skip to Main Content

Tyske Janine Bauer skriver om Peterson

Janine Bauer foran Petersonfabrikken i Moss. Foto: Trine Gjøsund

Janine Bauer foran Petersonfabrikken i Moss. Foto: Trine Gjøsund

Når du besøker Moss by- og industrimuseum kan det hende du møter en blid tysk jente ved navn Janine Bauer. Hun er nemlig museets praksisstudent som for tiden skriver bacheloroppgave i faget industriarkeologi. I oppgaven tar hun for seg Peterson i Moss.

Studiet er forankret ved Technische Universität Bergakademie i Freiberg. Industriarkeologi kan beskrives som en vitenskapelig disiplin der man lærer å registrere, dokumentere, utforske og bevare verktøy, maskiner, anlegg etc. og innordne disse i en historisk sammenheng.

Freiberg er også byen der Janine er oppvokst. At hun endte opp i Norge og Moss er kjærestens fortjeneste. Han hadde flere ganger tidligere vært på ferie i Norge og forelsket seg i landet. Drømmen om et lite hus ved fjorden vokste frem og sommeren 2013 bestemte de seg for å prøve lykken i Norge. I april 2014 pakket de bagasjen og bosatte seg i Horten, strategisk midt mellom Drammen der han har sin jobb, og Moss der Janine begynte på sin praksisperiode ved Moss by- og industrimuseum i august i fjor.

Etter den opprinnelige planen skulle Janine allerede vært tilbake i Tyskland, men hun trives så godt i Norge og ved museet at hun fikk forlenget praksisperioden fra desember 2014 til august 2015.

Hun forteller:

– Jeg har møtt mange flotte mennesker i Norge. Jeg liker norsk mentalitet og muligheten av å leve ved fjorden og sjøen. Jeg har vært heldig med praksisplassen som ga meg en god start på oppholdet, og som har gitt meg muligheten til å bli kjent med norsk kultur og arbeidsliv. Når jeg er ferdig med prakisperioden ønsker jeg å bli værende.

Nå jobber hun iherdig med å lære seg norsk, slik at hun etterhvert kan ta fatt på et masterstudium ved Universitetet i Oslo.

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene

Back To Top