Posts Tagged ‘Vollgata’

Her flyttes barndomshjemmet til Gerd

mandag, september 28th, 2015

Da Vollgata 12 skulle flyttes  hadde Gerd Strøm (78) hadde orkesterplass. Det antikvariske huset var barndomshjemmet hennes fra 1937 til 1955.

Gerd strøm

Gerd Strøm (78) møtte opp for å se barndomshjemmet sitt bli flyttet. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

– Jeg ser henne så tydelig for meg når jeg på huset, oldemoren min. Hun var en stor dame. Hun hadde en gammel gyngestol og på den satt hun fra morran til kvelden og passa på alt som foregikk i gata.

Gerd Strøm forteller om en tid der huset var en del av tett fellesskap. Hun bodde i Vollgata 12 i 18 år, sammen med oldemoren, moren, en søster og to tanter. Ofte leide de ut loftsrommet til en av Borregaardsarbeiderne for å spe på inntekten. Hun forteller om en frodig hage med frukttrær og kjøkkenhage med grønnsaker. De hadde griser, høner og kaniner. I tillegg var det uthus med systue, skjul og utedo. Bosituasjon var ganske annerledes enn dagens forhold.

– Bak døra på kjøkkenet stod den en seng, det var ektesenga. I den sov oldemor og jeg. I tillegg hadde vi en divan på stua, og i den lå to tanter og mamma. Vi hadde en svær, flott kommode bak kammerset, og i den hadde jeg en helt egen skuff. Det var luksus. Vi savna ingenting, det var så greit som bare det. Da jeg fikk fast følge syntes han jeg hadde så stor familie, for jeg hadde jo onkler og tanter overalt. Sånn var det i dette nabolaget, jeg følte jeg hadde familie på alle kanter.

Gerd  skildrer en god barndom i det hun beskriver som verdens fineste lekeplass, museet. De gjemte seg i store møllehjul og bak vognene som da stod ute, og da som nå – lekte barna i det store hule treet ved siden av St. Nicholas kirkeruin. For Gerd er det er sterkt å se huset i dagens forfatning.

– Det er litt vemodig å se huset nå. Alle er borte. Det er bare søstera mi og jeg som er igjen, men jeg ble veldig glad da jeg leste at det skulle tas vare på. Jeg husker så godt hvordan vi hadde det. Jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å bli.

Flyttingen var vellykket og Vollgata 12 står trygt plassert på det nye museumstorget bak Olavskapellet. Der skal det settes i stand. Nå er tomta til Olavs hall, det nye formidlingsbygget klar til byggestart. 

 

Hva er egentlig et knubbehus?

fredag, juni 12th, 2015
DSC_0012 - Copy

Vollgata 8 i Sarpsborg er et typisk knubbehus. Foto: Mona Beate Vattekar

DSC_0030 - Copy

Fra kjernen i veggen i Vollgata 8. Foto: Mona Beate Vattekar

Navnet «knubbehus» er utvilsomt sjarmerende, men hva er det egentlig? Jo, det er noe så selvmotsigende som et murhus av tre.

Murhus av tre finnes i forskjellig utførelser, men med det til felles at materialet er tre og leire. I distriktet rundt Østfoldbyene Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss er ordet «knubb» det samme som plankekapp, og et knubbehus er dermed en bygning med råbygg murt opp av plankeender og leirmørtel. Utvendig og innvendig skiller disse bygningene seg ikke fra andre panelte bygninger. Knubbemuringsteknikken slik vi kjenner den i Østfold er en videre-utvikling av eldgamle folkelige kunnskaper, og er utbredt over store deler av verden.

Knubbehus var en vanlig byggeskikk i arbeiderstrøk, og et godt eksempel på dette er Vollgata 8 ved Borgarsyssel Museum i Sarpsborg.

 

Tekst og foto: Mona Beate Vattekar. Kilde: Knubbehus – byggeskikk i arbeiderstrøk av Karsten Karstensen

Vollgata i endring

mandag, mai 18th, 2015

DSC_0038

Det nærmer seg sommer og byggestart for museets nye formidlingsbygg. I den forbindelse vil fasaden langs Vollgata slik vi kjenner den endre seg. Olavsgalleriet og Vollgata 10 vil bli revet mens Vollgata 8 og 12 flyttes til det som skal bli et nyopprettet torg på plassen bak Olavskapellet. På den måten vil det bli  gitt nytt liv til gamle hus  på Borgarsyssel Museum, samtidig som et nytt bygg vil være med på å gi  liv til gamle gjenstander.