skip to Main Content

Åpent museum: Fra katastrofe til seier! Brannen på RS1 Colin Archer

RS1 igjen for fulle seil! Foto: Torvald Knudsen

RS1 igjen for fulle seil! Foto: Torvald Knudsen

Nytt Åpent museum på Kystmuseet Hvaler

Redningsskøyta RS1 «Colin Archer» har aner tilbake til båtbyggeriet i Kjellvika på Spjærøy. Båten er vernet og et nasjonalt klenodium; den eies formelt av Norsk Maritimt Museum, men driften er satt bort til private. I mange år nå har «Colin Archer» seilt som lystfartøy. Men i mars 2013 skjedde katastrofen: Båten brenner!

VHFen om bord på RS1 er brent i stykker. Foto: Tor E. Gransæther

VHFen om bord på RS1 er brent i stykker.
Foto: Tor E. Gransæther

Tor Erling Gransæther, nåværende skipper på «Colin Archer», kommer til Kystmuseet Hvaler under Åpent museum for å fortelle om brannen og gjenoppbyggingen av båten og om forberedelsene til deltakelsen i Tall Ships Races 2014 og regattaen fra Nederland til Norge.

Og hva har så dette med båtbyggeriet i Kjellvika å gjøre? Ikke så mye kanskje, men likevel: På slutten av 1800-tallet var Colin Archer på besøk hos båtbyggerne her på Spjærøy for å dokumenter og lære hvordan de berømte hvalerskøytene ble bygget. Mye av denne lærdommen overførte han til los- og redningsskøytene som han senere konstruerte og bygget. Så i RS1 finnes det også litt av hvalerskøyta!

Gransæter.

Gransæth05er.

Tor Erling Gransæther er 49 år, har vokst opp med mor og far i skøyte og var mannskap på RS1 fra barndommen til ung voksen alder. Han har seilt det meste av Europa, samt Atlanteren, Karibia, Sør- og Nord-Amerika. Skipper på RS1 siden 2011, i samarbeid med «gamleskipper’n» på RS1 gjennom 40 år: Knut von Trepka (still going strong) og hans sønn Christian. Ellers er han gårdbruker på Hurum.

Tid: Onsdag 11. november kl. 19:00

Sted: Kystmuseet Hvaler, Nordgården Dypedal, Dypedalsveien 37, Spjærøy

Velkommen!

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene

Back To Top