Prisdryss over Hoppern skole på Moss by og industrimuseum

I den årlige designkonkurransen for elevene på 8. trinn i Moss gjorde Hoppern skole rent bord – Cecilie Opperud, Truls Tronseter Jonsen, Christoffer Talberg Hamnes og Marcus Bertelsen vant priser for de beste hjelmdesignene.

Vinnerne av Designprisen 2012

Her er det fire fornøyde vinnerne av Designprisen 2012. Fra venstre: Christoffer Talberg Hamnes, Marcus Bertelsen, Cecilie Opperud og Truls Tronseter Jonsen. Foto: Trine Gjøsund – Østfoldmuseene

Hvert år arrangerer Moss by- og industrimuseum, i samarbeid med Hareide Design og Den Lokale Kulturelle Skolesekken, en designkonkurranse for elevene på 8. trinn. Gjennom noen hektiske uker får elevene et inspirerende foredrag av en profesjonell designer, omvisning på museet med fokus på lokal industridesign og invitasjon til å delta i en designkonkurranse, der vinnerne kåres av en fagjury fra Hareide Design.

Oppgaven for 2012 var å designe en sykkelhjelm. Juryen hadde varslet at de ville legge vekt på at elevene viste at de kunne omsette kunnskap fra designforedraget, at designet var funksjonelt, at materialbruken var miljøvennlig og at hjelmen ikke skulle ligne noe annet vi hadde sett før!  Elevene måtte levere en eller flere fargelagte tegninger av produktet med skriftlige beskrivelser av funksjoner og materialvalg.

058

Over 140 elever fra Hoppern besøkte Moss by og industrimuseum, for å motta Designprisen 2012. Champagnebrusen satt løst. Foto: Trine Gjøsund – Øsfoldmuseene

Nå har juryen for fjorårets konkurranse kåret fire verdige vinnere: Vinneren i klassen Best Design er Cecilie Opperud. I klassen Beste Illustrasjon  går Truls Tronseter Jonsen av med seieren.  I klassen Mest Cracy er prisen delt mellom to jevnbyrdige vinnere: Christoffer Talberg Hamnes med sin Afrohjelm og Marcus Bertelsen for sin Popcorn og colahjelm! Østfoldmuseene gratulerer!

Juryformann  Einar Hareide skriver følgende om de innsendte arbeidene: Det var veldig mange fine løsninger på designoppgaven 2012. Alt fra hjelmer med innebygd mobiltelefonlader, til hjelmer med plass til popcorn og cola. Ett tema som gikk igjen noen ganger var «luehjelmen». En hjelm der det harde skallet var gjemt under en lue. Dette er en kjempebra ide´, som kamuflerer det harde skallet på en elegant måte. Her kan man bytte tekstil og mønster etter eget ønske. Endelig slipper man å se ut som en bananklase på hodet!

Om Cecilie Opperuds design skriver juryformannen: Hun har tegnet en luehjelm. Hun skriver: «hjelmen skal brukes som en lue slik at flere begynner å bruke hjelm.» Denne ideen var det flere som hadde men Cecilie hadde laget de fineste illustrasjonene og med tekst som tydelig beskriver de viktigste detaljene.Innsiden av hjelmen er laget av resirkulerte plastflasker. Det samme gjelder fleecen i foret. Stroppene er laget av ull slik at de er varme og behagelige mot huden, og tørker fort om de blir våte. Stoffet på utsiden er laget av økologisk bomull.

Om Truls Tronseter Jonsens hjelm Troll: Flotte tegninger! En hjelm som ser lett og elegant ut med innebygd lampe. Her foreslår Truls også å tre en lue over hjelmen om man ikke vil se ut som en hjelmbærer. Spennende ide´ at hjelmen er laget av resirkulert gummi med et tynt lag rustrfritt stål utepå, veldig stilig!

Og om crazyprisen skriver han kort og konsist: “Afro Hjelm” og “Popcorn og Cola Hjelm”. Say no more!

Christine Haugsten Ellefsen

Museumspedagog på Borgarsyssel Museum.