Hyggelig nabolagstreff i Verket søndag 20.september!

17. mai 1930 utenfor Verket 4. Fra venstre: Frank Nesse, Fred Skovdahl, Kjell Skofterud, Oskar Olsen, Håkon Eriksen og Leif Antonsen. Bak: Marit Antonsen (Opperud). Privat foto fra Marit Opperuds album. Fotograf ukjent.

25 voksne og 2 barn tok turen innom Moss by- og industrimuseums «anneks» i Verket 20 sist søndag. Vi hadde invitert til nabolagstreff i anledning årets tema for Kulturminnedagene som var nabolag, mennesker, kulturminner og historie.

De tidligere Verket-beboerne Marit Opperud og Knut Thorvaldsen var de første som kom. De kunne fortelle de mange nyinnflyttede beboerne mangt og meget om livet på Verket i deres barndom og oppvekst.  Det var en jevn tilstrømming av folk som bodde i nærområdet på «Mosseskogen», «Bjerget» og Kongens gate som aldri hadde besøkt oss før. De brukte mye tid i utstillingen «Fra Moss Jernverk til Peterson Moss», og alle syntes utstillingen ga dem en fin opplevelse og innsikt i arbeidsliv og oppvekst i nabolaget deres.  «Julebrød» med brunost og kaffe ble solgt i store mengder og ble nytt i hyggelig samvær i «Godværskaféen» i bakgården.

De to tidligere Verket-beboerne Marit Oppegård og Knut Thorvaldsen kunne fortelle om mangt og meget fra oppveksten deres på Verket til de som stakk innom Verket sist søndag. Foto: Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum

De to tidligere Verket-beboerne Marit Oppegård og Knut Thorvaldsen kunne fortelle om mangt og meget fra oppveksten deres på Verket til de som stakk innom Verket sist søndag. Foto: Camilla Gjendem / Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum

I år er tema for Kulturminnedagene nabolag, mennesker, kulturminner og historie. I dagene mellom 12. og 20. september ble dagen markert ulike steder i hele landet. Det å kjenne sin lokale historie er viktig både for personlig identitet og lokalsamfunn. I hverdagen glemmer man fort skattene i nærmiljøet. Kulturminnedagene skal  være en anledning til å vise dem frem.

Gata gjennom Verket var hovedveien mellom Moss og Oslo fram til 1970. På tross av trafikken var gata møteplass for de voksne beboerne og lekeplass for de minste barna. Flere av de tidligere beboerne som vokste opp på Verket i tiårene før og etter krigen, forteller at alle kjente hverandre og slo av en prat når de møttes. Naturlige treffsteder var på trammen ut mot gata, ved en av de fire vannspringene eller under felles bad

Marit Opperud og Knut Thorvaldsen, begge vokst opp på Verket, har vært viktige bidragsytere til utstillingen. Foto: Camilla Gjendem / Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum.

og tøyvask i bakbygningen til Verket 5 «Lagården». Det var sammenkomster på «Festningen» som lå vest på området. Bakgårdene og vannrenna som gikk langs gata i øst var en yndet lekeplass for de minste. Verksløkka og Verksåsen var populære treffsteder for ungdommene.