skip to Main Content

Mosseungdom oppdager stolt industrihistorie

Lyken var stor når elevene fikk være modeller for offshoredraktene fra Hansen Protection.

Anne Verene Andersen bruker elevene som modeller for offshoredraktene fra Hansen Protection. Foto: Hanne Løkka. Moss kommune.

Industrien i Moss har produsert et bredt spekter av varer i flere hundre år. Noen produkter har gått i glemmeboken mens andre har satt Moss på verdenskartet. I disse dager skal alle 8. klassingene i de kommunale skolene besøke museet og stifte bekjentskap med mange av disse produktene. Dette tradisjonsrike industridesignprosjektet fikk sin kickstart tirsdag 7. oktober da alle elevene var samlet til et spennende møte med produktdesigner Anne verene Andersen fra Hansen Protection. Her fikk de et innblikk i hvordan en designer og produktutvikler tenker og arbeider. Lykken var stor da noen av elevene ble invitert til å være modeller for offshoredraktene som produseres ved bedriften.

I museet venter utstillinger av flotte produkter fra bedriftene Helly Hansen, IL-O-VAN, Moss Rosenberg verft, Rosenvinge, Trioving og Vingcard.

Helly Juell Hansen startet opp produksjon av oljeklær for fiskere i 1877. Allerede året etter ble disse klærne markedsført på Verdensutstillingen i Paris (Exposition Universelle). Bedriften har siden vunnet en rekke priser for sine produkter, og HH er en internasjonalt kjent merkevare.

I 1923 vendte en delegasjon fra IL-O-VAN i Moss hjem fra Verdensutstillingen i Rio de Janeiro med en gullmedalje i bagasjen, hedret for sine eminente aluminiumsprodukter. Noen år senere gikk også bedriftens nyskapende skjenkekjele sin seiersgang over Europa. På folkemunne ble den kalt for vørtekaka, for folk syntes formen på den kunne minne om en slik.

Moss Rosenberg Verft fikk stor internasjonal oppmerksomhet på 1970-tallet for sine gass- og kjemikalietankere. Spesielt viktige ble de høyteknologiske LNG-skipene med kulegasstankene. Internasjonal oppmerksomhet på 1970- tallet fikk også beslag- og låseprodusenten TrioVing for sin mekaniske hullkortlås for hotelldører. Dette var verdens første anvendbare hullkortlås som kunne kodes om for hver hotellgjest. Dette ble starten på industrieventyret for VingCard som ble dannet som eget selskap.

Alle gjenstandene vi viser fram, har gjort seg fortjent til heder og ære. Noen av produktene har kanskje gått ut på dato, men er historisk interessante og kan fortelle oss noe om trender og tendenser. En redningsvest eller et kokekar som hadde utmerket design for hundre år siden er ikke nødvendigvis et godt produkt i dag. Teknologiske nyvinninger, nye materialer og nye produksjonsmuligheter er viktige faktorer som endrer industriproduktenes design og bruksområder.

Prosjektet tar for seg hva industridesign er, hvordan en industridesigner arbeider og ikke minst – hvilken rik og verdenskjent industridesignhistorie som har opphav i Moss. Prosjektet er et samarbeid mellom Den Lokale Kulturelle Skolesekken, Moss by- og industrimuseum og Hansen Protection.

Back To Top