skip to Main Content

Rosene blomstrer på Rød Herregård i Halden

av Svein Norheim, Halden historiske Samlinger

Det er nå

Det er nå det skjer! Rosene på Rød springer ut en etter en nå om dagen. For de som vil oppleve en velduftende blomsterprakt må nytte de nærmeste dagene framover. Og vet dere – i hagen på Rød kan dere virkelig gå på tur! 55 mål stort område vakkert beliggende i hellinga ned mot den vakre Iddefjorden, innbyr til en kvelds- eller helgetur på kjente og ukjente stier.

Gå på utsikten ut mot fjorden og se over til våre naboer i Sverige eller opp mot den dramatiske Fredriksten festning, eller den vakre byen. Herifra kan du gå på smale, bratte stier ned til saluttbatteriet under den store vakre eika – et imponerende tre.. Deretter kan turen gå rundt knausen og ned til den mystiske Eremitthytta som ligger ved den vakre dammen. Og vet dere, her kunne man skape et brusende fossefall utover den bratte fjellveggen. Imponerende er også høye steinmurene bak dammen, for øvrig med en liten vakker hvelvet grotte.

Så kan turen gå innom Bjørnegrotta, en stor hvelvet grotte, der tradisjonen sier at det skal ha bodd bjørnunger, men som «de lærde» kanskje mener var på Knivsø og ikke på Rød.

Turen bør så gå videre opp skråningen til Hagepaviljongen, et åttekantet lysthus fra 1756. En riktig perle. Og her ligger kanskje det flotteste av alt nemlig lindetunnelen som kan være så gammel som fra midten av 1700-tallet da hagen ble bygd opp av Niels Tank slik den stort sett er i dag. Går du igjennom tunnelen kommer du til den imponerende hassel-alléen.

Ta turen tilbake gjennom tunnelen og vandre opp hagegangen fra Hagepaviljongen til hovedhuset – terrasse etter terrasse som skal være bygd opp av ballastjord fra Tank og Anker-familienes mange seilskuter som gikk på bl.a. England og Frankrike med trelast.

På veien opp og langsmed hovedbygningen møtes du av velduftende gamle rosesorter som nå blomstrer mer og mer dag for dag. En opplevelse både for øyet og nesen.

Når du så har gjennomført denne times lange vandringen er tida inne til å være med på en omvisning i huset som, om mulig, er like imponerende og vakker som hagen!

Back To Top