Strålende bygdedag i sommer og sol på Kystmuseet Hvaler

Prøvesmaking med diskusjoner ved Hagelagets stand. Foto: Knut Sandmo

Prøvesmaking med diskusjoner ved Hagelagets stand.
Foto: Knut Sandmo

Årets bygdedag ble en strålende god opplevelse for alle som møtte opp på Kystmuseet Hvaler på pinseaften, lørdag 7. juni! 400 besøkende er nok ikke ny rekord, men aldri har det vært så mange her de 10 siste årene!

Og de som kom, fikk masse igjen for besøket. Helt nytt av året var samarbeidet som er blitt etablert mellom arrangementet Sail Isegran på nettopp Isegran i Fredrikstad og med Hvaler Kulturvernforening og Kystmuseet Hvaler. Sjekteseilasen på pinseaften under Sail Isegran har tidligere år gått til Arisholmen, men i år var innkomsten lagt til Nordgårdsbrygga i Skjelsbusundet. Fra kl. halv ett gikk folk fra bygdedagen ned til brygga for å ta imot sjektene som kom sigende inn, noen seilende, andre roende. Innkomsten strakk seg ut over det meste av middagstiden; de først ankomne ble med opp på museumstunet og ble bevertet der, mens de sist ankomne aldri rakk å komme så langt.

Foto: Knut Sandmo

Trinn 2 i prosjektet Kystlekeplassen ble også åpnet. Dette er store lekeapparater nede ved låven på museet som barna kan boltre seg i. Prosjektet knytter seg til Hvalers gamle kystkultur, og neste trinn er bygging av lekeapparater og tilrettelegging av bålplass nede i Brottet.

Kystmuseet ønsket velkommen til sin nye sommerutstilling Norsken, svensken og dansken på Hvaler i 1814. Utstillingen tar utgangspunkt i de begivenhetene hvor Hvaler sto sentralt i 1814 og de innvirkningene dette hadde på hvalerbeboerne. Spesielt gledelig for museet er det at utstillingene nå kan vises i et helt nytt utstillingslys.

Hans Hermann Utgård orienterer om Frukthagen. Foto: Knut Sandmo

Og til sist fikk vi smakebiter fra Frihetsspranget, årets oppsetning i Brottet som har urpremiere i midten av juli. Også dette stykket tar utgangspunkt i begivenhetene på Hvaler i 1814. Spennende stoff som nok vil fenge godt i sommer!

Og innimellom alt dette var det orientering om frukttreprosjektet på Hvaler, salg av planter, blomster, urter, lokalhistorisk litteratur og kart, natursti, mat og drikke. God stemning og gode opplevelser: Kystmuseet Hvaler og Hvaler Kulturvernforening satser, i oppløftet stemning, på en ny bygdedag neste år!

Hans Hermann Utgård orienterer om Frukthagen. Foto: Knut Sandmo

Espen Nordenhaug