Spikk din egen 17. mai fløyte!

Spikking av seljefløyter, foto: Trine Gjøsund

Tradisjonen tro blir det spikking av Seljefløyter på Moss by- og industrimuseum søndag 13. mai kl 12 – 15.  Alf Disenbroen og Dag Andresen fra Varnasjor Knivlag stiller med selje, rogn, kniver og entusiasme.

Ja, for det er ikke bare seljekvister det kan bli fin lyd i! Rognekvister er også fulle av sevje nå på våren, og da gjelder det å benytte sjansen. Varnasjor Knivlag har lang erfaring med å lære bort fløytespikking til både barn og voksne. Selv om foreldre og besteforeldre sikkert har spikket fløyter da de var barn, er det mange som har glemt kunsten og trenger et oppfriskningskurs!

Seljefløyte er et norsk folkeinstrument, laget av seljebark. Seljefløyta har ikke fingerhull, men når man blåser på den, kan man få frem en hel skala ved å åpne og lukke den åpne enden av fløyta med en finger. Seljefløyta har vært ganske utbredt i Norge, og har tradisjonelt blitt brukt i norsk folkemusikk og i forbindelse med gjeting. Fløyta kan bare lages om våren når sevja stiger opp i treet og gjør det mulig å løsne barken fra greina. Seljefløyta kan lagres i vann og holde seg en uke eller to. Barkefløyte får man altså bare brukt et par måneder i året. Moderne seljefløyter blir derfor laget av kunststoff.

Barn bør ha følge med en voksen. Ta gjerne med egen kniv.

Velkommen!

Hege Hauge Tofte