skip to Main Content

Møter mennesker imellom

Foto: Carl Lumholtz, tilhører Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, arkivnummer UEMf09972_15_CL

Ildguden, Ta-Te-Wa-Li, omgitt av sermonielle gjenstander. 1. desember 1895. Foto: Carl Lumholtz, tilhører Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, arkivnummer UEMf09972_15_CL

Ny utstilling på Folkenborg museum: Carl Lumholtzs fotografier fra Mexico 1890-1910

I hele november kan du se et utvalg av fotografiene til den norske utforskeren Carl Lumholtz på Folkenborg museum, i utstillingen Møter mennesker imellom. Fotografier fra Mexico 1890-1910.

Lumholtz ble født på Lillehammer i 1851. Han regnes som en av de store oppdagere fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. I nesten 40 år utforsket han jungler og ørkenstrøk i Australia, Mexico og Borneo, og han ble internasjonalt anerkjent som naturviter, etnograf, forfatter, foredragsholder og fotograf.

I 1890 dro Lumholtz til Mexico og Arizona, hvor han frem til 1910 foretok en rekke lange oppdagelsesreiser til ukjente områder i Sierra Madre-fjellene og Sonora-ørkenen. Bare sammen med en tolk og en veiviser utforsket han det harde og ugjestmilde landskapet i søken etter urbefolkningene som bodde i området. Han hadde stor respekt for folkegruppene han studerte. I boka Blandt Mexicos indianere som kom ut i 1903 skriver Lumholtz blant annet at «Vi er vant til å betrakte primitive folkeslag som helt igjennom rå og uden alle de gode egenskaper. Intet kan være mer feilagtigt».

Fra reisene i Mexico skrev han bøkene Unknown Mexico (1902) og New Trails in Mexico (1912). Han var en av de første som beskrev flere av de innfødte gruppene i Mexico, spesielt Tarahumara-folket, som han bodde hos i over et år. Hans beretninger og samlinger av etnografiske gjenstander fra Tarahumara- og Huichol-folket vakte stor faglig oppmerksomhet og gjorde Lumholtz til en anerkjent pioner innen amerikansk antropologi.

Lumholtz tok store mengder fotografier på sine reiser. Flere av fotografiene fra Mexico har vært utstilt både i USA og i Mexico. Nå kan du se et utvalg av dem på Folkenborg museum, i utstillingen Møter mennesker imellom. Fotografier fra Mexico 1890-1910. Utstillingen viser mange av de flotte fotografiene han tok av folkene Huichol og Tarahumara. Blant verdens antropologer er Lumholtz et kjent navn, og i USA og Mexico omtales han i samme åndedrag som Stanley og Livingstone. Carl Lumholtz var en pioner på fotografiets område, men i Norge er han så godt som ukjent.

Utstillingen ble vist på Kulturhistorisk Museum i Oslo i 2013. Fotograf og faglig ansvarlig for utstillingen, Ann Christine Eek, har arbeidet med Lumholtz i mange år. Hun har også reist i Lumholtzs fotspor i Arizona og Mexico og bidratt til tidligere utstillinger av hans bilder, samt skrevet artikler om ham. Møter mennesker imellom er en oppfølger av utstillingen Mundos Desconidos (Ukjente verdener) med fotografier fra Kulturhistorisk Museum som ble vist i Mexico City i november 2002. Utstillingen ble satt opp av Anna Lovise Lundeby fra Hærland som dessverre døde av kreft i altfor ung alder.

Anna Lovises familie, trykkeriet Lundeby & Co, har rammet inn fotografiene som vises på utstillingen.

 

Kilder:
Kulturhistorisk Museum, Oslo
Norsk Biografisk Leksikon
Among Unknown Tribes. Rediscovering the Photographs of Explorer Carl Lumholtz. 2014, University of Texas Press.

Foto: Carl Lumholtz, tilhører American Museum of Natural History, New York. Library number CL0251.

Tarahumarafolket er kjent for sine evner til å kunne løpe svært lange distanser. Dette fotografiet er tatt etter et løp. Foto: Carl Lumholtz, tilhører American Museum of Natural History, New York. Library number CL0251.

Back To Top