Åpent museum på Kystmuseet: 1. mai feiring på Hvaler i 1912

1. mai feiring på Hvaler i 1912. Toget gikk fra Sand på Spjærøy og til et festpyntet Folkets Hus. Foto: Kystmuseet Hvaler

I anledning 100-års jubileet for den legendariske 1. mai feiringa på Hvaler i 1912 inviterer Kystmuseet Hvaler til foredrag om denne så særegne maimarkeringen. Foredraget er et ekstra tilskudd til våre faste arrangementer i serien Åpent museum, og vi ønsker velkommen til Kystmuseet mandag 14. mai kl. 19:00.

1. mai feiringa i 1912 var spesiell på flere måter, og skiller seg fra øvrige maimarkeringer på Hvaler. Det var en formidabel oppslutning i toget som fant sted i stenhoggernes rike på Spjærøy. Stor oppslutning til tross, så representerer denne dagen kanskje en av de mest kontroversielle 1. mai feiringene i Hvalers historie. Historien om 1. mai handler om paroler og markering av fellesskap, men under overflaten ulmet konfliktene.

Kveldens foredragsholder er fagkonsulent ved Kystmuseet Hvaler, Kathrine Lorentzen Sandstrøm. I arbeidet med sin mastergrad om stenhoggerkvinnene på Spjærøy kom Kathrine over dette spennende materialet om 1. mai arrangementene på Hvaler. Hun har nå bearbeidet materialet til et foredrag om den så bemerkelsesverdige 1. mai feiringen i 1912. Foredraget ble holdt første gang på Folkets Hus på Spjærøy 1. mai, på selve dagen for 100-års jubileet. Museet ønsker nå å invitere sitt publikum til å komme og høre historien om 1. mai feiringen på Hvaler i 1912.

Vel møtt til en hyggelig kveld på Kystmuseet Hvaler!