skip to Main Content

«Det var jo Cellulosefolk, da, men de hadde ikke vokst opp der!»

Foto: Johan Rynnås. Verket i Moss 14. 01. 1948

Foto: Johan Rynnås. Verket i Moss 14. 01. 1948

«Det var jo Cellulosefolk, da, men de hadde ikke vokst opp der!» – Informant Marit Opperud, født 6. januar 1924 og oppvokst i Verket 4.

Om Verket 20 prosjektet i Moss.

Moss by- og industrimuseum er nå i full gang med «Verket 20 prosjektet» som er avdelingens bidrag til grunnlovsjubileet. I den gamle boligen Verket nr. 20 skal vi lage utstillingen Fra Moss Jernverk til Peterson Moss – en utstilling om dagligliv, arbeid og industri. I den forbindelse er mange av de tidligere beboerne på Verket blitt intervjuet om oppvekst, dagligliv og familiens tilknytning til arbeidet på Cellulosen. For å kunne bo på Verket måtte en av foreldrene eller begge ha jobb her, men likevel var det ikke plass til alle ansatte. Mange opplevde det som et privilegium å vokse opp i de rødmalte boligene som den dag i dag ligger på begge sider av gata fra Storebro i sør til Halløkka i nord.

Marit Opperud, født Antonsen, vokste opp i Verket 4, i den nordligste enden av boligen. Senga til Marit var nærmest ovnen, broren hadde feltseng som han dro fram hver kveld. Om dagen lå feltsenga stuet bort under senga til foreldrene. Vannet måtte hentes ute. Den midterste springen på Verket var på skrå over gata for nr. 4, så det var ikke så langt å gå etter vann for Marits familie.

Verket 20. Foto: Trine Gjøsund

Verket 20. Foto: Trine Gjøsund

I utstillingen får du vite mer om oppvekst og boforhold på Verket, og også om hvordan det var å arbeide på Peterson helt fram til nedleggelsen den 13. april 2012. Utstillingen åpner på selveste dagen for Mossekonvensjonen den 14. august! Vi planlegger også en liten uteservering i bakgården. Her kan du få kjøpt kaffe og vafler mens du nyter den koselige atmosfæren av historie og samtid på Verket i Moss.

Camilla Gjendem, konservator NMF, 18. mars 2014.

 

 

Back To Top