skip to Main Content

Moss kapell og krematorium

Moss kapell og krematorium

Moss kapell og krematorium

Tirsdag 30.11. kl 19 inviterer Moss by- og industrimuseum, Moss Kunstforening, Musikkens Venner Moss og Selskabet til Moss Bys Vel til Åpent museum i Moss kapell og krematorium. I tråd med 1930-tallets ånd om samarbeid på tvers av genrer og uttrykk vil vi invitere til et hyggelig og stemningsfullt treff i Krematoriet.

Mer funkis fra Moss by- og industrimuseum
Museet har åpnet en ny utstilling om funkisarkitektur i Moss, og nå har foreninger og enkeltpersoner i byen gått sammen med museet om å lage et arkitektonisk, kunsthistorisk og musikalsk treff i et av Moss bys vakreste funkisbygg!

Moss kapell og krematorium
Moss kapell og krematorium ble innviet i 1938 og ble tegnet av arkitekt MNAL Eyvind Moestue, Oslo. Les mer om Krematoriet her >>> Tirsdag 30.11. vil sivilarkitekt MNAL, Jan Jansen, fortelle om bygningens arkitektur, og konservator NMF i Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum, Camilla Gjendem, vil si litt om arkitekten og hans oppdrag i Moss. Camilla Gjendem har gitt oss denne smakebiten:

Arkitekt MNAL Eivind Moestue (1893-1977) var den som fikk oppdraget om å tegne Moss kapell og krematorium i 1936. Han var utdannet ved den tekniske høyskolen i München i 1916 og arbeidet en stund under arkitekt Ole Landmark i Bergen før han startet egen praksis i Kristiania i 1923. Eivind Moestue startet tidlig et samarbeid med arkitekt Ole Lind Schistad, og sammen stiftet de arkitektfirmaet Eivind Moestue og Ole Lind Schistad.

Moestue gjorde imidlertid flere separate prosjekter, som Tryvannstårnet i Oslo i 1933, flere eneboliger og sommerhus i Østlandsområdet, bl.a. to sommerhus på Larkollen i 1934 og 1937. Han benyttet både tre og betong som byggemateriale. Flere av bygningene hans var i funksjonalistisk stil, Moss kapell og krematorium likeså. Eivind Moestue tegnet flere kirker og krematorier, bl.a. Måsøy og Vardø kirker i Finmark, Lund Krematorium i Kristiansand i 1955 og Sarpsborg gravkapell og krematorium i 1961.

Eivind Moestue står også bak Saras Telt på Eidsvoll plass i Oslo i 1956. Arkitekt Eivind Moestue var president i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) fra 1952 til 1956. Av firma Moestue og Schistads felles funksjonalistiske prosjekter fra 1930-tallet kan nevnes Ingeniørenes Hus i Oslo i 1931 og Ingierstrand Bad i 1933/1934. I begge prosjektene ble det benyttet armert betong. Dette var også hovedmateriale i siloen de tegnet for Moss Aktiemøller i 1939. Firmaet mottok Houens fonds diplom i 1961.

Kunst i rehabilitert funkisbygg
Ivar Ernø vil fortelle om Selskabet til Moss Bys Vels rehabilitering av Moss kapell og krematorium i 2004, og kurator Arnt Fredheim viser oss den kunstneriske utsmykkingen. I løpet av kvelden vil vi også få høre vakre toner fra Tom Simensen, fløytist i Kongelig norsk marinemusikk.

Velkommen til en fin opplevelse i den lyse kuben i den vintermørke kvelden!

Gratis adgang.

En stor takk til Kirkevergen i Moss for hyggelig samarbeid og velvillig utlån av lokalet!

Kontaktperson for arrangementet:
Seniorrådgiver/konservator NMF Camilla Gjendem
Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum
e-post: camgje@arkiv.ostfoldmuseene.no
tlf. 69 20 52 72/mob. 91 53 03 40

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene

Back To Top