Åpent museum: VANDRING FRA STOREBRO TIL HALLØKKA – fra byens begynnelse til i dag

Arbeiderboliger - Verket i Moss. Foto: Trine Gjøsund

Torsdag 25. august startet Moss by- og industrimuseum igjen opp med sin møteserie Åpent museum. Og som så ofte før startet vi sesongen med en byhistorisk vandring, denne gangen gjennom Verket.

Utbyggingen av virksomhetene rundt Mossefossen er grunnlaget for byen, og virksomheten rundt

Moss Jærnverk er helt sentral. Noe av det første som møter oss, når vi kommer på andre siden av broen, er Konventionsgården. Dette gule praktbygget var Verkets hovedbygning. Et hus som har blitt gjestet av markante aktører i både norsk og svensk historie -og i året 1814 skulle det få en helt spesiell betydning.

Men: allerede i 1707 var driften i full gang – og det dannet seg snart et eget lite samfunn rundt denne bedriften. Her fant man både arbeiderboliger, helsestell, mølle, butikk og egen skole for arbeidernes barn. Jernverket hadde sågar egen jurisdiksjon. Det var med andre ord en særs lokal “domstol” arbeiderne kunne stilles til rette for!

Mossingen Hans Jørgen Bjørnstad tok en fornøyd gruppe med på en vandring gjennom historien, langs en liten veibit som en gang var en del av hovedferdselsåren mellom Moss og Oslo.