Olsokfeiring på Borgarsyssel Museum

I samarbeid med Olavsdagene og Den norske kirke blir det, tradisjonen tro, Olsokfeiring på museet også i år. For å trappe opp mot jubileumsåret vil arrangementet i år gå over to dager, tirsdag 28. og selve olsokdagen onsdag 29. juli. Olsokfeiringen i Sarpsborg er en 100 år gammel tradisjon som stadig holdes aktuell. Årets program har som mål å sette rammer for feiringen i årene fremover.

Fra gudstjeneste olsok på Borgarsyssel museum (Foto: Mona Beate Vattekar)

Fra olsokgudstjenesten på Borgarsyssel Museum 2014 (Foto: Mona Beate Vattekar)

– Olsok har vært en viktig del av Olavsarven her i Sarpsborg helt siden 1915, forteller leder for Olavsdagene, Guro Elise Berg, og gleder seg over å presentere et spennende program i samarbeid med Borgarsyssel Museum og Sarpsborg kirke.

Reise som tema
Nytt av året er at programmet som presenteres har et tema; Reise. Temaet er hentet fra Olavs historie da Olav i 1015 kom tilbake til Norge etter 8 års reise i Europa. Han vendte hjem med nye impulser og tanker innen politikk, religion og kultur.
– Reiser gjør noe med oss mennesker, forteller prost Kari Alvsvåg, og forteller at feiringen i år setter fokus både på de indre reisene så vel som de ytre, fysiske reisene.
– Vårt mål er å presentere et tema som kan linkes til Olavs historie, sier Berg, og avslører at temaet i jubileumsåret vil velges i samarbeid med Stiklestad Nasjonale kultursenter.

Pilegrimsvandring
I anledning av at Pilegrimsleden Borg gjennom Østfold er i ferd med ferdigstilles, starter programmet 28.juli med en vandring fra Råde kirke til St.Nikolas kirkeruin på Borgarsyssel Museum.
Underveis vil det bli stopp både på Solli Brug og Solli kirke. Trond Svandal vil være vandringsleder og lede publikum gjennom det historiske landskapet. På Solli Brug blir det foredrag med pilegrimsprest og leder for Oslo regionale pilegrimssenter, Roger Jensen.

– Vi ser at pilegrimsvandringer har fått en økende popularitet, og at vandrere idag har ulike motivasjoner for å gå, sier Berg.
– Roger Jensen vil fortelle mer om dette fenomenet rundt pilegrimsvandringer og dens historie.

Årets gjest
Ved ankomst på museet om kvelden 28.juli, kan publikum bli bedre kjent med årets gjest. I Wegnerbrakka får de møte Velisa Hasanovic-salihovic, den kvinnelige lederen for den bosniske moskeen i Sarpsborg, i samtale med prost i Sarpsborg Kari Alvsvåg.
– Velisa har flyktet fra krig og katastrofe i Bosnia, og skal fortelle om de reisene hun har vært nødt til å foreta i sitt liv, forteller Alvsvåg.

Gjestebud som mangfoldsarena
For første gang i fjor ble det arrangert Gjestebud i samarbeid med Kirkens Bymisjon på Olsok-dagen 29.juli. Dette videreføres i år. I tillegg blir arrangementet gjennomført med Dialogforum. Dette er en nyopprettet forening som skal skape dialog mellom kristne og muslimer. De innbudte gjestene får servert middelaldermat, og blir kanskje slik traktert som Olav Haraldssons gjester ble under julegjestebudet han holdt i Borg.

– Vi kommer også til å invitere til religionsvandringer, og holde åpen kirke og åpen moske, forteller prosten.

Bjørn Bandlien holder foredrag under årets olsokfeiring.

Foredrag og konsert avslutter
Olsokgudstjenesten vil som alltid arrangeres i St.Nikolas kirkeruin. Årets historiske foredrag blir ved Bjørn Bandlien og Trond Svandal. Bandlien er historiker knyttet til Universitetet i Oslo hvor han underviser i vikingtid og middelalder. Han forteller om hva Olav opplevde på sine reiser i Europa, og hvordan dette formet hans personlighet og kongsgjerning. Svandal, kommunearkivar og historiker, skal presentere Olsokfeiringene i Sarpsborg gjennom 100 år.

Tradisjonen tro avsluttes dagen med konsert i Sarpsborg kirke.
– Det er en stor glede for oss kunne presentere en av Norges største visesangere til å avslutte årets Olsok-feiring, forteller Berg.
– Etter to dager på «reise» blir det godt å lene seg tilbake for å oppleve Henning Kvitnes, gitaren og hans ærlige tekster om livet.

Programmet:

28.juli
Kl. 1000 – Pilegrimsvandring fra Råde kirke
(Det blir satt opp buss fra Borgarsyssel Museum kl. 09.30 – oppmøte ved hovedporten)
Kl. 1130  – Pilegrim – Lengsel, vandring og tenking –før og nå foredrag v/ Roger Jensen, Solli Brug
Kl. 1300 – Pilegrimsvandring videre fra Solli Brug, stopp i Solli kapell med tidebønn og gregoriansk sang.
Kl. 1800 – Pilegrimsvandringen avsluttes i St. Nikolas kirkeruin, Borgarsyssel Museum (enkel servering kan kjøpes ved ankomst)
Kl. 1900 – Offisiell åpning av Olavsdagene og møte med årets gjest, Wegnerbrakka

29.juli
Kl.1130 – Tidebønn – Olavskapellet / Kirkeruinen
Kl.1200 – Gjestebud, Wegnerbrakka
Kl.1500 – Historiske vandringer. «Sniktitt» på Tusenårsstien – oppstart ved Wegnerbrakka
Kl.1600 – Religionsvandringer. Åpen kirke i Metodistkirken og åpen moské – oppstart ved Wegnerbrakka
Kl.1800 – Olsokgudstjeneste, St. Nikolas kirkeruin, Borgarsyssel Museum NB! Grunnet regnvær flyttes gudstjenesten til Sarpsborg kirke
Kl.1930 – «Olavs møter i Europa» , Bjørn Bandlien. «Olsokfeiring i Olavs by gjennom 100 år», Trond Svandal. Wegnerbrakka.
Kl.2100 – Konsert med Henning Kvitnes og Freddy Holm, Sarpsborg kirke.

Billetter kjøpes på Ticketco.no og isarpsborg, Torvet 5, tlf.: 69 13 00 70

Lurer du på hva olsok egentlig betyr?

Olsok kommer fra det norrøne Ólafsvaka, og er navnet på den i utgangspunktet katolske markeringen av Olav den Helliges dødsdag 29. juli. Olav Haraldsson falt på Stiklestad 29. juli 1030 og ble helgenkåret ett år etter sin død. Før reformasjonen var dette en av de viktigste helgenfester i Norge, og på grunn av Olavs spesielle posisjon i norsk historie ble den bevart som en nasjonal festdag også etter reformasjonen.

Olavsfrontale i Nidarosdomen - utsnitt - Olavs død

Utsnitt fra Olavsfrontalet i Nidarosdomen – Olav Haraldssons død