skip to Main Content

Åpent museum: Byvandring fra Torderød til Kanalen

Torderød gård. Foto: Bjørg Holsvik

Torderød gård. Foto: Bjørg Holsvik

Området fra Torderød på Jeløy til Kanalen rommer en mangslungen historie. Her finnes flotte alléer med store gårder og trange gater og smug med arbeiderboliger og verksteder. Bli med på en vandring i området og få historien om plankeadel og storborgerskap, byutvikling og industri, arbeids- og dagligliv i området.

Dato: Torsdag 28. april

Klokkeslett: 18:00 – 20:00

Oppmøte: Ved inngangen til Torderød gård kl 18:00

Guide: Arnulf Johannessen

Arbeiderboliger i Krabben. Foto: Bjørg Holsvik

Arbeiderboliger i Krabben. Foto: Bjørg Holsvik

Rute

Byvandringen vil følge en rute fra Torderød gård, via Mikael Sundts gate, Krabben, Gimleveien, Edvard Munchs gate, Harald hårfagres gate, Sverres gate og Vertsgata til vi avslutter ved Tolboden og Kanalen.

Fra plankeadel og husmenn til industri og arbeidere

Torderød gård som den framstår i dag ble bygget av kjøpmann David Chrystie. Anlegget fungerte som landsted for familien og hadde distriktets eneste rendyrkede barokkhage, som i dag er byens eldste eksisterende grøntanlegg.

Fra overdådige forhold på Torderød går veien videre til heller beskjeden boligstandard ved husmannsplassen Smedplassen og til arbeiderboligene i Krabben.

Husmannsplassen Smedplassen. Foto: Bjørg Holsvik

Husmannsplassen Smedplassen. Foto: Bjørg Holsvik

Ferden vil så gå videre til Jeløys eldste skole og til bygninger som huset industribedrifter og verksteder som senere utviklet seg til å bli store industriarbeidsplasser i Moss. Her startet B. Brynildsen Cementvarefabrikk opp produksjon av murstein i sement, bare et steinkast unna andre bedrifter som Jeløy Stanseverksted, Wilhelm Rosenvinge AS Jernvarefabrikk (Trio Ving), Moss Mekaniske Verksted, Moss Verft og Persill-fabrikken AS.

Velkommen til Åpent museum!

Hege Hauge Tofte

Avdelingsdirektør Borgarsyssel Museum

Back To Top