skip to Main Content

Sverre Dahl´s Storurmakeri 100 år

Sverre Dahl´s Storurmakeri 100 år – Familiebedrift med stolte tradisjoner er en utstillingen med godbiter fra tre generasjoner håndverkere. Johs. Dahls åpnet sin urmakerforretning i Moss i 1910. Da designet og produserte Johs. egne tårnursverk og stueur. Johs Dahl ble en ledende urmaker i najonal målestokk, og han var aktiv i sin gjerning til han falt død om på vei hjem fra arbeid 80 år gammel.

Sønnen Einar overtok forretningen med armbandsur og briller etc, mens Sverre fortsatte produksjonen av egne tårnur og gulvur, samt spesialiserte seg på restaurering av de store urverkene. Han utviklet også forskjellige typer industriprodukter. Sverre var i jobb inntil 14 dager før han døde, 82 år gammel.

I dag drives forretningen av Sverres datter, Bente, hennes mann Alf Heitmann og Jon Øyvind Dahl (også 3. generasjon Dahl) som storurmakere. Svigersønnen Svein Robert Johansen er også med i travle perioder.

Dahls har konstruert og levert en rekke urverk til kirker og rådhus fra Vardø i nord til Arendal i sør. Av lokale urverk kan nevnes den nostalgiske Glasværksklokka, temperaturmåleren på BB, klokka på Moss Rådhus, Sarpsborg kirke, Glemmen kirke i Fredrikstad, Immanuelskirken i Halden og litt fjernere – Oslo Børs og Akershus Slott.

Over 1000 gulvur står som tikkende møbel rundt om i norske hjem – ja, til og med på det kongelige slott.

Av restaureringsarbeider kan nevnes urverkene i Oslo og Stavanger domkirker, Oslo Rådhus, Bygdøy Kongsgård og Akershus Slott.

Også i forhold til landets militære sikkerhet har urmakerens kompetanse vært benyttet. Sverre Dahl har egenhendig utviklet og produsert prototypen til styringsmekanismen på Terneraketten. I tillegg har bedriften levert måleinstrumenter for Norges energi- og vassdragsvesen, og gjort graveringsjobber for ulike bedrifter som for eksempel Moss Glasværks plastavdeling.

Kompetansen ved Sverre Dahl´s Storurmakeri har vært etterspurt internasjonalt. Mengder av tårnur er eksportert blant annet til Australia og Sør-Amerika.

Hege Hauge Tofte

Avdelingsdirektør Borgarsyssel Museum

Back To Top