skip to Main Content

Byplanleggerne

 

Marius (helt t. v.) Emilie, Kristine og Celine

Marius (helt t. v.) Emilie, Kristine og Celine

Om tolvåringene får overta som byplanleggere i Moss vil vi i framtida få en riktig så hyggelig by. Framtidas Moss får kanskje ikke nok boliger og kontorbygg, men til gjengjeld får byen flere grønne parker og lekeområder, ny svømmehall med spa, flere skoler og barnehager og ikke minst flere Mac Donalds!

I disse dager har sjetteklassinger i Moss besøkt Bylab og Moss by- og industrimuseum. For andre år på rad er det arkitektur og byplanlegging som står på timeplanen. Først får elevene møte byplanlegger Terje Pettersen og arealplanlegger Vibeke Arnesen på Bylab. Dernest følger en arkitekturhistorisk vandring gjennom Dronningensgate ledet av konservator Camilla Gjendem. Vandringen ender i museet der elevene selv får prøve seg som byplanleggere. Den konkrete oppgaven er å planlegge framtidig bebyggelse rundt Mosseelva og Verket ved hjelp av notater og LEGO klosser.

Byplanleggerne er et samarbeidsprosjekt mellom Moss kommune ved Bylab og Kommunalavdeling for kultur og oppvekst og museet.

Marius, Emilie, Kristine og Celine godt i gang men planlegging av området på Verket. De er enighet rundt bordet om at det er viktig å planlegge godt før en begynner å bygge. Det er dumt å ombestemme seg etter at byggingen er i gang. Jentene syns det er viktig at en by har mange butikker, mens Marius, syns også det er viktig å bygge noen kontorbygg og fabrikker for de voksne og barnehager for barna. Så langt i prosessen har de også fylt området med flere kafeer, en barneskole ved sjøkanten, en fotballbane og en ishall, en stor lekeplass, en bank og et par boligblokker.

Fv. Sander, Linn Celine, Mina, Sindre og Tobias.

Fv. Sander, Linn Celine, Mina, Sindre og Tobias.

-Dette bør bli en ren bydel som ikke forurenser, forklarer Sander. Tidligere på dagen har de lært begrepet en bærekraftig by. Derfor har disse byplanleggerne kun lagt inn en kort stubbe med bilvei som ender i et parkeringshus. Resten av området er forbeholdt gående og syklister.

Mina og Linn Celine (i midten) liker butikker. De har fått på plass et stort kjøpesenter. Sindre ivrer mer for parker, fine badestrender med stupetårn og en god båthavn ved sjøkanten. -Noe som også er viktig er at bydelen skal virke. At det blir greit å være der, avslutter Tobias.

Back To Top