Posts Tagged ‘video’

Østfoldmuseene på YouTube

lørdag, april 25th, 2015

Vi har tilgjengeliggjort flere av våre filmer og videosnutter på nett. Bla i spillelista ved å klikke på «Playlist» øverst i venstre hjørne i videovinduet over. God fornøyelse!

Følg oss på Youtube –>

Fem historier fra Isegran

torsdag, februar 19th, 2015

 

Øya Isegran oser av historie der den ligger nydelig til i Glommas løp mellom Gamlebyen og Kråkerøy i Fredrikstad. I kartet over har vi samlet fem korte videobaserte historier. Hver av historiene har tilhørlighet på øya og er plassert i hvert sitt århundre – 1200-tallet, 1600-tallet, 1700-tallet, 1800-tallet og 1900-tallet.

Klikk på ansiktene i kartet for å åpne videovinduet. Klikk deretter på kartet utenfor videovinduet for å lukke.

Isegran

Isegran

Isegran blir første gang nevnt i historien allerede på 1200-tallet, da den beryktede jarlen Alv Erlingsson holdt til på denne grandiose øya, han skal også ha bygd en borg på øya. Isegran Fort (1600-tallet) var ment å beskytte elveløpet, og fram til 1680 var Isegran Norges eneste orlogsstasjon.

Isegranhuset, også kalt “Det Gule Huset” og “Empirehuset” ble oppført i 1730, på tuftene av den gamle vaktstua på Isegran.
Isegranhuset anses å være en av  Østfolds aller eldste stående trebygning, og er av stor kulturell verdi. De unike dekorerte veggpanelene i dagligstuen stammer fra 1740-tallet. Isegranhuset ligger vakkert til helt nede ved elven ved møllehjulet, ytterst på Isegran.

Renessansehagen utenfor Isegranhuset ble påbegynt restaurert i 1985 og holdes vedlike hvert år takket være en fantastisk dugnadsinnsats. Renessansehagen har lenge vært et populært sted for vielser og fotografering.

Bygningene på Isegran eies i dag av Fredrikstad Kommune og forvaltes av Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum.

Ønsker du å leie et lokale? Hold ditt arrangement i historiske omgivelser på Isegran.

På oppdagerferd i Røds hage

onsdag, november 5th, 2014

Kristin Søhoel forteller kort om hageanlegget på Rød herregård.

Det flotte hageanlegget på Rød herregård er et yndet turområde for både barn og voksne. I kartet under får du en liten smakebit på hva du kan oppleve hvis du legger turen til parken.

Hagen på Rød Herregård ble først anlagt som en barokk hage med terasser, rette stier og fiskedammer. Midt i hovedaksen ligger paviljongen som ble oppført allerede i 1757. Senere ble løvskogen innlemmet i anlegget og hagen ble gjort om til en engelsk landskapshage.

Klikk på punktene i kartet for å se mer. Dette åpner et informasjonsvindu med video og tekst. Klikk hvor som helst på kartet for å lukke vinduet.

Haldenkanalen minutt for minutt med DS Turisten

fredag, oktober 25th, 2013


I videovinduet over kan du følge DS Turisten i Haldenkanalen i hele 21 minutter. Video: Haldenkanalens Venner, 2013.

I denne idylliske filmen fra i sommer følger vi dampskipet «Turisten» på ferden gjennom slusene i Brekke og resten av strekningen fra Brekke-sluser til Strømfoss-sluse.

DS «Turisten» i Haldenkanalen i 1925 Foto: Anders Beer Wilse/Wikimedia Commons

DS «Turisten» i Haldenkanalen i 1925 Foto: Anders Beer Wilse/Wikimedia Commons

I sommersesongen seiler DS «Turisten» ruteturer mellom Strømsfoss brygge og Tistedal brygge i kanalen som  strekker seg helt fra Skulerud i Akershus til Tistedal ved Halden. Fra 1967 til 1997 lå skroget senket i Femsjøen før det ble hevet og restaurert. 42 år etter senkingen ble hun endelig igjen sjøsatt på Femsjøen. 

DS Turisten er bygget ved Nyland Mek. Værksted i Kristiania (Oslo) i 1887 som byggenr. 65. Hun seiler på original kjøl, men har fått byttet ca. 80% av stålet i skroget, klinket sammen med 60.000 nagler slik hun opprinnelig ble bygget. Skipet gir plass til 65 passasjerer og et mannskap på 4-8. Likeledes er hele innmaten ny, men bygget etter nøyaktige spesifikasjoner i samsvar med Riksantikvarens anvisninger og råd. Les mer om skipet og restaureringen på DS Turistens hjemmesider.

Du kan også lese om DS Turisten på Wikipedia.

Se den flotte filmen «Dronningen seiler igjen«, laget av Omni Produksjon.

Østfoldmuseenes julekalender 2012

mandag, desember 3rd, 2012

Østfoldmuseenes julekalender hver arbeidsdag fra 3. desember til julaften

Velkommen til Østfoldmuseenes julekalender 2012. Det er mye som skal være unnagjort før julefreden senker seg i de tusen hjem, og  vi håper at de 16 julekalenderinnslagene som vi vil presentere  frem til og med julaften, vil vi gi deg et innblikk i noen av de tradisjonelle juleforberedelsene fra Østfold fra før tiden. 

Vår julekalender er noe utradisjonell i og med at den har én luke-åpning pr. arbeidsdag, og ikke hver dag som kanskje er mer vanlig. Østfoldmuseene har også produsert innslagene selv, men vil allikevel takke alle våre bidragsytere.  Derfor – vi håper du finner våre små førjulshistorier interessante og lærerike- og at de vil gi deg et lite innblikk vårt fylkes rike historie. Del gjerne historiene med dine venner og familie.

 

Klikk på luken under:Videoreportasje fra sommerskolen i kulissesamlingen i Fredrikshalds Teater

onsdag, august 22nd, 2012


En unik mulighet for studentene. Video: Oslo Student-TV

Tidligere i sommer fortalte vi om 16 studenter i konservering ved universiteter i Oslo, Köln og Amsterdam som i sommer har fått  forsøke seg på praktisk arbeid med kulissene fra Fredrikshalds Teater i regi av Summerschool of Conversation.

I videovinduet over kan du se Oslo Student-TVs reportasje fra sommerskolen. Her forteller blant annet Tor Ulsnæs, avdelingsleder ved Halden historiske Samlinger, om den unike kulissesamlingen.

Du kan følge studentenes blogg på Conservation of Fredrikshald’s theatre sceneries ->>

Konservering av apsiden på St. Nikolas kirkeruin

tirsdag, juli 31st, 2012

Ruinen av St. Nikolas kirke gjennomgår for tiden konservering. Dette er en prosess som begynte allerede i 2001 og som ferdigstilles i 2013. Nå ligger apsiden, den halvrunde avslutningen på koret, under tak for å beskyttes under konserveringen. I videovinduet over kan du se konservator Mona Beate Buckholm Vattekar fortelle mer om denne prosessen.

Østfoldmuseene på sosiale medier

fredag, mars 23rd, 2012
Følg oss på sosiale medier

Følg oss på sosiale medier.

Østfoldmuseene er tilstede på en rekke sosiale medier. Her kan du følge oss for informasjon om arrangementer, samlinger og utstillinger, samt for å se bilder og video. Ikke minst kan du benytte disse kanalene for å komme i kontakt med oss.

Følg oss på:

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram – @ostfoldmuseene . Se bilder tagget med #ostfoldmuseene på Instagram

Ansatte i Østfoldmuseene blogger om ulike fagområder:

Reisendekartet

Herregårdsnettverket

Kystkulturbloggen (for tiden inaktiv)

Du kan også få informasjon om arrangementer, bygninger, utstillinger etc. på din smarttelefon:

Mobilformidling

Lysspill på Fredriksten festnings bygningsvegger

mandag, februar 27th, 2012

Nå kan du se festningens dramatiske historie på 11 minutter i autentiske omgivelser. Hver kveld projiseres lysspillet på to av festningens bygningsvegger. Ved hjelp av LED-belysning på steinveggene, surround-høyttalere og en massiv basskasse gir filmen publikum en opplevelse helt utenom det vanlige.

Haldens krigshistorie går tilbake til 1640-tallet og siden har det bokstavelig talt gått ”slag i slag”. Det har vært kampene mot svenskene som har satt sitt preg på Halden med Fredriksten festnings som det fremste symbolet. Med sin strategiske beliggenhet ble Halden sentrum for mange svenske angrep der Karl XIIs to angrep, i 1716 og 1718, er de mest kjente.

Karl XIIs død i 1718 foran Fredrikstens murer har gitt festningen og Halden et spesielt ry i historien. Dette dødsfallet satte et punktum for den svenske ”storhetstiden”.

Lurer du på hvordan filmen ble laget? Ta en titt på Fredriksten behind the scenes ->>

I anledning festningens 350-årsjubileum i 2011 ble det utviklet en 3D-animasjon som omhandler den svært krevende byggingen av festningen. Filmen kan du se i utstillingen i Østre kurtine på Fredriksten festning, eller i videovinduet under.

Østfoldmuseene TV

torsdag, oktober 13th, 2011


Illustrasjon: Espen Nordenhaug. Klikk på logoen over for å laste videospiller.

Lurer du på hvordan Hvalerskøyta Takaka har fått sitt eksotiske navn? Visste du at et av verdens mest kompliserte ur står utstilt på Borgarsyssel Museum? Eller kanskje du vil vite mer om Narvestadbygningen på Folkenborg Museum? Østfoldmuseene har en rekke korte videosnutter og digitale fortellinger som vi ønsker å dele med publikum. Vi har derfor opprettet en side hvor mange av våre produksjoner er gjort tilgjengelig. Arkivet utvides fortløpende.

Ved å klikke på logoen øverst får du tilgang til videoarkivet. Videospilleren gjør det mulig å bla gjennom alle filene, men du kan også sortere filene basert på kategorier ved å klikke øverst på «Alle kategorier». Snurr film!