Oppvekst og barnearbeid ved Moss Glassverk

Glassblåsere, maleri av Jacob Sømme, 1929, foto: Kjell Bertheau Johannessen

Da Moss Glasværk ble opprettet i 1898 var det ikke uvanlig med barnearbeid i Norge. På Moss Glasværk jobbet det mange barn de første årene. I utstillingen om Moss Glasværk har vi intervjuer, arkivmateriale, gjenstander og bilder som forteller om barnearbeidet ved denne bedriften. Dette materialet forteller om barn i arbeid, det forteller hva barna arbeidet med og hvordan det var å være barnearbeider på et glassverk. Noen av barna jobbet sammen med foreldrene sine, mens andre barn måtte gå både tidlig og langt alene på jobb hver dag.

I tillegg til arbeidsdagen til barnearbeiderne, fokuserer denne omvisningen på hvordan det generelt var å være barn i Moss´ glassverksmiljø. Hva gjorde barna som arbeidet på fritiden? Hva lekte de med og hvor lekte de?

Etter hvert ble det helt slutt på barnearbeidet på Moss Glasværk. Vi har også mange fortellinger og gjenstander fra barna som vokste opp i glassverksmiljøet etter at barnearbeidet tok slutt. Vi ser på hva disse barna brukte fritiden sin på og snakker om hvordan de opplevde barndommen sin.

På mellomtrinnet skal elevene, i følge Læreplanen i samfunnskunnskap – historie, lære å bruke begrepet ”periode” og vise sammenhenger mellom fortid og nåtid ved å plassere en rekke historiske hendelser på en tidslinje.

Ved å lære om barndom og oppvekst i ulike perioder, vil elevene få forståelse for at bardom har vært forskjellig i ulike perioder. Deres egen barndom skiller seg på flere måter fra barndommen til barna som vokste opp på Moss Glasværk både rundt 1900-tallets begynnelse og i etterkrigstiden.

Omvisningen tar ca 45 minutter. Omviser kan ta med en gruppe på 20 elever og tilbudet gjelder høst 2009 og vår 2010

Matpause i museet
I forbindelse med besøket har elevene anledning til å ta matpausen i museets møterom, men dette må avklares på forhånd. Spising og drikking i utstillingene er ikke lov.

Hege Hauge Tofte

Avdelingsdirektør Borgarsyssel Museum