Fotoutstilling med Mysenbilder 1977 – 2011 på Folkenborg Museum

Jernbaneparken 1987. Foto: Espen Tveit

Mysen-entusiast og fotograf Espen Tveit har brukt mange år på å ta bildene som søndagene 14., 21. og 28. oktober 2012 (kl. 12 – 15) stilles ut på Folkenborg museum. Han har gjennom fotografiene av dagligdagse motiver og «vanlige folk» forsøkt å vise hvordan stedet hvor han har levd sitt liv har sett ut gjennom de siste 35 årene.

Tveit, som av yrke er lærer, fikk i 1987 Statens vikarstipend for kunstnere, noe som gjorde at han kunne ta permisjon fra lærerjobben og bruke arbeidsdagen på å fotografere og fremkalle bilder i en periode. Tanken var å besøke hver arbeidsplass og forretning i Mysen sentrum, og selv om han ikke rakk innom alle, er det likevel en stor del av disse stedene som ble dokumentert. Tveit uttalte til Indre Smaalenenes avis, som det det den gang het, at han ville ta 10 000 bilder av Mysen. Selv om det «bare» har blitt noen hundre bilder, er det en verdifull gave som kan overleveres fremtidens Mysen-innbyggere i form av Tveits fotografier og negativer.

Dokumentarbilder forteller historier, og blir bare mer interessante ettersom tiden går. Mange av menneskene Tveit har fotografert er døde, og bybildet har mange steder forandret seg radikalt. Bygninger er erstattet med nybygg, institusjoner er flyttet, butikker nedlagt. Også menneskene er forandret. Det er en rik innsikt i sin egen historie Espen Tveit gir til sine medborgere med disse bildene.

Etter 1988 har Tveit mest fotografert bybilder og gater i Mysen. Det har likevel vært hans mål å gjøre bildene interessante også for folk som ikke er herfra eller bor her.

Utstillingen er støttet av Eidsberg Sparebank, som også velvillig har lånt ut fra sin egen samling 20 av utstillingens 90 fotografier.

Roy Gustavsen og Gunnar Strand hos Brødrene Diskerud i 1987. Foto. Espen Tveit