Åpent museum Kystmuseet Hvaler: «Leander Olsen – en skötsam stenhoggerformann i grenseland»

Leander Olsen. Omslagsbildet ti Ida-Anette Holm Hansens masteroppgave.

Leander Olsen. Omslagsbilde fra Ida-Anette Holm Hansens masteroppgave.

Kystmuseet Hvaler og Hvaler kulturvernforening inviterer til Åpent museum tirsdag 9. oktober. Ida-Anette Holm Hansen har nylig levert sin masteroppgave i historie der hun skriver om Leander Olsen som var svensk arbeidsinnvandrer og stenhoggerformann på Spjærøy. Hun beskriver ham som «en skötsam stenhoggerformann i grenseland».

Leander Olsen var stenhoggerformann for Fredrisktad Stenhoggeri som drev virksomhet på Dypedal, Spjærøy. Bolaget hadde kjøpt Nordgården som fungerte som bolig for formannen. Det vil med andre ord si at Leander Olsen bodde i bygningen som i dag huser Kystmuseet Hvaler. Han var flittig til å skrive dagbøker, og skrev om alt fra daglige gjøremål til ulike hendelser og episoder i stenhoggermiljøet.

Dagbøkene har vært en unik kilde for Ida-Anette, både i forhold til å komme inn på personen Leander Olsen men også ved at de gir et innblikk i det stenhoggermiljøet han representerte.  Ida-Anette vil fortelle om selve dagbøkene, men vil også gjøre rede for prosessen med å skrive om dem. Her vil hun blant annet gå nærmere inn på formannsrollen, politikk i stenhoggerland og avholdssaken i tillegg til kjønnsmoral.

Foredraget starter i finstua på Kystmuseet kl. 19:00. Men vi åpner dørene på låven allerede kl. 18:00. Dette blir siste anledning til å se Odd Magne Ulvunds fotoutstilling «Hvalerprofiler» før den pakkes ned.

Vel møtt til en hyggelig kveld på Kystmuseet Hvaler!