skip to Main Content

Fredrikshalds Teater får 2,6 millioner i jubileumsgave

Fredrikshalds Teater i Halden, tegnet av Balthazar Nicolay Garben. Foto: Svein Norheim.

Fredrikshalds Teater i Halden, tegnet av Balthazar Nicolay Garben. Foto: Svein Norheim.

Torsdag 12. juni offentliggjorde Sparebankstiftelsen Halden, Berg Sparebank og Sparebank1 Halden at de ville donere 2,6 millioner kroner til rehabilitering av Fredrikshalds Teaters eksteriør. Sparebankstiftelsen feirer 100 år i 2014 og de tre giverinstitusjonene ønsket å markere dette med en betydelig gave til viktig kunst- og kulturinstitusjon. Valget falt på Fredrikshalds Teater – et unikt teaterbygg i Norge og en viktig identifikasjons- og tradisjonsbærer i Halden og for Østfold.

Halden historiske Samlinger som eier og forvalter dette fantastiske bygget er selvfølgelig svært glade over valget. Det er snart 35 år siden teateret sist fikk en ansiktsløfting, og tidens tann har tæret hardt på vegger og tak. Nå kan hele det ytre bli satt i stand og tilbakeføres til opprinnelig prakt.

«Vi gleder oss umåtelig over gaven!» sier avdelingsdirektør Gro Kraft. «Dette er et teaterhus som ikke har sin like noe sted her i landet. Norges eneste intakte barokke teater og et av landets eldste teater i kontinuerlig bruk. Teaterhuset fra 1838 er en skjult diamant i norsk kulturliv som fortjener betydelig større plass i den nasjonale offentligheten. Nå som vi skal sette i stand husets eksteriør, vil vi samtidig starte arbeidet med å løfte det opp på det nivået et slikt bygg fortjener: et nasjonalt kulturansvar.»

Fra 3. juli til 17. august vil teateret være åpent for publikum hver torsdag til søndag 11.00-17.00 og vise utvalgte deler av teaterets unike samling med kulisser. Det er da mulig å studere bygget på egen hånd og se scenen rigget med kulisser fra teaterets tidlige historie – en bygate i København. I en av teaterets vakre salonger vil man kunne se utdrag fra flere av den praktfulle samlingen av kulisser fra Fredrikshalds Teater og fra Arendal teater. Med andre ord, denne sommeren er det for første gang duket for en særskilt museumsopplevelse i Fredrikshalds Teater.

Les også Halden Arbeiderblads omtale av saken ->>

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene

Back To Top