Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Hedmarksmuseet på studiebesøk

I Middelalderhagen er det plassert ut skilt med QR-koder for alle urtene. Ved å skanne disse får man lese om urtenes bruk i nåtiden og i middelalderen. Foto: Espen Nordenhaug

Torsdag 17. oktober tok både Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Domkirkeodden fra Hedmarksmuseet turen til Østfoldmuseene og Borgarsyssel Museum for å lære mer om mobilformidlingsprosjektet og annen digital formidling i Østfoldmuseene.

Representanter fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Hedmarksmuseet på besøk i Wegnerbrakka. Foto: Espen Nordenhaug

Direktør i Østfoldmuseene, Gunn Mona Ekornes, ønsket velkommen før nettutvikler Espen Nordenhaug informerte om mobilformidlingstilbudet som finnes på de ulike avdelingene og hvordan dette tilbudet planlegges utvidet og videreutviklet. Dernest fortalte markedssjef i Østfoldmuseene, Hilde Marthinsen, om vår tilstedeværelse på ulike sosiale medier.

Østfoldmuseene ønsker å ta i bruk digitale verktøy i flere deler av formidlingen. Vi søker større publikumsmedvirkning og ser nå blant annet på de mulighetene som finnes med å benytte åpne API’er til å ta i bruk data fra f. eks. Twitter og Instagram. Ved å benytte hashtagger kan man enkelt samle og visualisere temarelatert innhold, også innhold som er brukergenerert. Vi tror dette vil bidra til økt dialog mellom museene og publikum. På den måten vil publikum i langt større grad kunne påvirke innholdet i vårt formidlingsarbeid, kanskje også bidra direkte med innhold?

Representanter fra Hedmarksmuseet ser rekonstruksjon av St. Nikolas kirke på mobiltelefon. Foto: Espen Nordenhaug

Stiklestad Kultursenter og Hedmarksmuseet presenterte sine virksomheter før dagen ble avsluttet med en omvisning på Borgarsyssel der avdelingsleder Hilde Serine Krogstad viste oss rundt. I løpet av rundturen ble det også tid til å skanne QR-koder og utforske noen av punktene med mobilformidling på museumsområdet.

Hvordan mener du at vi bedre kan ta i bruk digitale formidlingskanaler og teknologi for å nå ut til publikum?

Hva ønsker du at vi skal formidle digitalt?

Si din mening i kommentarfeltet eller på vår Facebookside.

Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene