Byvandring på Skarmyra torsdag 21 juni kl. 18.00

Kong Olav og Arne Magnussen Foto: Moss by- og industrimuseum

Fremtidsbyen Moss

I år er det 75 år siden den store Mosseutstillingen Moss 1937 ble åpnet av kong Haakon 7. den 9. juni. Utstillingsområdet lå ved Bytårnet på Skarmyra, og over 300 000 besøkte industri- og håndverkutstillingen som varte til 29. august.

Museet vil markere denne begivenheten ved å arrangere en vandring fra Bytårnet over Skarmyra til Krematoriet. Ledsager på turen er Ivar Ernø som vil fortelle om utkikkstårnet Bytårnet som ble bygd i 1920 i anledning Moss bys 200 årsjubileum.  Initiativtaker til tårnet var fabrikkeier Helly Hansen og byggmester Sigurd Peterson var entrepenør. Disse to personene spilte en fremtredende rolle i etableringen av Moss som en moderne og fremtidsrettet by. Førstnevnte som pådriver og sistnevnte som utfører.

Fra toppen av tårnet vil vi se utover messeområdet. Vi vil fortelle om hvem som stod bak dette kjempeløftet av en Mosseutstilling i 1937 og om arkitektene som tegnet utstillingspaviljongene og restauranten, og ikke minst om hva som skjedde av vågale stunt i fornøyelsesparken!

Vi vandrer deretter over idrettsplassen ned mot kirkegården og Krematoriet. Etter en stopp ved gravstedet til fabrikkeier Helly Hansen, vil vi si litt om den vakre funksjonalistiske bygningen som ble innviet i mai 1938, tegnet av arkitekt MNAL Eyvind Mostue og oppført av byggmester Sigurd Peterson. Det blir anledning til å gå inn i bygningen for å se på seremonisalen og betrakte freskomaleriet som ble malt av Herman Willoch i 1950.

Vi oppfordrer alle av den eldre garde som besøkte Mosseutstillingen som barn til å bli med på vandringen og fortelle litt om opplevelsene fra den gang!

Velkommen!

Camilla Gjendem