skip to Main Content

– Da våknet arkeologen i meg

22NYHArkeologiskeFunnGullsmykke

Denne gullberlokken er laget med utsøkt håndverk, sier arkeologene i fylkeskommunen. (Foto: Østfold fylkeskommune)

 

«Jeg har noen gjenstander jeg gjerne vil levere» er noe konservator Mona Beate Vattekar hører ofte, men denne gangen var det en helt uvanlig skatt i vente. 

Mona Beate B. Vattekar Foto: Siw Nordgård

Mona Beate B. Vattekar Foto: Siw Nordgård

Det var en helt vanlig mandags formiddag på jobben. Jeg satt på kontoret og hadde noe papirarbeid i forbindelse med et prosjekt jeg holdt på med. Så ringte telefonen. Personen i den andre enden av røret fortalte at «jeg har noen gjenstander som jeg gjerne vil levere». Som konservator på Borgarsyssel Museum er jeg vant til slike telefoner, og jeg spurte derfor hva slags gjenstander det dreide seg om. Jeg forventet meg et svar som inneholdt noen tekstiler, et skap eller kanskje en komfyr fra KPS?. Da vedkommende fortalte at det dreide seg om blant annet et keramikk-kar og noen perler, våknet arkeologen i meg! Jeg svarte  med en gang at «dette hørtes veldig interessant ut!». Videre forklarte jeg at dette hørtes ut som arkeologiske funn, og at det ville vært fint å vite hvor de stammet fra. «De er funnet på Borge» svarte det i andre enden. Jeg ble enda mer nysgjerrig. Men, nysgjerrig eller ikke, jeg forklarte vedkommende at den rette prosedyren i dette tilfellet var å kontakte fylkeskonservatoren for innlevering der. Vedkommende takket for informasjonen, jeg ønsket lykke til videre, og der endte vår samtale.

I de tre ukene som har gått etter dette har jeg ikke rukket å tenke så mye mer på denne samtalen. Så oppdaget jeg via en arkeologigruppe på Facebook denne artikkelen fra Fredriksstad blad: http://www.f-b.no/nyheter/arkeologi/hunn/disse-2-000-ar-gamle-skattene-har-vart-gjemt-i-fredrikstad-til-na/s/5-59-267281

Wow!! Så det var dette vedkommende ville levere. Det overgikk både min, og tydeligvis også fylkeskonservatorens fantasier! Med denne innleveringen er det nå registrert 12 gullberlokker fra Østfold.

Jeg vil med dette støtte fylkeskonservatorens anmodning om at folk leverer det de har hjemme på peishylla eller i kriker og kroker! Det er en viktig del av vår felles kulturarv, og kan fortelle oss mye om Østfold i gamle dager.

Mona Beate Buckholm Vattekar

Arkeolog og konservator ved Østfoldmuseene – Borgarsyssel Museum

Christine Haugsten Ellefsen

Museumspedagog på Borgarsyssel Museum.

Back To Top