skip to Main Content

Barnas museumsstafett, Kystmuseet

Hoppetau, foto: Morten Skadsem

Hoppetau, foto: Morten Skadsem

På Kystmuseet har vi tilbud til barn hver dag. Du får utdelt en koffert full av morsomme oppgaver som sender deg på en spennende rundtur i utstillingene og uteområdet. I helgene er det ekstra stas hos oss. Da kan du bli med i stenhoggerfjellet og hogge sten og du kan bli med hummeren Harald på morsomme aktiviteter.

Det var ikke uvanlig at stenhoggerbarna måtte bli med faren sin i fjellet og hogge granitt. De måtte slå kilehull til klyving av sten og ble derfor kalt for kilegutter. På Kystmuseet kan du hver lørdag forsøke deg på å slå kilehull og klyve en sten, men du kan også øve deg på å lage en slett og fin overflate. Etterpå kan du bli med hjem i huset til stenhoggeren Emil og kose deg med saft og kake.

Hver søndag tar hummeren Harald i mot barn i Emilstua. Harald er veldig glad i barn og han elsker å lage forskjellige ting. Sammen med Harald kan du få lage et fisketrykk, en reketene eller en propellbåt. Han velger å gjøre litt forskjellige ting hver søndag.

Barn i gamle dager måtte hjelpe de voksne med arbeidet som skulle gjøres, men de hadde også tid til å leke litt. På Kystmuseet kan du prøve deg på flere leker som de lekte i gamle dager som hesteskokast og å slå på tønnebånd.  Er dere flere kan dere kappe land eller spille lagspill som vippe pinne og kaste kil. Ellers kan du gå på stylter, huske eller klatre i trærne. I trærne er det mye deilig frukt. Du kan spise så mye du vil!

De minste barna får utdelt en liten koffert med morsomme oppgaver som fører dem rundt i utstillingen på låven og området ute. Utstyrt med forstørrelsesglass skal barna gå på oppdagelsesferd. I kofferten ligger en liten museumsspurv. Den savner vennen sin som har gjemt seg i utstillingen. Barna må lete etter den forsvunne museumsspurven. Når spurven er funnet kan barna ta med seg kofferten og forstørrelsesglasset ut på det frodige museumstunet. Her finnes det mange spennende innsekter og vakre blomster. Når man ser på dem gjennom forstørrelsesglasset blir de både vakrere og enda mer spennende. I kofferten ligger det også tegnesaker slik at barna kan tegne det de finner på sin oppdagelsesferd. Museumsverten hjelper til med å klippe ut det de har tegnet og lime det på museets kart over Barnas Hvaler.

De største barna får utdelt en litt større koffert med utfordrende og spennende oppgaver knyttet til museet og utstillingen. I kofferten ligger oppgaver som skal løses ved å bruke utstillingen og museumsområdet. Gjennom å bruke museet og svare på spørsmålene lærer barna litt om hvordan det var å leve på Hvaler på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900- tallet. I kofferten ligger det en rundpinne og en taustump. Ved hjelp av en beskrivelse kan barna lære seg ulike knop og stikk som er viktige når man ferdes på og ved sjøen. I tillegg finnes det tegnesaker i kofferten. Vi vil gjerne at barna skal tegne et motiv fra Hvaler som skal limes på museets kart over Barnas Hvaler.

Begge koffertene inneholder en spørreundersøkelse for barn. De som svarer er med i trekningen av en fin premie. Navn, alder og adresse skrives på kortet, og vinneren trekkes ved sesongslutt.

I utstillingen finnes et stort kart over Hvaler. Gjennom hele sommeren kan barn komme til museet og tegne motiver fra Hvaler som de limer på kartet. Når sommeren er over håper vi å finne et fantastisk kart over Hvaler med mange flotte dyr, blomster, mennesker, båter, badeballer, varder, stupetårn, fyrlykter, brygger, hus, osv., osv.

Hege Hauge Tofte

Avdelingsdirektør Borgarsyssel Museum

Back To Top