skip to Main Content

Lysspill på Fredriksten festnings bygningsvegger

Nå kan du se festningens dramatiske historie på 11 minutter i autentiske omgivelser. Hver kveld projiseres lysspillet på to av festningens bygningsvegger. Ved hjelp av LED-belysning på steinveggene, surround-høyttalere og en massiv basskasse gir filmen publikum en opplevelse helt utenom det vanlige.

Haldens krigshistorie går tilbake til 1640-tallet og siden har det bokstavelig talt gått ”slag i slag”. Det har vært kampene mot svenskene som har satt sitt preg på Halden med Fredriksten festnings som det fremste symbolet. Med sin strategiske beliggenhet ble Halden sentrum for mange svenske angrep der Karl XIIs to angrep, i 1716 og 1718, er de mest kjente.

Karl XIIs død i 1718 foran Fredrikstens murer har gitt festningen og Halden et spesielt ry i historien. Dette dødsfallet satte et punktum for den svenske ”storhetstiden”.

Lurer du på hvordan filmen ble laget? Ta en titt på Fredriksten behind the scenes ->>

I anledning festningens 350-årsjubileum i 2011 ble det utviklet en 3D-animasjon som omhandler den svært krevende byggingen av festningen. Filmen kan du se i utstillingen i Østre kurtine på Fredriksten festning, eller i videovinduet under.

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene

Back To Top