Om rosinen i pølsa. En julehistorie fra Fredrikstad

Anton Rosing studerte i København og skrev brev hjem til mor i Fredrikstad. Notis fra 1845, Fredrikstad Museums arkiver.

Anton Rosing studerte i København og skrev brev hjem til mor i Fredrikstad med tegning av julepølse. Notis fra 1845, Fredrikstad Museums arkiver.

Rett før jul i 1845 satt den unge studenten Anton Rosing fra Fredrikstad og skrev hjem til moren sin. Unge Anton var svært glad i julen, og lengtet nok hjem til barndomshjemmet i Gamlebyen. Han skulle nok saktens få til en fin feiring hos vertinnen, fru Grove i Løngangsstræde. Men julen hjemme, og ikke minst fru Rosings rosinpølser, kunne nok ikke overgås – selv i kongens København!

Kjære Moder! Til Julen skal vi have Juletre og jeg synes da at du maa lade mig forære Fru Grove en peen Present. Desuden ønskede jeg rigtignok mig selv en Present nemling “Øhlenschlægers Værker”. Tenk paa de lange søde Pølser med mange, mange Rosiner i. Kjødpølser og Blodpølser etc som jeg ikke faaer smage. Mine Tænder rænder i Vand bare ved Tanken derom.

Hentet fra Fredrikstad Museums arkiver, C-128b, Rosing-familien: Dagboksopptegnelser og brevnotiser, 1843-1849.

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene