på åpningen av Verket 20 i Moss

fredag, august 1st, 2014
Offisielt pressebilde av Kronprinsparet fra Det kongelige hoff (Foto Sølve Sundsbø)

Offisielt pressebilde av Kronprinsparet fra Det kongelige hoff (Foto Sølve Sundsbø)

Moss by- og industrimuseum åpnet Verket 20 den 14. august  og en av de som var med på åpningen er Kronprins Haakon. Senere ble det dessuten kunngjort at Kronprinsesse Mette-Marit også kom på det offisielle besøket i Moss.

I Verket 20 vil  publikum kunne oppleve  en tidsreise «FRA MOSS JERNVERK TIL PETERSON MOSS «– en utstilling om dagligliv, arbeid og industri.

Utstillingen er Moss by- og industrimuseums bidrag til Grunnlovsjubileet 2014 og bygger på vår innsamling, dokumentasjon og forskning på dagliglivet, arbeidet og industrien nord for Mossefossen. Fra det hele startet med etableringen av Moss jernverk på Nordbakke i 1704 til den siste papirrullen ble produsert på Peterson i 2012, er det gått over 300 år. I dag  er røyken fra pipene borte, området har fått navnet Verket Moss og det blir lagt planer for en ny bydel.

Vi håper publikum i alle aldre får glede av et besøk i utstillingen i den gamle arbeiderboligen Verket 20.

 

 

 

Besøk til Studio Västsvensk Konservering

onsdag, mars 13th, 2013

Moss Jernverks arkiv er for tiden til konservering i Gøteborg. En mindre gruppe fra Østfoldmuseene  besøkte nylig konserveringsstudioet og ble mektig imponert over de ulike oppdragene denne institusjonen kan påta seg. De har oppdrag for museer og samlinger, arkiv og bibliotek og innen offentlig kunst og arkeologi.

Iransk teppe konserveres. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum.

Jernverksarkivet som deponeres i Moss by- og industrimuseum, blir tatt hånd om av konservator Martin Ericson og hans stab.

Konservert materiale venter på forskere. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Konserveringsarbeidets formål er å gjøre samlingen tilgjengelig og anvendbar for forskere.

Protokollene rengjøres for støv, mugg og fukt. De inngrodde urenhetene blir renset med naturgummi og bomullsremser. De mange manuskriptene som hadde omfattende fysiske skader, har fått egne omslag eller vil bli lagt i esker. Jernverksarkivet består også av fem heftede manuskripter som var i særdeles dårlig forfatning. Disse rengjøres for mugg og smuss og fotograferes. Skanning blir derfor den beste metoden for bevaring av dette skadede materialet.

Konservator Martin Ericson forteller om arbeidet. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Østfoldmuseenes ansatte fikk en grundig omvisning i de ulike konserveringsavdelingene og kunne konstatere at institusjonen hadde stor kompetanse og vilje til «løsningsorientert» bevaring.

Moss Jernverks arkiv er ferdig konservert til sommeren. Til høsten begynner arkivaren å registrere materialet i Asta. Konserveringen og formidlingsarbeidet er bl.a. støttet av Norsk kulturråd.

 

 

 

 

 

 

Åpent museum: VANDRING FRA STOREBRO TIL HALLØKKA – fra byens begynnelse til i dag

torsdag, august 18th, 2011

 

 

 

Arbeiderboliger - Verket i Moss. Foto: Trine Gjøsund

Torsdag 25. august startet Moss by- og industrimuseum igjen opp med sin møteserie Åpent museum. Og som så ofte før startet vi sesongen med en byhistorisk vandring, denne gangen gjennom Verket.

Utbyggingen av virksomhetene rundt Mossefossen er grunnlaget for byen, og virksomheten rundt

Moss Jærnverk er helt sentral. Noe av det første som møter oss, når vi kommer på andre siden av broen, er Konventionsgården. Dette gule praktbygget var Verkets hovedbygning. Et hus som har blitt gjestet av markante aktører i både norsk og svensk historie -og i året 1814 skulle det få en helt spesiell betydning.

Men: allerede i 1707 var driften i full gang – og det dannet seg snart et eget lite samfunn rundt denne bedriften. Her fant man både arbeiderboliger, helsestell, mølle, butikk og egen skole for arbeidernes barn. Jernverket hadde sågar egen jurisdiksjon. Det var med andre ord en særs lokal “domstol” arbeiderne kunne stilles til rette for!

Mossingen Hans Jørgen Bjørnstad tok en fornøyd gruppe med på en vandring gjennom historien, langs en liten veibit som en gang var en del av hovedferdselsåren mellom Moss og Oslo.