skip to Main Content

Yrende liv på Barnas Isegran

Byens grunnlegger og byens ordfører i lystig samtale på Isegran. Foto Tom Lauritsen

Byens grunnlegger og byens ordfører i lystig samtale på Isegran. Foto Tom Lauritsen

Barnas Isegran søndag 13. september ble en strålende dag med mange spennende aktiviteter og mange glade barn og voksne! Dagen ble arrangert av Fredrikstad Museum og Fredrikstad Kommune, som en sammenslåing av museets tradisjonelle «Barnas Dag» og Kommunens tradisjonelle «Frederiks Dag». I tillegg var dagen innlemmet i helgens store begivenhet – Frederikfesten.
Isegran åpnet for publikum kl. 11.00, og det strømmet på med glade familier helt fra start. Med gratis inngang og fin værmelding hadde vi jo håpet på godt besøk, og dette gikk over all forventning, da til sammen 2350 gjester fant veien til Isegran denne søndagen!

Til og med Kongen fant veien til Barnas Isegran! Og da snakker vi om selveste Kong Frederik II, som til daglig står på torget i Gamlebyen, denne søndagen fikk lyst til å strekke på beina, og besøkte Isegran for å markere sin kjære by Fredrikstad’s bursdag! Han grunnla byen vår i 1567 og nå når den nærmer seg 450 år var det på tide å begynne å være med på feiringen – til publikums store glede!
Museets guide Werner Vik ga Kongen liv og han koste seg sammen med barna på Isegran. Han kastet 1500-talls glans over Frederikstad Kommunes markering av byens bursdag, og han hadde en guidet omvisning på øya med alle som ville være med og høre om Isegran-, festnings-, militær- og byhistorien.

Barna fikk plante krokus, en løk for hver innbygger – til sammen 78 159 krokus ble kastet ut over tre store klargjorte plantefelt på øya – og vi gleder oss til å se resultatene til våren!
Kråkerøy Skolekorps markerte feiringen med marsj inn på øya, vi hørte ordføreren tale for byen og dagen, sang bursdagssangen og fikk gratis boller samt en flott danseoppvisning av unge dansere.

Denne dagen hadde ikke vært noe uten den fantastiske innsatsen og engasjementet til alle aktørene! Det er de som gir barna opplevelser helt utenom det vanlige, og bidrar med utrolig mange spennende aktiviteter!

Blant nye aktører av året var Fredrikstad Brann- og Redningskorps, som gjorde merkbart inntog på øya med brannbil, redningsbil og dykkerbil, til barnas store lykke. Også Røde Kors var med oss i år, de kom med båt, og hadde i tillegg sår- og ansiktsmaling på land. Og med vår faste aktør Vis Sjøvett i tillegg, utgjorde de en sterk følelse av sikkerhet for oss som arrangører, i tillegg til å være spennende og lærerikt for barn og voksne.
Også i museumshavna hadde vi (av året) nye attraksjoner; M/S Hvaler hadde åpen båt  og solgte mat og drikke, her var det også et yrende liv! Slepebåten FIX, som ligger ved fergeleiet, var også bemannet av museets personale denne dagen, og hadde mange interesserte entusiaster om bord.
På vårt lille «Anno»-inspirerte område bak kullboden hadde vi gleden av å ha med oss Fredrikstad Fekteklubb, som lærte barna og fekte, og PLUS-skolen som lot barna lage egne treprodukter på gammeldags vis. Også Ytre Hvaler Nasjonalpark var nye  i år og vil nok bli fast inventar på Barnas Isegran fremover.

I museumshavna hadde mange båteiere åpnet de flotte båtene sine for publikum og på Najaden kunne ungene møte selveste Tordenskjold, og til og med klatre i riggen, de tøffeste var oppe i over 20 meters høyde! Elias putret rundt i sundet med glade barn og barna fikk lov til å ro selv i små trebåter, instruert av Seilskuteforeningen, Maritime Center og Urda’s Venner.

På landjorda kunne du spille sjakk med mesterne fra Fredriksstad Schakselskap, du kunne lage ditt eget hoppetau med Fredrikstad Husflidslag, besøke kaniner og høner fra Sarpsborg Kaninavlsforening og ØstfoldRasefjærfeklubb, og besøke Maritime Center og se båtbyggerne der i aksjon. Geologiforeningen, som i tillegg feiret Geologiens Dag denne søndagen, åpnet sine kontorlokaler i andre etasje på Minemagasinet for publikum, og leder i foreningen, Odd Brendbekken, begeistret barna som vanlig med sine hyppige og populære «vulkanutbrudd» nede ved elva. Båthuset Barnekor kom og fortryllet oss med sang, og Fredrikstad Fartøyvernsenter var på plass med sine tøffe-motorer. Hos Fotballmuseet kunne du spille gammeldags sekkefotball og få flotte premier.

Museet stilte med sine tradisjonelle «gammeldagse leker», her kunne du spikke din egen barkebåt, løpe sekkeløp, gå på stylter, kaste på blikkbokser og leke med rockeringer eller kjepphester. I tillegg hadde museets formidler Irene Almkvist Ellefsen historiefortelling for barna på Minemagasinet, og Werner Viks historiske omvisning i Kongens skikkelse.

Med så mange besøkende er det alltid en utfordring å ha nok mat og drikke tilgjengelig, dette klarte vi fint i år! I tillegg til at Cafe Galeien hadde mye god mat, hadde også mange av aktørene sørget for at det var mat og drikke tilgjengelig spredt over hele øya, i godt monn og med variert tilbud – tusen takk for innsatsen til alle matselgerne! Det ble svettet over griller, vaffeljern og takker –  og det satte publikum stor pris på!

Og en spesiell takk til de flotte «Young mentor» – elevene fra Cicignon Skole, som hjalp oss denne dagen, de gjorde en strålende innsats og var flotte i museets historiske drakter!

Tusen takk til alle aktørene, til Fredrikstad Kommune, til alle som bidro med aktiviteter, opplevelser og tilstedeværelse, og alle barna og gjestene som besøkte Barnas Isegran i år! Vi sitter igjen med en god følelse av takknemlighet for å få være en del av et godt og produktivt samarbeid – på en av byens flotteste arenaer!

Og vi gleder oss allerede til neste år! Nyt bildene i fotogalleriet under.

Vennlig Hilsen
Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum

Back To Top