Elingaard Herregård har fått ny signaturkake

Bidrag til kåringen av signaturkake på Elingaard Herregård. Foto: Christine Lande

På dagen i går 14.08.2011 var det 250 år siden Fru Birgitte Kaas døde på Elingaard Herregård, der hun hadde regjert i nærmere 50 år. Dette ble markert med foredrag, sang, dramatisert omvisning og ikke til slutt kåringen av herregårdens nye signaturkake.

Tove Thøgersen, direktør ved Fredrikstad Museum. Foto: Christine Lande

Østfoldmuseene har tidligere invitert publikum til å levere sine bidrag til en bakekonkurranse for å finne Elingaard Herregårds signaturkake, og kl. 12 åpnet konkurransen på herregården. Juryen bestod av Marit Bendiksen fra Bygdekvinnelaget, Beate Skogly som er konditor hos Christensens Baker og Tove Thøgersen, direktør ved Fredrikstad Museum. I tillegg kom det inn mer enn 40 stemmer fra publikum.

Fru Birgithe Christine Kaas er en av Fredrikstadområdets mest markante kvinner gjennom historien, og hun ble viet oppmerksomhet også mellom kakesmakingen. Historiker Trond Svandal kunne fortelle mer om hennes virke i hans foredrag, noe du kan lese mer om på hans blogg. Hege Holmquist fremførte vakker salmesang.

Vakker salmesang ved Hege Holmquist. Foto: Christine Lande.

Det sies at fruen den dag i dag går igjen på herregården. Dette har vært sentralt i den populære dramatiserte omvisningen som har funnet sted på Elingaard i hele sommer. I går var siste anledning for å overvære omvisningen denne sesongen, og lokalene var fylt til randen.

Så kunne endelig vinneren av kakebakekonkurransen kåres.

3. plass:

Astrid Gjermundsen, med en frisk surdeigskake etter en gammel oppskrift fra kokeboken «Kogebog for Land og by – for landsbygden». Boken hadde tilhørt hennes fars gamle tante som ble født på Kjenne i 1861.

2. plass:

Sigridur Eggertsdottir med hennes «General Birthes eplepai». Dette var en favoritt på smak, men falt på at den ble for dyr eller komplisert for et bakeri å produsere i større mendger. Dette var kaken som sanket flest stemmer fra publikum.

Vinner:

Karine Magnussen med hennes «Tante Ingrids kake». Katrine er  kokk og nabo til herregården og hadde bakt en sjokoladekake med smørkrem og kulturmelk. Kaken vant både på grunn av smak, utseende og holdbarhet.

De tre ble premiert med en vase designet av Finn Schøll, og vi gratulerer Karine Magnussen med vinnerbidraget.

Under kan du se et utvalg bilder fra arrangementet.

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene