Et sikkert vårtegn på Rød herregård

Et sikkert vårtegn i parken på Rød. Foto Andreas S. Pedersen, Østfoldmuseene

Lysende gule hestehov og lodne blåveisknopper er herlige tegn på at våren er i anmarsj. Vi som jobber i Halden historiske Samlinger og har kontorer på Rød herregård gleder oss over et annet sikkert vårtegn om dagen.

Tor Buckholm leder gjengen fra ASVO. Foto Andreas S. Pedersen, Østfoldmuseene

Hestehovene har ikke dukket opp i sørhellinga på Rød ennå, men derimot de gule jakkene til gutta fra ASVO. Den siste uka har de vært i parken og stelt pent med en gammel, ærverdig dame – den gamle hasselalleen. I over 150 år har den stått her og fått stell og omsorg på et eller annet vis. Tidligere var nok hasselnøttene dens viktigste attributter. I våre dager står den mest til pryd til glede for alle besøkende og oss som jobber her, og hver vår beskjæres den for å holde på fasongen.

Tor Buckholm er leder for gjengen i ASVO og styrer arbeidet med beskjæringen med erfaren hånd. Vi liker å holde på her i parken på våren og de siste dagene har været vært fint også, kan ha fortelle. Det er i alt ni pesroner som deltar i arbeidet i parken. De jobber seg jevnt og trutt nedover alleen, som i enden møter en enda eldre dame – lindealleen – som har stått der siden midten av 1700-tallet!

Velkommen til parken på Rød – til alle årets tider!