skip to Main Content

Åpning av sommerens hovedutstilling på Borgarsyssel

Formidler og konstituert daglig leder Hilde Serine Krogstad tok i mot i døra til utstillingslokalet Ferjestan. Foto. Ingvild Hasle

Formidler og konstituert daglig leder Hilde Serine Krogstad tok i mot i døra til utstillingslokalet Ferjestan. Foto. Ingvild Hasle

Fredag 20. juni ble sommerens hovedutstilling på Borgarsyssel Museum åpnet.

Utstillingen, med tittel 1814-2014 – Østfoldingers opplevelser av krig og okkupasjon er museets bidrag til grunnlovsjubileet.

Et 30-talls inviterte gjester fikk høre formidler og konstituert daglig leder Hilde Serine Krogstad fortelle om arbeidet med å utvikle utstillingen, som har pågått i et drøyt halvår. Det er Krogstad, i samarbeid med sine kolleger; daglig leder på Storedal kultursenter Hege-Beate Lindemark og nettutvikler Espen Nordenhaug, som har laget utstillingen. Krogstad trakk også fram journalist og forfatter Nils E. Øys bok Mot Onsøy 1814 som en svært viktig kilde til kunnskap om nettopp Smaalehnssagen, som er en essensiell del av utstillingens tematikk. Det handler altså om hvordan innbyggere i Østfold opplevde de materielle tapene de ble påført av svenske soldater under og i etterkant av krigshandlingene her i 1814. Mange bønder ble frastjålet både korn og hester, og fikk lite og ingen erstatning for dette. I tillegg ble bidrag og hjelp fra historiker Trond Svandal trukket fram.

Både Nils E. Øy og Trond Svandal var tilstede under åpningen. Øy holdt et interessant innlegg og fortalte en del om bakgrunnen for Smaalehnssagen, mens Svandal fikk æren av å åpne utstillingen. Her var ingen snorer å klippe, men døren inn til det antikvariske huset Ferjestan ble elegant åpnet, og gjestene invitert inn.

Utstillingen står på Borgarsyssel Museum hele sommersesongen 2014, til og med 17. august. Museet er åpent hver dag fra kl 12-17.

 

Back To Top